AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Marc Pierini, Gümrük Birliği ya da katılım öncesi yardım programlarına ilişkin çalışmaların olumlu ilerlemesine karşın kimsenin bunlardan bahsetmediğini belirterek, "Gördüğümüz kadarıyla basın iyi haberlerden çok fazla hoşlanmıyor. Dolayısıyla da bu iyi haberleri çok fazla duymuyoruz. Katılım müzakerelerine baktığımız zaman AB'deki kurumların istediğinden çok daha yavaş bir şekilde yürüdüğünü görüyoruz. Fakat müzakereler devam ediyor" dedi.
Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım süreci hakkında kamuoyunu bilgilendirmek üzere ülke çapında 20 merkeze yayılmış olan enformasyon ağının bir parçası olan Erzurum AB Bilgi Merkezi (ABBM), AB ve Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) işbirliğiyle açıldı. Erzurum AB Bilgi Merkezi'nin açılışı için ETSO'ya gelen AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Marc Pierini, ilk olarak Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik'i ziyaret ederek, ilin ekonomisi hakkında bilgi aldı. Ziyaretin ardından ETSO Meclis Salonu'nda bilgi merkezinin açılış protokolü imzalandı. Programa, Büyükelçi Pierini ve Yücelik'in yanı sıra Vali Sebahattin Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Emniyet Müdürü Turgut Yıldız, Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz, ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Rıfat Altan, ETSO Yönetim Kurulu üyeleri, ETSO Meclis üyeleri ile kamu kuruluşlarının amirleri ve bazı illerin AB Bilgi Merkezi sorumluları katıldı.
"AB, DIŞ POLİKİTADA TÜRKİYE İLE AYNI SIKINTILARI YAŞIYOR"
Konuşmasında Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin AB'deki kurumların istediğinden daha yavaş bir şekilde yürüdüğünü belirten Büyükelçi Marc Pierini, daha önceki süreçlerde İngiltere ve yakın zamanda Polonya ile yürütülen müzakerelerin aynı şekilde yürüdüğünü ve zaman zaman hayal kırıklıklarına sebep olan süreçler yaşandığını kaydetti. AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerin çok yönlü devam ettiğini ifade eden Pierini, "Gümrük Birliği alanında devam eden ilişkilerimiz var. Katılım müzakereleri devam ediyor. Dış ilişkilerde müzakereler yoğun bir şekilde sürüyor. İlişkilerin nasıl algılandığı aslında bu ilişkilerin hangi konularda ele alındığına bağlı. Örneğin Gümrük Birliği ya da katılım öncesi yardım programlarına ilişkin olarak yürütülen çalışmalar konusunda bakıldığı zaman son derece olumlu ilerleyen çalışmalar var. Ama kimsenin de bunlardan bahsetmediğini görüyoruz. Gördüğümüz kadarıyla basın iyi haberlerden çok fazla hoşlanmıyor. Dolayısıyla da bu iyi haberleri çok fazla duymuyoruz" diye konuştu.
DIŞ POLİTİKADA ORTAK SORUNLAR
Türkiye ile AB'nin dış politikada ortak sorunlarla karşı karşıya olduğunu kaydeden Pierini, "Örneğin Orta Doğu'da yaşanan gelişmeler açısından ele alındığında Suriye'de, Libya'da, Mısır'da, Tunus'ta ve İran'da sıkıntılar yaşanıyor. Yine aynı şekilde yasadışı göç konusunda da AB ve Türkiye benzer sıkıntılar yaşıyor. Bu açıdan baktığımız zaman aslında uluslararası ilişkiler alanında karşılıklı çok fazla karşılıklı değişimin olduğunu, ilişkilerin, görüşmelerin yürüdüğünü görüyoruz. Çünkü ortak
sorunlarımızın çok fazla olduğunun farkındayız" dedi.
AB-Türkiye ilişkilerinin ve katılım sürecinin sadece çok elit bir kesimi ilgilendirmediğini belirten Büyükelçi Pierini, "Bu konu toplumun bütün kesimlerini ilgilendiren bir konudur. Dolayısıyla AB Bilgi Merkezleri bu çerçevede paydaşlara, sivil topluma ve halka çeşitli konularda bilginin paylaşılmasını ve ilişkilerin geliştirilmesini amaçlamaktadır" diye konuştu.
ETSO’NUN YAKLAŞIMI
İmza töreninde konuşan ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik de, AB Türkiye Delegasyonu yöneticilerinin Erzurum'da AB Bilgi Merkezi kurma düşüncelerine oda yönetimi olarak destek verdiklerini belirterek, söz konusu merkezin bunun neticesinde ETSO bünyesinde kurulduğunu söyledi. Türkiye'nin çeşitli kentlerinde faaliyet gösteren AB Bilgi Merkezleri'nin halkın AB konusundaki bilgi ihtiyacına yerel düzeyde cevap verebilme ve Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne uyum çalışmalarına katkı sağlama anlamında çok önemli bir görevi yerine getirdiğini ifade eden Yücelik şunları söyledi:
"Bu bilgi merkezlerinin ticaret ve sanayi odaları tarafından ciddi anlamda desteklenmesi, ticaret sektörünün Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım sürecine verdiği desteği açıkça gösteriyor. Buna karşılık Avrupa Birliği'ne üyelikle ilgili farklı görüşlerin bulunduğu kamuoyunun, AB'ye üyelik sürecinde doğru ve objektif bir şekilde bilgilendirilmesinin sürece olumlu katkılar sağlayacağını düşünüyoruz. AB'nin Türkiye ile ilgili tereddütlerinin, Türkiye'nin de AB'yle ilgili beklentilerinin doğru tespit
edilmesi, yorumlanması ve bu doğrultuda değerlendirmeler yapılmasının büyük önem taşıdığını vurgulamak istiyorum."