Atatürk Üniversitesi’nin 55. yılı etkinlikleri çerçevesinde, University of Florence (İtalya) işbirliği ile 9. Uluslar arası Karbonik Anhidraz Konferansı Antalya IC Hotels-Green Palace’da gerçekleştirildi. Karbonik Anhidraz Kongresi’nde kanser ve ilaç tedavisi konusu ağırlıklı olarak ele alındı.
Konferansa 71’i yurt dışından olmak üzere, Türkiye, İtalya, ABD, İngiltere, Almanya, İsviçre, Avustralya, Fransa, Slovakya, Kanada, Pakistan, Suudi Arabistan, Finlandiya, Hollanda’dan toplam 110 bilim adamı katıldı.
KÜFREVİOĞLU AÇILIŞ KONUŞMASI YAPTI
Prof. Dr. İrfan Küfrevioğlu açılış konuşmasında “9. sunu düzenlemekte olduğumuz uluslararası karbonik anhidraz kongresine ev sahipliği yapmaktan onur duyuyorum. Bu kongrenin sonuçları itibariyle dünya bilim camiasına, sağlık ve tıp sektörlerine yönelik önemli katkılarının olacağı kanaatindeyim” dedi.“Hepimizin iyi bildiği gibi karbonik anhidraz enzimi dünyada birçok araştırma grubu tarafından yoğun olarak çalışılmaktadır” diyen Küfrevioğlu, şöyle devam etti:
“Türkiye’deki çalışma gruplarının bu konuya katkıları araştırıldığında son on yılda 200 civarında karbonik anhidraz enzimi ile ilgili araştırmanın Türkiye adresli olarak basıldığını söylemek mümkündür. Basılan bu makalelerin yaklaşık yarısı (83 adet) Atatürk Üniversitesi adreslidir. Buradan bakıldığında çalışma grubumuzun bu konudaki katkıları daha iyi anlaşılmaktadır. Bunun yanı sıra karbonik anhidraz enzimi ile ilgili çalışmalarımız dünyanın değişik yerlerindeki gruplarla da ortak çalışmalar şeklinde yürütülmektedir. Özellikle Sayın Prof. Dr. Claudiu Supuran ile iyi bir işbirliği içerisinde birçok çalışma yürüttük ve hala devam etmekteyiz.”
“Bütün bunlarla birlikte tabiat harikası olan Türkiye’de sizleri ağırlamaktan sevinç duyuyoruz” diyen Küfrevioğlu, Türkiye’nin, doğusu batısı ile dört mevsimin bir arada yaşandığı inanılmaz güzelliklere sahip bir ülke olduğunu söyledi.
Türkiye’nin, Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarının birbirine en çok yaklaştığı noktada yer alan bir ülke olduğunu vurgulayan Küfrevioğlu, şunları kaydetti:
“Bu açıdan, Türkiye Ortadoğu ve Avrupa’yı birbirine bağlayan önemli bir köprüdür. Biliyoruz ki, ülkemiz, sadece fiziksel olarak kıtalararası bir köprü görevi görmüyor, bunun yanı sıra düzenlediği bilimsel etkinliklerle bir bilim köprüsü olma görevini de üstlenmiş durumdadır. Ülkemiz, tarihi zenginlikleri, yemekleri, iklimi, denizi ve sıcakkanlı insanları ile tam bir medeniyetler ülkesidir.”
Konferans boyunca CO2’nin metabolizmasında rol alan ve alyuvarlar, böbrek, göz, mide vb. birçok organda bulunan karbonik anhidraz enzimlerinin kanserdeki ve diğer hastalıklardaki rolleri ile bu hastalıkların tedavisinde kullanılan yeni ilaçların sentezi ayrıntılı bir şekilde tartışıldı.
Katılımcılar, kongre boyunca düzenlenen sosyal etkinlikler ve gezi programlarıyla Türkiye’nin doğası ve kültürü hakkında da bilgi edindiler.
Uluslar arası Karbonik Anhidraz Konferansının onuncusu 2015 yılında Hollanda’da yapılacak.