Erzurum, 2011 Kış Oyunları’ndan sonra en kalabalık yerli ve yabancı turisti, 25. Ulusal Kimya Kongresi sayesinde ağırladı. 250’si yurt dışından olmak üzere toplamda bin 600 kişiden oluşan kimyacılar, Erzurum şehir merkezinin adeta altını üstüne getirdiler.
25. Ulusal Kimya Kongresi’ne katılmak üzere Erzurum’a gelen 250’si yabancı bin 600 kişilik akademisyen topluluğu, kongrenin ilk gününde şehir gezisine çıktı. Erzurum şehir merkezindeki tarihi eserleri ziyaret eden akademisyenler, halk arasında Taşhan olarak adlandırılan Rüstempaşa Kervansarayı’nı ise, adeta abat ettiler. 250’şer kişilik gruplar halinde şehrin değişik noktalarına dağılan öğretim görevlileri ve kimyacılar, Rüstempaşa Kervansarayı’ndaki esnafı bile şaşkına döndürdüler. Tarihinde ilk kez bu kadar kalabalık bir kafileyi karşılarında gören esnaf, neye uğradığını şaşırırken, kimi işletmeciler, misafirlerini şekerle karşıladılar. Taşhan’daki işyerlerini tek tek gezen ve alışveriş yapan öğretim üyeleri, Oltu Taşı’ndan imal edilen takılara büyük ilgi gösterirken, erkekler kol düğmesi, kravat iğnesi ve tespih, bayanlar ise, yüzük, kolye ve broş satın almayı tercih ettiler.
Rüstempaşa Kervansarayı Yöneticisi Adem Kaya, Taşhan’ın uzun yıllardan sonra en kalabalık misafir topluluğuyla bugün karşılaştığını belirterek, 2011 Kış Oyunları sürecinde bile bu kadar ziyaretçiyi bir arada görmediklerini söyledi. Kimya Kongresi için Erzurum’a gelen öğretim üyelerinin büyük ilgi gösterdikleri Taşhan’dan eli boş dönmediklerini, büyük bir bölümünün alışveriş yaptığını anlatan Kaya, Erzurum’daki en büyük eksikliğin, şehir dışından gelen misafirlerin merkezde organize edilememesi olduğunu dile getirdi.
KAYA: TURİST TOPLULUKLARI YANGINDAN MAL KAÇIRIR GİBİ UZAKLAŞTIRILIYOR
Erzurum’a yılın belirli dönemlerinde toplu kafileler halinde yerli ve yabancı turistlerin geldiğini dile getiren Adem Kaya, “Erzurum’da en büyük eksikliğimiz bu. Şehre gelen yerli ve yabancı toplulukları organize edemiyor, tarihi ve kültürel eserlerimize yönlendiremiyoruz. Kışın gelenler doğrudan dağa çıkıyor, yazın gelenler de, Cumhuriyet Caddesi’ni ya geziyor, ya gezmiyor. Kafileleri Erzurum’a getirenler, bu tür tarihi çarşıları da hesaba katmalı. Sanki de yangından mal kaçırır gibi turistleri Erzurum şehir merkezinden kaçırıyorlar.” diye konuştu.
Atatürk Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı Kimya Kongresi’nin Erzurum’un tanıtımı için çok güzel bir fırsat olduğunu dile getiren Adem Kaya, “Atatürk Üniversitesi yönetimine çok teşekkür ediyoruz. Umuyoruz bu organizasyon ve konuklar için hazırlanan gezi planı, başka kurumlara da örnek olur. Erzurum ancak böyle tanıtılır. Rektörümüz Prof. Dr. Hikmet KOçakn şahsında üniversitemizin kıymetli yöneticilerine teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.