Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Erdoğan: ‘Yeni bir tarım süreci başlatıyoruz’
Erdoğan: ‘Yeni bir tarım süreci başlatıyoruz’
Işıkhan müjde verdi
Işıkhan müjde verdi
Yılmaz 'Aile Kurumu' yaklaşımını paylaştı
Yılmaz 'Aile Kurumu' yaklaşımını paylaştı
Şimşek’ten enflasyonla mücadele açıklaması
Şimşek’ten enflasyonla mücadele açıklaması
Piyasanın yıl sonu enflasyon beklentisi geriledi
Piyasanın yıl sonu enflasyon beklentisi geriledi
HABERLER>GÜNDEM
24 Ocak 2020 Cuma - 16:41

Aliağa’da Erzurum nüfuzu

Aliağa ilçesinde nüfus çokluğu bakımından Erzurum doğumlular dördüncü sırada yer alıyor.İlçede 2 bin 728 Erzurum doğumlunun yaşadığı bildirildi.

Aliağa’da Erzurum nüfuzu

Aliağa ilçesinde nüfus çokluğu bakımından Erzurum doğumlular dördüncü sırada yer alıyor.İlçede 2 bin 728 Erzurum doğumlunun yaşadığı bildirildi.

Osmanlı döneminde Levanten Baltazzi ailesine ait, yoğunlukla Rumların çalıştığı bir çiftlik, Cumhuriyet’in ilk yıllarında ise küçük bir tarım ve sahil kasabası konumunda olan Aliağa, bundan tam 38 yıl önce ilçe statüsüne kavuştu. 1970’lerden itibaren gerek devlet gerekse de özel sektör yatırımlarıyla hızlı bir gelişim gösteren Aliağa, kısa sürede Türkiye ekonomisinin stratejik üssü haline geldi.

Aliağa, 19. yüzyılda Levanten Baltazzi ailesinin sahibi olduğu büyük bir çiftlik arazisiydi. Aliağa’nın gelişimini belirleyen en önemli konu göçlerdi. Aliağa’ya Balkan Harbinden sonra ilk muhacirler geldi. Cumhuriyet’in kuruluşunun ardından 1924’de mübadiller yerleşti. Bulgaristan’daki değişik baskılardan kaçan Müslüman Türkler, özellikle 1934 yılından 1952 yılına kadar aralıklarla Aliağa’ya da yerleştirildi. 1934 yılından itibaren Bulgaristan’dan gelen göçmenler Aliağa Çiftliğine, özellikle de Kurtuluş Mahallesi bölgesine yerleşmeye başladılar.

Aliağa Çiftliği, 1937 yılında Menemen’e bağlı bucak merkezi oldu. 1 Mart 1952’de belediye kuruldu. Kayıtlarda Aliağa Çiftliği olarak görünen beldenin adı Aliağa olarak değiştirildi. 14 Ocak 1982 tarihli 2585 sayılı kanunun yürürlüğe girmesiyle de Menemen’den ayrılarak ilçe oldu. 1961 Anayasası ile birlikte Türkiye’de 5 yıllık Kalkınma Planları uygulamaya başlayınca Aliağa, sanayinin konumlandırılacağı bir yer olarak belirlendi. 17 Ağustos 1967’de dönemin Başbakanı Süleyman Demirel tarafından temeli atılan TÜPRAŞ Rafinerisi Aliağa’nın da kaderini değiştirdi. Ardından LPG depolama tesisleri, demir çelik ve haddehaneler, gemi söküm tesisleri, PETKİM gibi büyük sanayi kuruluşları kuruldu.

YATIRIM ÜSSÜ ALİAĞA

Son 50 yılda artan ekonomik yatırımlarla birlikte Aliağa, çok yakın bir süre zarfında Türkiye’nin dört bir yanından önemli ölçüde nüfusu da kendine çekti. Günümüzde dev sanayi üretim tesislerine ve önemli liman işletmelerine ev sahipliği yapan Aliağa, sahil kasabasından Türkiye’nin cazibe merkezi haline geldi. Türkiye'nin en değerli üretim tesislerinin yer aldığı Aliağa, ekonomik anlamda hızlı bir yükseliş göstererek Türkiye’nin en değerli kentlerinden biri haline geldi.

Tarihi 8 bin 500 yıl öncesine dayanan Aliağa, uzun süreçte nüfus özellikleri bakımından oldukça köklü bir değişime uğradı. Türkiye’nin dört bir yanından göç alan Aliağa, bu sayede zengin bir kültür birikimine sahip önemli bir kent haline geldi. 1935 yılında 8 bin 805 kişinin kayıtlı olduğu Aliağa ilçe nüfusu, 2018 yılında ise 95 Bin 392 kişiye ulaştı. Kent nüfusu 1935-1975 yılları arasında yüzde 105,2 oranında artarken, sanayileşmenin yaşandığı 1975-2017 yıllarında yüzde 420,5 oranında arttı. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verilerine göre 30 mahallesi bulunan kentte en kalabalık nüfus 19 bin 595 kişinin ikamet ettiği Yeni Mahalle olurken, en az nüfus 51 kişinin ikamet ettiği Çoraklar Mahallesinde bulunuyor. Aliağa’da İzmir ili dışında ilçede nüfus çoğunluğuna 4 bin 87 kişi ile Sivas iline bağlı yaşayanlar sahipken, Sivas ilini sırasıyla 3 bin 762 kişi ile Manisa, 3 bin 74 kişi ile Mardin, 2 bin 728 kişi ile Erzurum, 2 bin 449 kişi ile Ağrılılar takip ediyor. İzmir iline bağlı yaşayan kişi sayısı ise 31 bin 615.

 
Erzurumspor ve BJK PFDK’ya sevk edildi
 
ETÜ’de Yenilikçilik ve Değişim ele alındı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doğu Anadolu Bölgesi için don ve buzlanma uyarısı
Doğu Anadolu Bölgesinde Erzurum, Erzincan, Kars, Ağrı, Iğdır ve Ardahan’da ...
Devlet korumasındaki çocuklara tatil sürprizi
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Erzurum İl Müdürlüğüne bağlı Nene Hatun ...
Polis memuru Bayrak dualarla uğurlandı
Ardahan’ın Göle ilçesinde halı sahada futbol oynarken geçirdiği kalp krizi ...
 
Ailelerin evlat nöbeti 144’üncü gününde
Çocuklarının terör örgütü PKK mensupları tarafından dağa kaçırıldığı iddiasıyla ...
ATAUNİ'de Bisiklet Politikaları ve Uygulamaları Çalıştayı
Erzurum Bisiklet Günleri 5 Adımda Bisiklet Rotaları projesi kapsamında, ...
Çoruh buz tuttu
Türkiye’nin en hızlı akan nehri unvanına sahip olan Çoruh Nehri buz tuttu.
 
İdlib’e 17 tır yardım malzemesi gönderilecek
Suriye’nin İdlib kentinde yaşayan vatandaşlar ve çocuklar için Erzincan’da ...
Evlat nöbeti tutan ailelerin sayısı 72'ye yükseldi
Diyarbakır’da HDP il binası önündeki çadırda çocukları terör örgütü PKK ...
‘Hakkımızı çiğnetmeyiz’
Ege'de sorunların çözülmesi konusunda yapılması gerekenleri yaptıklarını, ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva