Güneş Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Erzurum’da bazı okul ve caddelere Hocalı ve Karabağ isimleri verilmesini önerdi.
Azerbaycan Hocalı katliamının yıldönümü dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan Güneş Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Ceylan, “Türk milletinin hafızasında derin izler bırakmış bu tür milli olayları anmak, onların anılarını yaşatmak, hepimizin Türk milletine ve şehitlerimize olan borcudur. Bundan dolayı Erzurum gibi Ermeni mezalimini yakından tanıyan bir şehirde faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşu olarak, Hocalı katliamının acılarının ve orda şehit olan soydaşlarımızın hatıralarının yaşatılmasını istiyoruz. Bu gerekçe ile Hocalı isminin ve Karabağ isminin şehrimizdeki muhtelif okullara, cadde ve sokak isimlerine verilmesini istiyoruz. Bu vesile Hocalı şehitlerimizin hatıralarını yaşamak ve yaşatmak için başta İl Mili Eğitim Müdürlüğü olmak üzere Belediyeler ve çeşitli kamu kuruluşlarını, Güneş Vakfı olarak bu anlamlı çalışmaya davet ediyoruz” dedi.
CEYLAN’IN AÇIKLAMASI
“Bilindiği gibi 26 Şubat 1992 yılı, Azerbaycan Türklüğü ve tüm Türk Dünyası için hüznün, kederin ve acı çok acı bir katliamın vesikasıdır” diyen Prof. Dr. Ceylan daha sonra şunları kaydetti; “Bu tarihte gözünü kan bürümüş Ermeni çeteleri ve Rus himayesinde örgütlenmiş Ermeni askerleri 613 Azeri Türkünü Hocalı’da hunharca katletmiş ve geride Azerbaycan ve Türk dünyasında derin izler bırakan acılar bırakmıştır.
Memorial İnsan Hakları Savunma Merkezi, İnsan Hakları İzleme Örgütü, The New York Times gazetesi ve Time dergisine göre katliam, Ermenistan'ın ve 366. Motorize Piyade Alayı'nın desteğindeki Ermeni güçler tarafından gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, Karabağ Savaşında Ermeni kuvvetlere komutanlık yapmış bugünkü Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Markar Melkonyan'ın aktardığına göre kardeşi Monte Melkonyan, katliamın Ermeni güçler tarafından yapılan bir intikam olduğu açıklanmıştır.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Hocalı Katliamı'nı Dağlık Karabağ'ın işgalinden bu yana gerçekleşen en kapsamlı sivil katliamı olarak nitelendirmiştir. Azerbaycan Cumhuriyeti'nin resmî açıklamasına göre saldırıda 106'sı kadın, 83'ü çocuk olmak üzere toplam 613 Azeri vatandaşı hayatını kaybetmiştir. Maalesef bu hunharca katliamı dünya kamuoyu seyretmiş, bunu önlemek için hiçbir girişimde bulunmamıştır.
TARİH BİLİNCİ
Milletlerin ve devletlerin sürekliliğinde tarih bilinci önemli bir rol oynar. Çünkü bir çeşit sosyal hafıza değeri taşıyan tarih şuuru sayesinde milletler, geleceklerini inşa ederler. Türk milleti birçok coğrafyada sayısız katliam ve sürgüne maruz kaldığı için tarihi hüzün ile yazılmıştır. 18 Mayıs 1944 Kırım katliamları ve sürgünleri, 1958 Irak’taki katliamlar, Bosna ve Balkanlar’daki katliamlar vb. çoğaltabiliriz.
Türk milletinin hafızasında derin izler bırakmış bu tür milli olayları anmak, onların anılarını yaşatmak, hepimizin Türk milletine ve şehitlerimize olan borcudur. Bundan dolayı Erzurum gibi Ermeni mezalimini yakından tanıyan bir şehirde faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşu olarak, Hocalı katliamının acılarının ve orda şehit olan soydaşlarımızın hatıralarının yaşatılmasını istiyoruz.”