Erzurum Hizmetiçi Eğitim Enstitüsü Müdürü Erdal Korkmaz, hazırlamış oldukları projenin AB Ulusal Ajansı tarafından kabul edildiğini belirterek, Oltu’da çıkarılan Oltu Taşı Maden Ocakları yerinde görmek üzere Avrupa’dan 9 ülkeden 13 misafiri ağırladıklarını söyledi.
Avrupa’dan gelen misafirlerle kültür alışverişinde bulunduklarını dile getiren Korkmaz, “Avrupa’dan gelen misafirlerimiz kendi elişlerini, bizler de kendi elişlerimizi tanıtıyoruz. Özellikle kurumumuzda açmış olduğumuz atölyemizde Avrupalı misafirlerimizin el becerileri ve Oltu Taşı’nı işleme konusunda yatkınlıklarını görme fırsatı bulduk. Oltu taşını işlemeyi öğrendiler” dedi.
Avrupalı misafirlerinin Oltu taşının hangi şartlarda çıkarıldığını görmek istemeleri üzerine Oltu’ya bir gezi düzenlediklerini aktaran Erdal Korkmaz, ocaklardan çıkarılan taşları kurumlarındaki atölyede işleyecek olan misafirlerine bu işlenmiş taşlardan ortaya çıkan ürünleri hediye edeceklerini kaydetti.
Çek Cumhuriyeti, Belçika, İtalya, İngiltere, Fransa, Litvanya, Macaristan, Bulgaristan ve Portekiz’den Oltu’ya kadar gelen 9 ülkeden 13 misafir ocaklara kadar girerek taşın çıkarılışını gördü. Oltu’ya bağlı Dutlu köyünün yaylarından çıkarılan Oltu Taşı Ocaklarının içerisine girerek incelemelerde bulunan Avrupalı misafirler, ocakların oldukça ilginç ve serin olduğunu ifade ederek, Oltu taşının çıkarılmasının zor olduğunu dile getirdiler. Dutlu köyü sakinlerinden Zekeriya ve Yahya Akyüz, yabancı misafirleri ocaklar içerisinde gezdirerek taşın çıkarılışı hakkında uygulamalı bilgiler verdiler.
Daha sonra Oltu ilçe merkezinde bulunan Oltu Taşı El Sanatları İş Merkezi'nde bulunan imalat ve satış mağazalarını dolaşan misafir grup, Oltu Taşı Ustası İhsan Çelik’ten de atölye çalışmaları hakkında bilgiler aldılar.