Güneş Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, 12 Mart Erzurum’un kurutuluş yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.
Milli bayramların bir milletin tarih bilincinin oluşmasında ve gelişmesinde önemli rol oynadığını belirten prof. Dr. Ceylan, “Sevinç, hüzün, bayrak sevgisi, bağımsız yaşama duygusu, vatan savunması bütün kutsal değerler, bu bayramlar sayesinde anlam kazanır ve gelecek nesillere aktarılırlar. Bundan dolayı Anadolu’nun kilit kapılarından olan şehr-i mübarek Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunun 94. Yılı büyük bir coşku ve heyecanla kutlanmalı ve bu anlamlı günü çeşitli etkinliklerle anmalıyız” dedi.
CEYLAN’IN MESAJI
Prof. Dr. Ceylan yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti; “ 12 Mart 1918’den bahsetmek gerekirse Erzurum, Birinci Dünya Savaşı sırasında Çarlık Rusyası’nın yayılmacı ve işgalci hedeflerinin ilk merhalesini oluşturmaktaydı. Anadolu’daki Türk hâkimiyetinin önemli kültürel ve siyasi merkezlerinden olan Erzurum, 16 Şubat 1916'da Ruslar tarafından işgal edildi. Kısa ve yıkıcı olan bu işgal sonunda 1917 yılında Rusya’daki Bolşevik İhtilalı sonucu çarlık rejimi yıkılmış, Bolşevikler yönetime el koymuşlardı. Rusya’da bu yönetim değişikliği üzerine Ruslar işgal ettikleri Doğu Anadolu Bölgesini boşaltarak ülkelerine dönmeye başlamışlardı. Ancak Doğu Anadolu’da Ermenistan hayalini yaşayan Ermeniler süratle silahlanarak Erzurum ve çevresinde soykırıma başladılar. Erzurum Rus II. Topçu Kale Komutanı olan Twerdo Khlebov, Ermenilerin bu kanlı hareketlerine sadece seyirci kalmıştır. Türk birlikleri şehre girdiklerinde, 2127 şehit defnetmişler ve Kars kapıda da ise 250 ceset bulmuşlardır. Milli Mücadelenin en önemli komutanlarından olan Kazım Karabekir Paşa, 12 Mart sabahını şöyle dile getiriyordu: "Erzurum'da halk gözyaşları içinde kimi babasını, kimi kardeşini yakılmış ya da süngülenmiş buluyor, saçlarını yoluyordu, sokaklarda canlılıktan bir iz bile kalmamıştı. Yerlerde çocuk, kadın ve yaşlılar kanlar içinde yatıyordu." Ermenilerin yalnız son gece (11–12 Mart 1918) 3000 Müslüman Türk'ü öldürdüklerini, Erzurum'daki Rus Yarbayı Twerdo- Khelebof anılarında ifade etmiştir. "Demiryolu istasyonunda sanki bir mezarlık ölülerini dışarıya çıkarmıştı. Cenazeler arasından geçerek feci duruma gözlerimizle şahit olduk. Bilhassa Tahtacılar semtinde karşılıklı yer alan Osman Ağa ve Mürsel Paşa konaklarına doldurulup yakılan ve katledilen Erzurumlular insanı titretiyordu." Erzurum'da resmi belgelere göre 9563 yerli Türk ahali Taşnak Ermeni çeteleri tarafından şehit edilmiştir. Bundan dolayı, Doğunun kalbi olan bu mümtaz şehir Erzurum için 12 Mart 1918 günü, esaretin hürriyete, ölümün hayata dönüştüğü bir gündür.
12 Mart, Türk Hükümetinin, yüksek yaylalarını, karlı dağlarını mert kanıyla sulayarak, düşmana göğüs geren Erzurum'u karanlık bir günden kurtardığının yıl dönümüdür.12 Mart 1918 tarihi, Erzurum halkının beklediği kutsal sabahtır. 94 yıl önceki 12 Mart, bize hüznün, acının, varoluş mücadelesinin ve bu güzel topraklarımızı al kanlarıyla sulayan aziz şehitlerimizin anısını hatırlatır. Bu itibarla Güneş Vakfı olarak Erzurum’un bu mübarek kurtuluş yıldönümünü kutlar, vatansever dadaşlar sayesinde ay yıldızlı bayrağımızın bu topraklarda sonsuza dek dalgalanacağını belirtmek isteriz.”