Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metin Akgün kot eksilten atölyelerde işçilerin üzerinde yaptığı ve önemli bulgular elde ettiği çalışması nedeniyle “Nejat Yazıcıoğlu İşçi Sağlığı Araştırma Ödülü”ne layık görüldü.
//İŞÇİ SAĞLIĞINI GÜNDEME TAŞIDI
Kot kumlama işinde çalışan işçiler üzerinde yapılan çalışmada, işçilerin, kotların eksiltilmesi sırasında kullanılan silikoza maruz kaldıkları ve ciddi sağlık sorunlarıyla yüz yüze oldukları saptandı.
Doç. Dr. Metin Akgün’ün çalışması “European Respiratory Journal” dergisinde `Eski Kot Kumlama İşçilerinde Silikoz Epidemisi` adıyla yayınlandı ve ilgi çekti.
Akgün, çalışması nedeniyle İstanbul Tabip Odası tarafından “Nejat Yazıcıoğlu İşçi Sağlığı Araştırma Ödülü”ne layık görüldü. Akgün, düzenlenen törenle ödülünü oda yetkililerinden aldı.
//ÇALIŞMA ÖNEMLİ BİR SORUNA IŞIK TUTUYOR
Doç. Dr. Metin Akgün çalışmasında ortaya çıkan sonuçları şöyle özetledi: Kot kumlamacılığına bağlı silikoz yeni bir silikoz nedeni olarak ülkemizde belirlenmiş bir sorundur. Kot kumlama işi yapan genç yaştaki olgularda silikoz belirlenmiş olması nedeniyle, kot kumlama işinde çalışmış işçilerde silikoz sıklığını ve risk faktörlerini belirlemeyi amaçladık.
Çalışmaya 157 işçi alındı. Anket ve görüşme yoluyla demografik özellikler ve çalışma koşulları hakkında bilgi alındı. Hastaların solunum fonksiyon testleri ve ILO sınıflamasına göre akciğer grafileri değerlendirildi.
Tamamı erkek olan işçilerin ortalama yaşı 23 (15-44 yaş) idi. Ortalama 36 ay (1-120 ay) çalışmışlardı ve ortalama çalışmaya başlama yaşları 17 (10-38 yaş) idi. Çoğunda solunumsal şikayetler vardı (yüzde 83). En sık görülen semptomlar dispne (yüzde52) ve göğüs ağrısı (yüzde 46) idi.
Radyolojik olarak değerlendirme yapılabilen 145 olgunun 77’sinde (yüzde 53) silikoz (ILO skoruna göre 1/0 veya üstü küçük opasite olan) belirlendi. Silikozlu olgularda solunum fonksiyon testleri daha kötü idi. Silikoz gelişimi riski işyerinde usta olarak çalışma, maruziyet süresi ve çalışılan işyeri sayısı ile korele idi.
Bu tür işyerlerinde çalışanlarda yüksek silikoz prevalansı göz önüne alındığında, biran önce etkin önlemler alınmaz ise gelecekte daha ciddi boyutlarda problemlerle karşılaşabiliriz.