Erzurum'da asayiş olaylarının önüne geçilmesi ve kamu güvenliğinin korunabilmesi amacıyla, bıçak, kesici ve delici aletlerin taşınması yasaklandı.
Erzurum Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunun 1/c maddesi, 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 4/1 ve 32. madde hükümlerine dayanılarak, kamu güvenliği ve kamu düzeninin korunması amacıyla kelebek tabir edilen bıçaklar ve benzeri aletlerin, maksat dışı olarak taşınmasının yasaklandığı, buna uymayanlara idari para cezası uygulanacağı belirtildi.
Kamu düzenini, genel asayiş ve güvenliğini önemli derecede etkileyen kelebek, sallama tabir edilen ve özel amaçlarla imal edilen bıçaklar ve benzeri aletlerin, maksat dışı kişi üzerinde ve çantalarında taşınması ile şahsa ve mal varlığına karşı işlenen suçların önlenmesi için karar alındığı ifade edildi.
VALİLİK AÇIKLAMASI
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:"Bu karar, Erzurum il sınırları içerisinde şahsa ve mal varlığına karşı işlenen suçlarda kullanılan ve 6136 sayılı kanun kapsamına girmeyen kelebek tabir edilen veya özel amaçlarla imal edilen bıçakların ve benzeri aletlerin satılması, satın alınması, nakledilmesi, kişi üzerinde ve çantalarında maksat dışı taşınmasının yasaklanması ile bu düzenlemelere uymayanlara idari para cezası uygulanmasına ilişkin düzenlemeleri kapsar. "
Alınan kararda geçen bıçak çeşitleri ise şöyle sıralandı:
"Bıçak: Bir sap ve çelik bölümden oluşan kesici aracı, (ekmek bıçakları, çakı bıçakları, satır tabir edilen kalın uçlu kasapların kullandığı enli bıçağı vb.) Kelebek bıçak: Paralel iki saplı katlanabilir çakı tabiri de kullanılan bıçak türüdür. Sallama: Sap kısmı dışında keskin yüzeyi 50 santimetreye yakın olan büyük ekmek bıçağıdır. Kesici alet: Bisturi neşter, falçata, jilet vb. gibi kesici nesneleri kapsar. Delici alet : Özel hazırlanmış tornavida, şiş vb. gibi delici nesnelerdir."
SERGİLEME YASAĞI, SATIŞA GETİRİLEN YASAKLAR
6136 sayılı kanun kapsamına girmeyen söz konusu bıçakların, il sınırları içerisinde; 2521 sayılı kanun hükümlerine göre ruhsatlandırılan işyerleri ile belediyelerce ruhsatlandırılan yerler dışında satışı ve sergilenmesinin yasaklandığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"18 yaşından küçüklerin satın alması, taşıması ve bunlara satılması yasaktır. 18 yaşını dolduranların kesici, delici, bereleyici alet ve bıçakları park, meydan, cadde, sokak, okul önü, okul bahçesi ve çevresi, pazar yerleri, alışveriş merkezleri ve yerleri, umuma açık istirahat ve eğlence yerleri, toplu taşıma araçları, tüzel kişilere ait lokal ve benzeri yerler, açık ve kapalı yer toplantıları ile miting ve yürüyüşlerde üzerlerinde, çantalarında bulundurmaları veya taşımaları yasaktır. 6136 sayılı kanun kapsamına girmeyen kesici, delici, bereleyici alet ve bıçaklar ile bir sanat ve mesleğin icrası için kullanılması zorunlu bulunan veya ev gereçlerinden olan bıçak ve benzerlerinin nakilleri ve taşınmalarının, 'bavul, valiz takı veya çantalarında, çuval, bez torba veya ambalajlarında, araçların bagaj veya torpido gözlerinde ani olaylarda kullanılmayı engelleyecek tarzda kağıt veya bezle sarılıp paketlenmiş şeklinin dışında' her ne surette olursa olsun taşınması yasaktır."
Alınan kararlara ve getirilen yasaklamalara riayet etmeyenler hakkında, fiilleri ayrıca bir suç oluşturmuyorsa 5442 sayılı kanunun 66. maddesi delaleti ile 5326 sayılı kabahatler kanununun 32. maddesinde öngörülen idari para cezasının uygulanacağı, 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 18. maddesi gereğince eşyaya el konulacağı vurgulandı.
Öte yandan Vali Sebahattin Öztürk, 23 Ocak 2012 günü Kış Sporları Festivali'nin tanıtım toplantısında, kentte bıçakla öldürme ve yaralama olaylarının sürekli artış gösterdiğine dikkat çekmişti. Vali Sebahattin Öztürk, 2012'nin ilk 1 ayında 3 kişinin öldüğü ve 16 kişinin de yaralandığına dikkat çekmişti.