Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası eski Başkanlarından Muammer Cindilli, Nail Orhon ve Ali Karaavcı'nın emaneti anon Hemşin Pastanesi’nin Nev Hemşin’ adıyla yeniden hizmete girmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi. Pastanenin 'mektep' olma özelliğini sürdüreceğini belirten Muammer Cindilli, Unesco ödüllü pastanenin yaşaması için herkesin destek olmasını istedi
KÜLTÜR OCAĞI
Erzurum'da hizmete girdiği 1938 yılından, işletmecisi Nail Orhon'un 30 Nisan 2009'da ölümüne kadar 71 yıl hizmet veren hoşgörü mekanı 'Hemşin Pastanesi', yaklaşık 3 yıllık aradan sonra kapılarını yeniden açtı. Unesco tarafından 1995 yılında 'Hoşgörü' ödülü verilen pastaneyi işleten Nail Orhon ile ortağı Zeki Karaavcı'nın anısını yaşatmak isteyen yeğeni Salih Karaavcı (26) ile arkadaşı Aydoğan Emeç (27) kapısına kilit vurulan hoşgörü merkezini, adına 'yeni' anlamında olan Farsça 'Nev' kelimesini de ilave ederek kültür, sanat ve edebiyat dünyasına kazandırdı.
Merkez Yakutiye ilçesi Cumhuriyet Caddesi üzerinde 1938 yılında hizmete açılan Hemşin Pastanesi, kentin kültür merkezi haline geldi. Sağ- sol çatışmaların yaşandığı 1970'li yıllarda, her iki gruptan insanların oturduğu ve hiçbir olayın yaşanmadığı Hemşin Pastanesi, 1980'lerde çıkan yangında hasar görünce, Vaniefendi Mahallesi'ndeki Milletbahçe Sokağa taşındı. Fikir, sanat ve edebiyat dünyasına yön veren isimlerin mekanı olan Hemşin, kente gelen yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekti. Hemşin'in müdavimleri arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin vefat eden ilk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'la birlikte önemli siyasetçi, devlet adamı ve edebiyatçılar yer aldı.
ORHUN’UN ANILARI
Hemşin'i, 'Biraz mektep, biraz dergah' olarak tanımlayan son temsilci Nail Orhon, kendi elleriyle yaptığı dondurma, köpüklü ayran, vişneden yapılan mestinaz, sütlaç, muhallebi ve Yoğurtlu yaprak sarmasıyla ünlüydü. Pastaneyi babası, amcası ve dayısından devralarak işleten Nail Orhan'a dil, din,ırk ve cinsiyet ayırımı yapmadan verdiği hizmet nedeniyle 1995'de Unesco tarafından 'Hoşgörü Ödülü' verildi. İnsanlara hep saygı ve anlayış göstermeyi, hoşgörüyü ilke edinen Nail Orhon'un 30 Nisan 2009'da gırtlak kanserinden vefatı üzerine Hemşin'in kapısını kilit vuruldu.
2 ÖRNEK GENÇTEN, ÖRNEK GİRİŞİM
Yaklaşık 3 yıl kapalı kalan Hemşin Pastanesi'ne eski müdavimleri Salih Karaavcı ile Aydoğan Emeç sahip çıktı. Diş Hekimi Salih Karaavcı ile Tedaş'ta görev yapan Aydoğan Emeç, el ele vererek hoşgörü mekanını yeniden kentin kültür, sanat ve edebiyat dünyasına kazandırdı. Mekanın iç dizaynında hiç bir değişikliğe gitmeyen Karaavcı ve Emeç, Türkçe 'yeni' manasına gelen 'Nev' kelimesini takarak 'Nev Hemşin' adına patent aldı. Cumhuriyet Caddesi'ndeki eski yerinde 'Nev Hemşin' olarak hizmete giren kültür-sanat merkezinin açılışını Vali Sebahattin Öztürk ile Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler yaptı. Vali Sebahattin Öztürk, edebiyat ve sanat dünyasının Hemşin'e sahip çıkmasını isterken, Belediye Başkanı Ahmet Küçükler de, pastanenin adeta ikinci baharını yaşadığını söyledi.
İŞİNDEN İSTİFA ETMİŞ
Nev Hemşin Pastanesi'ni arkadaşı Salih Karaavcı ile birlikte açan Aydoğan Emeç duygularını şöyle dile getirdi: "İkimizin çocukluğu burada geçti. Buranın kapalı kalmasına gönlümüz razı olmuyordu. Salih Karaavcı, bana Hemşin'i yeniden açma teklifiyle geldiğinde Tedaş'ta çalışıyordum. İşimden istifa ederek buraya geldim ve bu tarihi mekanı yeniden Erzurumlulara kazandırdık. Hoşgörüsüyle yetiştiğimiz Hemşin'in yaşaması için biz adım attık, hemşehrilerimizden destek bekliyoruz."
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası eski Başkanlarından Muammer Cindilli de, Nail Orhon ve Ali Karaavcı'nın emanetinin yeniden hizmete girmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi. Pastanenin 'mektep' olma özelliğini sürdüreceğini belirten Muammer Cindilli, Unesco ödüllü pastanenin yaşaması için herkesin destek olmasını istedi.