Ardahan’da Nevruz Bayramı Ardahan Valiliği’nin ve Ardahan Üniversitesi’nin düzenlediği etkinliklerde coşkuyla kutlandı. Nevruz kutlamalarının ilk ayağı Ardahan Halk Eğitim Merkezi’nde yapılan programla başladı. Kutlamalara Ardahan Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda gerçekleştirilen ve renkli gösterilere sahne olan Nevruz Özel Programı ile devam edildi. Programda Rektör Prof. Dr. Ramazan Korkmaz Türklerin Ergenekon’dan çıkışını simgeleyen ‘demir dövmek’ geleneğini temsili olarak gerçekleştirdi, akademisyenler ve öğrenciler Nevruz ateşi üzerinden atladı.
Nevruz kutlamalarının ilk ayağı Ardahan Halk Eğitim Merkezi’nde yapıldı. Bu programa Ardahan Vali Yardımcısı Sedat Yıldırım, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, İl Jandarma Komutanı Albay Samit Tokmak, Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Gümüştekin, İl Emniyet Müdürü Abdurrahman Yılmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Tevfik Fikret Eteker ile Ardahan’daki diğer kurum - kuruluş temsilcileri, ilköğretim öğrencileri ve Ardahanlılar katıldı.
Ardahan Halk Eğitim Merkezi’nde yapılan programda Yrd. Doç Dr. Mayrambek Orozobaev, Nevruz’un anlam ve önemini anlatan bir bildiri sundu.
Nevruz kutlamaları Ardahan Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda gerçekleştirilen Nevruz Özel Programı ile devam etti. Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz başta olmak üzere üniversitenin akademik-idari personeli ve öğrencilerinin katıldığı programda Nevruz coşkuyla kutlandı.
Rektör Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Nevruz’un; kün, erkenkün, ergenekon gibi farklı isimlerde telaffuz edildiğini ve Adriyatik’ten Çin Seddi’ne kadar zamanımızdan 3000 sene öncesine varıncaya dek geniş bir coğrafyada farklı topluluklar ve milletler tarafından kutlandığı söyledi. Korkmaz sözlerine şöyle devam etti; “Nevruzda toprak ananın çocukları toprağın uyanışına toprak anayla, doğa anayla beraber katılırlar. O uyanışı, yaşamak ve coşkuyla kutlamak isterler. Bu coşkunun bütün insanlığa huzur ve mutluluk getirmesini diliyorum.”
Sibirya’daki Şamanlar’ın ateşin insanları arındırdığına inandıklarını belirten rektör Korkmaz, ilk insandan beri ateşin insanlarla bir ilişkisinin, dostluğunun olduğunu söyledi. Kutsal kitaplarda cehennem ateşinin kötülükleri yok ettiğini ve ateşe, doğanın uyanışında da böyle bir misyon yüklendiğini sözlerine ekleyen Rektör Korkmaz’ın Nevruz’daki ateşin rolü üzerine söylediği sözlerin ardından etkinlik alanında Nevruz ateşleri yakıldı.
Türklerin Ergenekon’da çıkışını simgeleyen ‘demir dövmek’ geleneği ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ve akademisyenler tarafından temsili olarak gerçekleştirildi. Yakılan nevruz ateşinin üzerinden ARÜ’lü akademisyen, idari personel ve öğrenciler atlayarak nevruzu kutladılar.
Etkinlik, Ardahan Halk Oyunları Topluluğu’nun Ardahan yöresine özgü halk oyunlarını oynamalarıyla devam etti. Birbirinden güzel oyunlarla katılımcıları coşturan topluluk, yerini Ardahan Üniversitesi Türk Dünyası Folklor Ekibi’ne bıraktı. Türk Dünyası Folklor Ekibi, Türkmenistan coğrafyasına özgü olan “Kuş Tepti” ve Nevruz gelişini anlattıkları “Aykelek Günkelek” isimli gösterileriyle Türkmenistan coğrafyasının kültürel dokusuna ait gösterilerin sunulduğu halk oyunlarını oynadı.
Halk oyunlarının ardından sahneye gelen Grup Zemheri seslendirdiği şarkılarla katılımcıları coşturdu. Etkinlik, müzikler eşliğinde ve ateş etrafında çekilen halaylarla sona erdi.