3 Ekim Dünya Yürüyüş Günü münasebetiyle Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü önünden başlayıp, Yakutiye Kent Meydanı’nda son bulan bir halk yürüyüşü yapıldı. Obezite ve hareketsizliğe savaş açılan bir ortamda Dünya Yürüyüş Gününe katılanlara elma ikram edildi.
Halk Sağlığı Müdürü Cumhur Hakkı Çankaya, hızlı bir şekilde obezite yolunda ilerleyen dünyada hareketliliği ön plana çıkarmak ve sağlıklı beslenmenin önemine değinmek için halk yürüyüşü yaptıklarını belirtti. Çankaya, “Dünyada hızla görülen hızlı değişim, toplumun fiziksel aktivite konusunda bilgi düzeyinin yetersiz olması fiziksel aktivitenin yeterince anlaşılamaması ve çağımızdaki yaşam koşulları insanları daha az hareket eder duruma getirmektedir. Hareketsiz yaşam, gününün büyük bir kısmını bilgisayar başında geçiren, günlük alış verişini bile bilgisayardan yapan toplum için, hastalıklara yol açan önemli risk faktörlerinin başında yer almaktır” dedi.
SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN ÖNÜNDEN START ALDI
Hareketsiz yaşamın olumsuzluklarına dikkat çekmek için yapılan 3 Ekim Dünya Yürüyüş Günü Sağlık İl Müdürlüğü önünden start aldı. Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından organize edilen yürüyüşe Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile diğer kurumlar ile ERVAK’da destek verdi. Dün 7’den 70’e Erzurumlular hep birlikte hareket edip sağlık için yürüyüş yaptılar. Sağlık İl Müdürlülüğü ve İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından organize edilen Yürüyüşe katılanlar ellerinde taşıdıkları pankartlarla sağlıklı bir yaşam için hareket edilmesi gerektiği mesajını verdi.
Sağlık İl Müdürü Serhat Vançelik, dünya genelinde ölüm riskini artıran faktörlerin dördüncüsünün hareketsizlik olduğunu belirterek, "Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de toplumun yüzde 96,5'nin düzenli olarak fiziksel aktivite yapmıyor" dedi.
SAĞLIK İÇİN SPOR YAPIN HAREKET EDİN
Türkiye’nin obezite ve şişmanlık anlamında dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğunu ve bu soruna 7’den 70’e tüm Erzurum ve Türk halkının savaş açmasını belirten Sağlık İl Müdürü Serhat Vançelik, vatandaşlardan beslenmelerine dikkat etmelerini ve kendi sağlıkları için hareket etmeleri gerektiğini söyledi. Günümüzde insanların çok az hareket ettiğine işaret eden Vançelik, yetersiz fiziksel aktivitenin birçok rahatsızlığı da tetiklediğini sözlerine ekledi. Vançelik, "Günümüzde toplumun fiziksel aktivite konusunda bilgi düzeyinin yetersiz olması, fiziksel aktivitenin sağlık için öneminin yeterince anlaşılamaması ve giderek daha hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmesi, toplumda obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını artıran önemli nedenlerden biri olmuştur. Dünya genelindeki ölümlerin dördüncü önde gelen risk faktörü fiziksel hareketsizliktir" dedi. Vançelik, toplumun büyük bir çoğunluğunda fiziksel aktivitenin 'spor' kelimesi ile eşanlamlı olarak algılandığını, oysa fiziksel aktivitenin; günlük yaşam içinde kas ve eklemlerin kullanılarak enerji harcaması ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını artıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanımlanması anlamı taşıdığına dikkat çekti.
EGZERSİZ YAPIN
Yakutiye Kent Meydanında son bulan yürüyüşte açılış konuşmasını ise Halk Sağglığı Müdürü Cumhur Hakkı Çankaya yaptı. Spor aktivitelerinin yanı sıra egzersiz, oyun ve gün içinde yapılan çeşitli aktiviteler de fiziksel aktivite olarak kabul edilmesi gerektiğini belirten Çankaya, Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan "Sağlıklı Beslenelim, Kalbimizi Koruyalım" araştırma raporundan çeşitli veriler sundu. İnsanların vaktinin çoğu bölümünü bilgisayar başında geçirmesinden dolayı hareket alanının yok denecek düzeye geldiğine işaret eden Halk Sağlığı Müdürü Cumhur Hakkı Çankaya, insanların bol bol hareket ve egzersiz yapmaları tavsiyesinde bulundu. Çankaya şunları söyledi:
"Raporda, toplum genelinde düzenli olarak fiziksel aktivite yapanların tüm toplum için oranının yüzde 3 ile 5 düzeyinde olduğu görülmüştür. Toplumun yüzde 96,5'i düzenli olarak fiziksel aktivite yapmadığı gerçeği ortada.Bu nedenle Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı'nın amaçlarından birisi toplumun fiziksel aktivite konusunda bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesidir"
ABURCUBUR YEME ELMA YE
Toplumda düzenli ve yeterli fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırılmasında fiziksel aktivite ile ilgili özel gün ve haftaların etkin olarak kutlanması önem arz ettiğini ifade etti. Çankaya, "Bu kapsamda ülkemizde Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından kabul edilen '10 Mayıs Sağlık İçin Hareket Et Günü' etkinliğini Erzurum'da büyük bir katılımla kutluyoruz" dedi. “Dünya Yürüyüş Günü” kapsamında yapılan yürüyüşe Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanlanlarından Durak Bulut, İl Sağlık Müdürü Serhat Vançelik, Halk Sağlıkığı Müdürü Cumhur Hakkı Çankaya, Yakutiye Geçlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Suat Yılmaz, Yakutiye İlçe Emniyet Müdürü Alpaslan Bilsel, ERVAK Başkanı Erdal Güzel ile bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra, sağlık sendikalarının temsilcileri çok sayıda öğrenci ile vatandaş katıldı. Konuşmaların ardından vatandaşlara elma ikram edildi. Sağlık İl Müdürü Serhat Vançelik, minik çocuklara büyük bir ilgi göstererek, “Abur cubur yemeyin, elma ve sebze yiyin, süt için” uyarısında bulundu. Yetişkinlerde Dünya Yürüyüş Gününe katılarak Doyum Su tarafından dağıtılan küçük sulardan içip, elma yedi.
BİTLİS'DE 'DÜNYA YÜRÜYÜŞ GÜNÜ' ETKİNLİĞİ
Bitlis Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 3-4 Ekim “Dünya Yürüyüş Günü” olması nedeniyle Tatvan ilçesinde düzenlenen etkinliklerde, Bitlis şivesiyle, “Özünüze iyilik edin, hareket edin” sloganıyla obeziteye ve sağlıklı yürüyüşe dikkat çekildi.
Düzenlenen etkinlikler ilk olarak Van Gölü kıyısında yapılan yürüyüşle başladı. Daha sonra ise Türkiye’de genelindeki AVM’lerde 15 dakikalık yürüyen merdivenlerin ve asansörlerin durdurulması amacıyla Tatvan Yaşam Avm’ye geçildi.
Yapılan anonsun ardından yürüyen merdivenler ve asansörler yürüyüşe dikkat çekilmesi amacıyla 15 dakikalığına durduruldu. Yürüyen merdivenlerin durdurulmasına bazı vatandaşlar anlam veremezken bazı vatandaşlarda destek verdi.
Yapılan etkinliklerle ilgili bilgi veren Bitlis Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Yakışır, Bitlis’te 3 - 4 Ekim “Dünya Yürüyüş Günü” dolayısıyla düzenledikleri etkinlikler kapsamında obezite sorununa bölge halkının şivesiyle dikkat çektiklerini söyledi. Pankarta yazdırdıkları “Özünüze iyilik edin, hareket edin” sloganıyla obezite’ye dikkat çekmeye çalıştıklarını ifade eden Yakışır şöyle konuştu:
“Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır. Ulusal sağlık politikalarının ana hedefi, bireylerin sağlığının korunması ve geliştirilmesidir. Bu hedefe ulaşmak için, sağlık sektörünün sunduğu hizmetlerin yanı sıra sektörler arası işbirliği içinde geliştirilen politikaların izlenmesi gereklidir. Ayrıca, bireyin kendi sağlığının farkında olması, kendine sunulan hizmetlerden yararlanmayı bilmesi ve olumlu yönde davranış değişikliği geliştirmesi gereklidir. Sağlığın korunması ve geliştirilmesinde doğru beslenme alışkanlıklarının kazanılması, hareketli bir yaşam tarzının benimsenmesi son derece önemlidir.”
Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinde birisi olan hareketsizliğin dünya genelinde ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer aldığına işaret eden Halk Sağlığı Müdürü Yakışır, konuşmasını "Dünya genelinde fiziksel hareketsizlik, kötü beslenme ile birlikte ortalama toplam sağlık harcalamalarının yaklaşık yüzde 2'si ile ilişkilendirilmektedir. Fizik aktivitenin arttırılması sağlık harcamalarının dolayısıyla ekonomik maliyetinin azaltılmasında uygulanabilir, maliyet etkin ve en temel stratejilerden birisidir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yetişkinler için haftanın beş günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması gerektiği önerilmektedir. 5-17 yaş grubu için ise kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, obezitenin önlenmesi, sağlıklı bir kas-iskelet sistemi gelişimi anksiyete ve depresyon riskinin azaltılmasının sağlanmasında günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması gerektiği belirtilmektedir. Bakanlığımızca gerçekleştirilen 'Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması' yayımlanmamış rapor sonuçlarına göre ülkemizde bireylerin yüzde 71,9'unun hareketsiz yaşadığı belirlenmiştir. Obeziteyle mücadele konusunda bilgi düzeyini artırmak, yeterli ve dengeli beslenmeyi teşvik amacıyla 'Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat' programı hazırlanmıştır. Program aktivitelerinin yüzde 30'u fiziksel aktiviteyi içermektedir. Programda özel günlerin kutlanması da yer almaktadır. Bu yüzden biz de bugün böyle bir etkinlik gerçekleştirdik" şeklinde sürdürdü.
Tatvan Yaşam Avm Müdürü Suhat Altun ise, ypılan etkinliğe destek verdiklerini belirterek, “Biz de Tatvan Yaşam Alışveriş Merkezi olarak 3- 4 Ekim “Dünya Yürüyüş Gününe destek verdik. Bu kapsamda AVM’deki asansör ve yürüyen merdivenleri 15 dakikalığına durdurduk” dedi.
ARDAHAN’DA OBEZİTE İÇİN YÜRÜDÜLER
Ardahan Halk Sağlığı Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğünün ortaklaşa organize ettiği ve obeziteye dikkat çekmenin amaçlandığı yürüyüş Ardahan’da gerçekleştirildi.
Obezite’ye dikkat çekmenin amaçlandığı yürüyüş Ardahan Valiliği önünde başladı. Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, Ardahan Belediye Başkan yardımcısı Levent Turan, Halk Sağlığı Müdürü Ulaş Şentürk, Kurum Müdürleri ile vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği 'Obezite ile Mücadele' yürüyüşü Ardahan kalesinde son buldu.
Vali Azizoğlu, yürüyüşün sağlık açısından önemli olduğuna değinerek, ’’Daha sağlıklı bir yaşam için sürekli yürüyelim. Bugün bu duyarlılığı gösterip bize eşlik edenlere teşekkür ediyorum. Her günümüz yürümek ve her günümüz daha sağlıklı olsun’’ dedi.
Halk Sağlığı Müdürü Ulaş Şentürk yaptığı konuşmada, Adla Balam sloganıyla bir yürüyüş düzenlediklerini belirterek şunları kaydetti,
’’Özellikle obezitede kronik hastalıkların risk faktörlerinden olan fiziksel hareketsizlik dünya genelinde ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında 4. sırada yer almaktadır. Dünya sağlık örgütü tarafından yetişkinler için haftanın beş günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması önerilmektedir. Her gün 10 bin adım ve fazlada 2000 adımında vücutta yüz kalori yalıtmaktadır. Fiziksel aktivite ve yeterli beslenme hem obezitenin, hem kronik hastalıkların önlenmesinde ve bunların tedavisindeki maliyetin azaltılmasında önemli bir faktördür’’ diye konuştu.
Yürüyüşe katılanlara Ardahan Halk Sağlığı Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğü çalışanları tarafından Adla Balam tişörtü dağıtıldı. Ayrıca su ve çay ikramı yapıldı.
