Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) genel kurulunda kabul edilen Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu çerçevesinde kurumların hesap verebilirliğinin sağlanması amacıyla faaliyet raporları hazırlanmaktadır. Atatürk Üniversitesi de bu doğrultuda şeffaf ve sorgulanabilir üniversite olma misyonu gereği 2017 yılı faaliyet raporunu yayınladı.
Atatürk Üniversitesinin genel bilgilerinin yanı sıra Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı yönetiminin göreve geldiği günden bugüne kadar ki süre zarfında, Ar-Ge çalışmaları, uluslararası işbirlikleri, bilimsel ve kültürel etkinlikler, mekânsal düzenlemeler, tadilatlar, sağlık hizmetleri ile bütçe hedef ve gerçekleşmelerini kapsayan faaliyet raporunda; master planı, stratejik eylem ve performans programları ile alt yapı sistemlerine yönelik yapılan çalışmalar yer alıyor.
Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı: “Yeni Nesil Üniversiteye Dönüşmek Artık Kaçınılmaz Hale Gelmiştir”
Yeni Nesil Üniversite vizyonu ile yeni bir kimliğe bürünen Atatürk Üniversitesinde, bilimin ekonomik değere ve toplumsal faydaya dönüştüğü, Ar-Ge yapan, proje üreten, sanayi ile işbirlikleri kuran bir anlayışla yöneterek "Üniversitemizi ülkemizin en iyi 10 üniversitesi arasına hep birlikte taşımak istiyoruz” diyerek sözlerine başlayan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, faaliyet raporunda yer alan takdim yazısında şu ifadelere yer verdi: “Bilgi üreten, ürettiği bilgiyi teknolojik ürüne ve toplumsal değere dönüştüren, ulusal ve uluslararası arenada rekabet edebilen, girişimcilik ruhu oluşturan bir üniversite olmak, kısacası yeni nesil üniversiteye dönüşmek artık kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu anlayışlar doğrultusunda oluşturulan, “Yeni Nesil” üniversitelerin en önemli özelliği ve amacı, eğitim ve araştırmanın yanı sıra sosyal alana hizmet edilmesi, toplumda dönüşümü sağlayacak nitelikte ve yetenekte insanlar yetiştirmesidir. Biz de göreve atandığımız 12 Ağustos 2016 tarihinden bugüne, çağımızın bu gerçekliğinin ve yeni nesil Üniversite anlayışının gerektirdiği dönüşüme bağlı olarak sahip olduğumuz insan kaynağını potansiyelimizi ve diğer imkânlarımızı daha etkin kullanabileceğimiz akademik, kurumsal, fizikî, sosyo-kültürel vb. alanlarda üniversitemizin tümünü kapsayan yenilik ve düzenlemelerin hedeflendiği kapsamlı bir çalışma planı hazırlayarak, hayata geçirme gayreti içinde olduk.
“Ülkemize Katma Değer Sağlayacak Yenilikçi Projeleri Hayata Geçirmeyi Hedefledik”
Çalışmalarımıza, tabandan başlayacak bir dönüşümün kaçınılmaz olduğu düşüncesinden hareketle başladık. Kurulduğu tarihten bu yana en hızlı dönüşüm sürecinden geçmekte olan Üniversitemizde, kalite süreçleri, akreditasyon süreçleri, yayınlar, projeler sürekli artan bir ivme ile dönüşüme uygun bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Özellikle araştırma geliştirme alanında Üniversitemizin ve Erzurum’un imkânlarını birlikte değerlendirerek, dönüşüm süreçlerinin paydaşlarla birlikte tasarlanması gereği ile şehrimize ve ülkemize katma değer sağlayacak yenilikçi projeleri hayata geçirmeyi hedefledik. Üniversitemizde başlattığımız dönüşüm çalışmalarına, gelenek hâlini almış Atatürk Üniversitesi anlayışı ve standartları ile yön veriyoruz. Şehrimizle, bölgemizle ve yaşadığımız toplumla bütünleşmek, Üniversitemizin yetkin olduğu alanlarda topluma hizmet etmek ve yaşadığımız bölgeyle uyum içinde gelişmeyi sağlamak bizim için büyük önem arz ediyor.
“Üniversitemizin, Dünyanın Saygın Yeni Nesil Üniversiteleri Arasındaki Yerini Alacağına Olan İnancımız Sonsuzdur”
Yaşadığımız toplumun öncelikli gereksinim alanlarını belirlemek ve bu alanlarda sahip olduğumuz imkânları kullanmak suretiyle çözümler üretmek için çalışıyoruz. Odağımızda daima değişim ve dönüşüm yaratacak projeler yer alıyor. Ciddi bir dönüşüm sürecinde olan Üniversitemizin kısa zamanda küresel bilim merkezlerinden birine dönüşmek suretiyle, dünyanın saygın yeni nesil üniversiteleri arasındaki yerini alacağına olan inancımız sonsuzdur. Bu bağlamda yoğun gayret, özveri ile sizlerin destek ve katkılarınızla gerçekleştirdiğimiz çalışmaların başarılı sonuçlarını kurumsal bilincimizin bir gereği olarak sizlerle paylaşmak ve bundan sonra Üniversitemiz adına daha güzel, etkili hizmetler sunabilmek için tenkit ve tekliflerinize ihtiyaç duymaktayız. Dönüşüm çerçevesinde bugüne dek yaptığımız bütün çalışmaları, hedeflerimizin gerçekleşen kısmını siz değerli mensuplarımızın dikkatlerine sunuyor, katkılarınızı bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Atatürk Üniversitesinin 2017 faaliyet raporuna aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
https://atauni.edu.tr/ataturk-universitesi-2017-2018-faaliyet-raporu-