Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen “Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları” konulu konferansta konuşan Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz, uyuşmazlık konularıyla ilgili Osmanlı döneminden başlayarak günümüze kadar ki uygulamaları anlattı.
Kültür ve Gösteri Merkezi’nde düzenlenen konferansta konuşan Korkmaz, arabuluculuk sisteminin Türkiye’de 27 yıldan beri uygulandığını, fakat arzu edilen ölçüde etkili olunamadığını söyledi.
Korkmaz bunun nedeninin arabuluculukta görev yapanların belirlenmesinde gerekli hassasiyetlerin gösterilmemesi olduğunu kaydetti.
Erzurum Barosu Başkanı Av. Mehmet Güzel, ise günümüzde alternatif uyuşmazlık çözümü olarak kullanılan müzakere ve arabuluculuk yöntemlerinin her ikisinin de yeni keşfedilmiş şeyler olmadığını, anlaşmazlıkların çözüme bağlanmasında en evrensel, en eşitlikçi, en barışçı yöntem olan müzakere yöntemin tarihi insanlık tarihi kadar eski olduğunu söyledi.
“Dünya gündemindeki yer aldığı şekliyle arabuluculuk (Alternatif Uyuşmazlık Çözümü) bir “iletişim ve pazarlık sanatıdır” diyen Güzel, şunları kaydetti: “Arabuluculuk hizmetini profesyonel olarak yapanlar, arabuluculuk konusunda uzmanlaşmanın devam eden bir süreç olduğunu, o nedenle arabulucuların öğrenimlerini sürdürmelerinin, yeterliliklerini ve eğitimlerini sürekli geliştirmelerinin şart olduğuna inanmaktadırlar.”
Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Engin Saygın ise, konuşmasında, Türkiye’de, İdari Hukuk’ta kamu denetçiliğinin, yani ombudsmanlığın hangi aşamada olduğu anlattı.