IĞDIR’DA DÜNYA YÜRÜYÜŞ GÜNÜ ETKİNLİĞİ
Iğdır’da ‘Dünya Yürüyüş Günü’ etkinliği çerçevesinde “Beraber Yürüyelim Toplumumuz Hareketli ve Sağlıklı Olsun” sloganıyla bir yürüyüş düzenlendi.
Iğdır Halk Sağlığı Müdürlüğü’nce düzenlenen ve birçok kamu çalışanı ile vatandaşın katıldığı yürüyüş; Tansu Çiller Caddesi üzerinde başlayarak Zübeyde Hanım Bulvarı’nda son buldu. Burada gazetecilere bir açıklama yapan İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Timur Yusufoğlu, toplumun düzenli ve yeterli fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırılmasına yönelik bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi amaçlı bu yürüyüşü gerçekleştirdiklerini belirtti. Günümüzde insanların hareketsiz yaşamı benimsemiş olduğuna dikkat çeken Yusufoğlu, “İnsanlarımızın birçoğu hareketsiz yaşamı alışkanlık haline getirmiş. Bu anlamda bizimde hedefimiz insanlar üzerindeki hareketsiz yaşamdan oluşan negatif enerjiyi ortadan kaldırmak ve fiziksel aktiviteye yönlendirmektir. Bilindiği gibi bütün hastalıkların temel risk faktörü hareketsiz yaşamaktır. Hareketsizlik insanlarda; hipertansiyon, osteoporoza gibi birçok kronik hastalıklara sebebiyet vermektedir. Bunun için insanlarımız yaşamında yürüyüş ve benzeri fiziksel aktiviteleri alışkanlık haline getirmelidir. Bunun için diyorum ki; ‘Beraber Yürüyelim Toplumuz Hareketli ve Sağlıklı Olsun.’ Burada bize destek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.
ERZİNCAN’DA DÜNYA YÜRÜYÜŞ GÜNÜ ETKİNLİKLERİ
Erzincan’da Dünya Yürüyüş Günü etkinlikleri çerçevesinde yürüyüş düzenlendi. Erzincan Sağlık İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinlik Ordu Caddesi’nden başlayarak Cumhuriyet Meydanı’nda sona erdi.
Vali Yardımcısı Ahmet Türköz, Belediye Başkan Yardımcısı Seyfullah Kaban, Sağlık İl Müdürü Dr. Mesut Turan, Gençlik Spor İl Müdürü Atanur Köseoğlu, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Gülşen Polat, Emniyet Müdür Yardımcısı Alaattin Akbaş, öğrenciler ile az sayıda vatandaşın katıldığı yürüyüş Ordu Caddesi PTT Müdürlüğü önünde başladı. Ellerindeki pankartlarla yaklaşık 20 dakikalık yürüyüşün ardından Cumhuriyet Meydanı’na ulaşan gurup burada sağlık il müdürlüğü tarafından kurulan stantları gezdi. Burada yürüyüş yapanlara elma ikramında bulunuldu.
ELAZIĞ'DA DÜNYA YÜRÜYÜŞ GÜNÜ ETKİNLİKLERİ
Elazığ'da 'Dünya Yürüyüş Günü' etkinlikleri kapsamında 'Gakgoşum Yürüyor Sağlığını Koruyor' sloganıyla yürüyüş düzenlendi.
Hükümet Konağı önünde başlayan ve Fırat Üniversitesi'nin mesire alanında son bulan yürüyüşe birçok Elazığlı vatandaş katıldı. Daha sonra mesire alanına gelen vatandaşlara su ve meyve dağıtıldı.
DÜNYA YÜRÜYÜŞ GÜNÜ NEDENİYLE MALATYA'DA YÜRÜYÜŞ DÜZENLENDİ
Dünya Yürüyüş Günü nedeniyle Malatya'da da yürüyüş düzenlenirken, fiziksel aktivitenin önemine temas edildi. Dünya Yürüyüş Günü etkinlikleri çerçevesinde, Kongre ve Kültür Merkezi'nden Sıtmapınarı’na kadar düzenlenen yürüyüş programına; Vali Yardımcısı Ahmet Sait Kurnaz, İl Sağlık Müdürü Nail Umay, Halk Sağlığı Müdürü Kemal Şener, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünsal Özgen, bazı daire müdürleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, sağlık çalışanları ve öğrenciler katıldı. Yürüyüş sırasında öğrenciler ellerinde yürüyüşün sağlık açısından önemiyle ilgili pankart ve dövizler de taşıdı.
