Çıkardığı kitaplar ve yaptığı araştırmalarla tarihi geçmişe ışık tutan Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu, sempozyum panel ve konferansların da vazgeçilmezi oldu. Geçtiğimiz günlerde Düzce’de Düzce ve Erzurum ilişkilerini anlatan Konukçu, bu kez de Bursa Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen ve uluslararası bir nitelik taşıyan sempozyuma davet edildi.
Geçtiğimiz yıl çıkardığı “Süleyman Paşa” adlı kitabıyla Osmanlı tarihine ayna tutan Prof. Dr. Ener Konukçu, Osmangazi Belediyesi’nin davetlisi olarak Bursa’ya davet edildi. 8 ile 10 Nisan tarihleri arasında Osmangazi’de düzenlenecek olan uluslararası nitelikteki sempozyuma katılacak olan Konukçu, burada “Osman Gazi’nin torunu ve Orhan Bey’in oğlu Süleyman Paşa” konulu bir bildiri sunacak. Süleyman Paşa’nın hayatını kaybettiği Bolayır ve kendisi için yaptırılan türbeyle ilgili olarak çeşitli bilgiler aktaracak olan Konukçu, Osmanlı’ya Rumeli kapılarını açan Süleyman Paşa’nın bilenmeyen yönlerini ele alacak.
Osman Gazi’nin torunu, Orhan Gazi’nin de oğlu olan Süleyman Paşa’nın, şehzade olarak babasının fetihlerine katılmış bir devlet adamı olduğunu, İznik ve İzmit’in ele geçirilmesinde büyük bir rol oynadığını hatırlatan Konukçu, “Bu nedenle Süleyman Paşa, İzmit’in de ilk valisi olmuştur. Bu tarihi kentin İslamlaşması ve Türkleşmesinde önemli katkıları görülmüştür. Mesela ilk cami onun tarafından faaliyete geçirilmiş, bu arada medrese de, öğrencilerin istifadesine sunulmuştur.” dedi.
“SÜLEYMAN PAŞA, TÜRK SUBAY VE ASKERLERİNİN MANEVİ GÜÇ KAYNAĞI OLMUŞTUR”
Süleyman Paşa’nın, İzmit Valiliği sırasında, Sinop ve Bursa bağlantılı yol üzerindeki Göynük ile Taraklı’yı Osmanlı hakimiyetine kattığını kaydeden Konukçu, “Süleyman Paşa, Gerede’nin alınışı ve sonrasında babası onu Balıkesir’deki Karesi’nin idaresine memur etmiştir. Osmanlı Beyliği’ni, yanındaki yiğitlerle birlikte Rumeli tarafında genişleten de, yine Süleyman Paşa’nın kendisidir.” diye konuştu.
Gelibolu Yarımadası’nın, Süleyman Paşa tarafından alındığını ve kendisinin de, yarımada hakim yerdeki Bolayır’da oturduğunu anlatan Konukçu, “Paşa. Bir ara yine Anadolu’ya geçmiş; Ankara’yı da beylik sınırlarına katmıştır.” dedi.
Süleyman Paşa’nın, Bizans, Sırp, Bulgar meseleleriyle de uğraştığını; 1356 yılında avlanırken bir kaza sonucu vefat ettiğini belirten Enver Konukçu, Paşa’nın, Bolayır’da bir tepeye defnedildiğini ve burada Paşa için bir türbe yapıldığını söyledi. Çanakkale Savaşı’nda, Türk subaylarının ve askerlerinin manevi kuvveti olarak bilinen Süleyman Paşa’nın, “Süleyman Paşa’nın Çanakkale Savaşı sırasında ilahi bir mucizeyle askerlerimize moral verdiği, çeşitli kereler basına bile yansımıştır.” ifadelerini kullandı.