Balıkesir'in Erdek İlçesi Düzler mevkiinde bulunan Kyzikos Antik Kenti'nin gün ışığına çıkması için 7 Temmuz'da başlayan kazı çalışmalarının bu yılki bölümü tamamlandı. Kyzikos'ta bulunan ve dünyanın 8'inci harikası olarak nitelendirilen Hadrianus Tapınağı'ndaki kazıların bu yılki bölümünde tapınağa ait mermer basamaklar ve 3 giriş kapısı olan bir yapı ve Pithos denilen küp şeklinde erzak deposu gün yüzüne çıkarıldı.
Erdek'e 5 kilometre uzaklıktaki Kyzikos Antik Kenti'nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Balıkesir İl Özel İdaresi, Erdek Belediyesi ve Erzurum Atatürk Üniversitesi'nin katkılarıyla başlatılan Hadrianus Tapınağı'nın gün ışığına çıkartılması için sürdürülen çalışmalar 6'ncı yılını doldurdu. Çalışmalara 43 kişilik ekibiyle birlikte başkanlık yapan Atatürk Üniversitesi Edebiyat Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurettin Koçhan, kazılara bakanlığın 85 bin, Balıkesir Özel İdaresi'nin de 10 bin liralık ödenek sağladığını söyledi.
Çalışmalar sırasında tapınağa ait basamaklarda yer alan mermer blokların bu yıl gün yüzüne çıkarıldığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Koçhan, "Bugüne kadar yapılan kazılarda ortaya çıkan tapınak basamaklarında olması gereken mermer bloklara rastlanmamıştı. İlk kez bu yıl bulduk. Bu da bizim daha önce söylediklerimizi doğruluyor. Biz bunların daha önce var olması gerektiğini söylüyorduk ama bu yıl bulunmasıyla söylediklerimiz kesinleşmiş oldu. Daha önceki yıllarda sökülmüş ve düzgün inşaat malzemesi olduğu için İstanbul ile Bursa'daki inşaatlarda kullanılmış olduğunu tahmin ediyoruz" dedi.
KOÇHAN’IN AÇIKLAMASI
Tapınağın ilk kez Bizans Döneminde tahrip edildiğini buradaki kalıntılardan anladıklarını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Nurettin Koçhan, şunları söyledi: "Belirli bir süre de Pithos denilen küpler konulmuş ve erzak depolanması amacıyla kullanılmış. Bu dönem belli bir süre sonra devam ettikten sonra ikinci bir tahribat yapılmış ve bu Pithoslar artık kullanılmamış ve bu alan sonra mezarlık olarak kullanılmış. Bu bölgede 3 giriş kapısına da rastladık ama bu odaları henüz tam olarak çözebilmiş değiliz. Gelecek yıl bu yapının hangi amaçla kullanıldığını yapacağımız kazılar sonunda görebileceğiz. "
GEÇEN YIL TAPINAĞIN GERÇEK BOYUTU BELİRLENMİŞTİ
Yrd. Doç. Dr. Nurettin Koçhan başkanlığında 6 yıldır sürdürülen kazılarda, 20 metre yüksekliğindeki sütunlarıyla Hadrianus Tapınağı'na ait 105x85 ebadıyla şimdiye kadar bulunan en büyük mermer çatı kiremidi, tapınağın basamakları, frizler, Kyzikos paraları, aslan başlı su olukları, 2. 15 metre çapında sütun tamburları ve içinde 10 kişinin hediyeleriyle birlikte gömülü olduğu bir lahit mezar ortaya çıkarılmış, geçen yıl da tapınağın 116 metre olan gerçek olan boyutu belirlenmişti.