Kongre ve Kültür Merkezi önünde yürüyüş başlamadan önce konuşma yapan Doktor Kemal Şener, “Sağlık Bakanlığımız tarafından yapılan ‘sağlıklı beslenelim, kalbimizi koruyalım’ araştırma raporuna göre, düzenli fiziksel aktivite yapanların oranı tüm toplum içinde yüzde 3,5’dir. Yüzde 96,5'in ise fiziksel aktivite yapmadığı tespit edilmiştir. Fiziksel hareketsizlik, dünya çapında ölüme neden olan risk faktörleri arasında 4'üncü sıradadır. Meme ve kolon kanserlerinin yüzde 21-25’i, diyabet hastalarının yüzde 27’si ve kalp hastalığının yüzde 30’unun sebepleri arasında fiziksel inaktivitelerin olduğu tahmin edilmektedir” diyerek gün içinde en az 30 dakika tempolu yürüyüşü önerdiklerini vurguladı.
İl Sağlık Müdürü Nail Umay, sigara ve obezitenin çağın hastalığı olduğuna dikkat çekerek, sigara ve obezitenin önüne geçilmesi ile birçok hastalığın da önüne geçileceğini kaydetti. Umay, haftada en az 3 gün 30’ar dakika yürünmesini de önerdi.
Yürüyüşe tekerlekli aracıyla katılan Türkiye Sakatlar Derneği Malatya Şube Başkanı Ali Haydar Koyun, yürüyemediğini ancak yürüyüşün önemini bildiğini ifade ederek, "Sağlık Bakanlığı günde 10 bin adım yürümeyi öneriyor. 20 bin adıma çıkarmak lazım. Spor yapmaya zaman bulamazsak da yürüyerek bu açığı kapatabiliriz" şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Ünsal Özgen de, "Belli hastalıkların yüzde 20-25’i hareketsizliktir. Ruh ve fiziksel sağlık için aktivite şarttır. Yürüyüş her derde devadır" dedi.
VAN’DA ‘NE OTİRİSİZ, HAYDİ YÜRÜYAĞ’ YÜRÜYÜŞÜ
Van İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Dünya Hareket Günü etkinlikleri kapsamında ‘Ne Otirisiz, Haydi Yürüyağ’ sloganıyla bir yürüyüş düzenlendi. Edremit ilçesindeki Kocaeli-Van Dostluk Parkı’nda saat 07.00’de düzenlenen yürüyüşe Vali Münir Karaloğolu’nun yanı sıra kamu kurum ve kuruluş amirleri ile vatandaşlar katıldı. Yaklaşık 45 dakika süren yürüyüşün andından bir konuşma yapan Vali Karaloğlu, hareket etmenin önemine değindi. Konuşmalarında sağlık sorunlarının başında fazla kiloların geldiğini belirten Karaloğlu, “Obezite artık hepimizin sorunu haline geldi. Sağlık Bakanlığımızın başlatmış olduğu mücadelenin bir parçası olarak bizde Van’da, vatandaşlar ve kamu kurum görevlileri ile birlikte yürüdük” dedi.
Yürüyüşün yılda bir kere ile sınırlandırılmamasına vurgu yapan Vali Karaloğlu, “Doktorlarımız haftada en az 45 dakika yürümemizi tavsiye ediyorlar. İnsanlarımızı yürümeye teşvik etmek amacıyla bugün sembolik olarak yürüdük. Ancak insanlarımızın her gün yürümesini, hareket etmesini bekliyoruz. Yoksa senede bir gün yürümekle sağlık sorunlarımız bitmez. Dileğimiz insanlarımızın topyekûn sağlıklı olmaları ve sağlık kuruluşlarına ihtiyaç duymamalarıdır ” şeklinde konuştu.
‘Ne Otirisiz, Haydi Yürüyağ’ sloganıyla düzenlenen yürüyüş sonrasında İl Sağlık Müdürlüğü tarafından katılımcılara kahvaltı verildi.