Erzurum’da 5543 Sayılı İskan Kanunu’ndan faydalanmak isteyen köylerle ilgili çalışmalar sürüyor. 17 köyle ilgili nakil işlemlerinin devam ettiği Erzurum’da, 6 köy için 1 milyon 144 bin lira ödenek tahsis edilirken, çalışmalara ise Nisan ayıyla birlikte başlanacak.
Kanunun öngördüğü hükme göre, fiziki yapısı kötü olan binalardan oluşan köyler, “Evini Yapana Yardım” metoduyla farklı noktalara taşınabiliyor. Erzurum’da 2007 yılından bu yana söz konusu kanun hükmünden faydalanmak isteyen köy sayısının 330’a ulaştığı bildirilirken, nakillerin değerlendirme ve tahsis edilen ödeneğe göre şekillendiği kaydedildi.
Bayındırlık ve İskan İl Müdür Yardımcısı Fethi Mutluay, Erzurum’da 5543 Sayılı İskan Kanunu kapsamında yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Erzurum’da 17 köyle ilgili olarak halihazırda devam eden işlemlerin bulunduğunu bildiren Mutluay, “17 köyün 6’sı için ödenek tahsis edildi. 11 köy için de iz bedeli konuldu. Ödenekleri ise, önümüzdeki dönemlerde aktarılacak.” dedi.
1 milyon 144 bin lira tutarında ödenek tahsis edilen 6 köyle ilgili inşaat çalışmalarına Nisan ayında başlanacağını dile getiren Mutluay, beklemedeki diğer köylerin de, durumları netleştikçe fiziki yenileme ve nakil işlemine tabi tutulacaklarını ifade etti. Mutluay, Nisan ayından itibarin fiziki manada çalışma yapılacak olan köylerin Tortum ilçesine bağlı Tipili ve Taşbaşı, Ilıca Yoncalık, Çat ilçesine bağlı Taşağıl ve Aşkale ilçesine bağlı Dereköy olduğunu dile getirdi.
KÖYLERİN NAKİL TALEPLERİ ÖNCE DEĞERLENDİRMEYE ALINIYOR…
Öte yandan Bayındırlık ve İskan İl Müdür Yardımcısı Fethi Mutluay, “Bu köylerin tamamı, fiziki yapıların kötü olması ve altyapı eksikliği gibi nedenleri gerekçe göstererek, farklı bölgelere nakledilmeyi istiyorlar. Tabi bu iş bir değerlendirme sürecine tabi tutuluyor, incelemeler yapılıyor, araştırmalar gerçekleştiriliyor. Duruma ve şartlara göre hazırlanan rapor, daha sonra onaya sunuluyor. Talepler haklı bulunur ve programa alma gibi bir durum olursa, ilgili köyler için gerekli çalışmalara hemen başlanıyor. Köyler kanun kapsamında farklı bölgelere naklediliyor ve insanlar daha modern imkanlarda yaşam şartlarına kavuşturuluyorlar” ifadelerini kullandı.
Yaklaşık 330’a yakın köy nakil başvurusunun, 2007 yılından bu zamana kadar geçen süreyi kapsadığına dikkati çeken Mutluay, bu kadar yoğun bir başvuru ortamında değerlendirme sürecinin de doğal olarak zaman alabileceğini sözlerine ekledi.