Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
'İsrail ile ihracat ve ithalat tamamen durduruldu'
'İsrail ile ihracat ve ithalat tamamen durduruldu'
PFDK kararları açıklandı
PFDK kararları açıklandı
Tekin Yeni Müfredat taslağını değerlendirdi
Tekin Yeni Müfredat taslağını değerlendirdi
Atatürk Üniversiteli öğrencilerden Filistin’e destek
Atatürk Üniversiteli öğrencilerden Filistin’e destek
Gazze'de can kaybı 34 bin 596'ya yükseldi
Gazze'de can kaybı 34 bin 596'ya yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
2 Kasım 2009 Pazartesi - 12:54

BAYRAM HAZILIKLARI BAŞLADI

Kurban Bayramı heyecanı başladı. Besiciler yetiştirdikleri kurbanları pazara çıkarma hazırlıklarını sürdürürken, Erzurum dışında Kurban pazarlayacak besicilerde il dışına mal sevkiyatına start verdi. Horasan, Karayazı, Şenkaya, Pasinler ağırlıklı olmak üzere besi sığırcılığının yapıldığı ilçelerde hayvan sirkülasyonu il dışına yoğunlaştı.

BAYRAM HAZILIKLARI BAŞLADI

 

Kurban Bayramı heyecanı başladı. Besiciler yetiştirdikleri kurbanları pazara çıkarma hazırlıklarını sürdürürken, Erzurum dışında Kurban pazarlayacak besicilerde il dışına mal sevkiyatına start verdi. Horasan, Karayazı, Şenkaya, Pasinler ağırlıklı olmak üzere besi sığırcılığının yapıldığı ilçelerde hayvan sirkülasyonu il dışına yoğunlaştı.
//VATANDAŞ ENDİŞELİ
Et fiyatlarına yapılan zamlardan sonra vatandaşlar da bu yıl kurban fiyatlarının yüksek olacağı endişesine kapıldı. Kurban fiyatlarının anormal bir düzeye çekilmesi halinde, ibadetlerini yerine getiremeyecekleri korkusunu yaşayan vatandaşlar, besicileri insafa davet ederken, “fazla kar için, halkın kurban keyfini kaçırmayın” uyarısında bulunuyorlar.
//METROPOLLERE AKIN
Kurban Bayramı öncesinde pazarlarda hazırlıklar başladı. Belediyelerce belirlenen alanlarda kurbanlık satmak isteyen üreticiler 'çadır kent'ler kuruyor. Artan girdiler sebebiyle kurbanlık fiyatlarının yüksek olacağı uyarısı yapan üreticiler, büyükbaş hayvanları 2-7 bin TL arasında satmayı planlıyor. Geçen yıla oranla pazarlara gelen üretici sayısında yüzde 30 oranında düşüş yaşandığı bilgisini veren belediye yetkilileri, sağlıklı bir ortamda satışların yapılabilmesi için tedbir alıyor.  
//DOĞULU BESİCİLER BATIYA YÖNELDİ
Yurdu etkisi altına alan soğuk ve yağışlı havaya rağmen Kurban Bayramı hazırlıkları sürüyor. Başta Ankara, İstanbul, Bursa, İzmir gibi büyük şehirler olmak üzere yurdun dört bir yanında kurbanlık hayvan satışları için pazar yerleri kurulmaya başladı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden batıdaki illere kurbanlık getirmeyi planlayan üreticiler, belediyelerce belirlenen alanlarda kiraladıkları alanlarda 'çadır dükkan'larını inşa ediyor. Bursa'da 7 ve 14 metrekare olarak düzenlenen çadır ve barınaklara 15-20 büyükbaş hayvan konulabiliyor.
//FİYATLARDAN KİMSE MEMNUN DEĞİL
Erzurum'dan hayvan getireceğini belirten Zekeriya Çınar, bu yıl kurbanlıkların pahalı olacağını söyledi. Fiyatların üreticiyi de müşteriyi de memnun etmediğine dikkat çeken Çınar, "Girdi fiyatlarındaki artışla beraber et fiyatlarına gelen zamlar kurbanlık fiyatlarını artırdı. Geçen sene etin kilosunu 7 TL'ye, bu yıl 14 TL'ye kestiriyoruz. Ayrıca, hayvan bulunmuyor. Bu yıl büyükbaş hayvanlar 2 bin TL ile 7 bin TL arasında değişir, küçükbaş hayvanlar ise 400 TL'den başlayıp 600 TL'ye kadar çıkacaktır. Hayvan sayısında büyük bir azalma var. Allah satıcıya da alıcıya da yardım etsin." dedi.
//KİRA BEDELİ YÜKSEK
Belediyelere yer için 700 ile 2 bin 500 TL arasında kira bedeli ödediklerini aktaran Zekeriya Çınar, "Besicilerin giderleri çok fazla. Erzurum'dan kurban getirmek için bir kamyon en az bin 700 TL istiyor. Bunun yanında bir hayvanın 200-300 TL masrafı oluyor. Buradaki masraflar da eklenince satıcılar çok büyük yükün altına giriyor. Mesala geçen sene 50 kuruşa satılan çayı bu yıl 1 TL'den içeceğiz." diye konuştu.
//BESİCİ CANLILIK BEKLEMİYOR
Sacit Kösebey ise bu yıl kurban pazarlarının sönük geçeceğini tahmin ediyor. Kösebey, "Geçen yıl bu dönemde kurban pazar yerleri tamamen dolmuştu, ancak bu yıl büyük boşluk var. Bu durum hayvan sayısının azlığını, dolayısıyla büyük bir pahalılığın yaşanacağını göstermekte." ifadesini kullandı. Büyükbaş hayvanların 2 ile 7 bin TL arasında müşteri bulmasını beklediklerini kaydeden üreticiler, küçükbaş hayvanların ise 400- 700 TL arasında satılacağına vurgu yaptı.
 
Bursa'nın merkez Osmangazi Belediyesi Hayvan Pazarı sorumlularından Fevzi Güçlü, pazar yerlerindeki hazırlıkların sürdüğünü kaydetti. Güçlü, şunları söyledi: "Şu an itibari ile pazar yerlerimizin yüzde 80'i satılmış durumda. Ancak geçen senelere göre yüzde 30'luk bir azalma var. Hayvan sayısının azalması ve büyük pahalılıklar ilgiyi de azaltmış durumda."
Fevzi Güçlü, pazara gelen üretici ve vatandaşların temiz bir ortamda alışveriş yapmaları için gereken tedbirlerin alındığını sözlerine ekledi.
 

 
TARIMSAL BAŞARI
 
BAZ İSTASYONUNA TEPKİ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TARIMSAL BAŞARI
Türkiye’nin ilk biyolojik gübresi, Atatürk Üniversitesi’nin ortağı olduğu ...
ÖZTÜRK'TEN GARANTİ
Vali Öztürk, kış oyunlarının ilk olarak Türkiye'de daha sonra dünyada ...
Yavi ecdat eserine sahip çıktı
Erzurum’un Çat ilçesine bağlı Yavi Beldesi’ndeki 700 yıllık cami, vatandaşlar ...
 
“Ülkem İçin” yeni konsept!
“Ülkem İçin” projesinin Erzurum koordinatörü olan Ford Bayisi Muammer ...
Sezonun İlk Kardan Adamı
Erzurum'a günün erken saatlerinde yağan kar hava ve karayolu ulaşımını ...
TEFECİ REZALETİYLE GÜNDEMDEYİZ
Erzurum adı yine tefecilerle gündemde. Gün geçmiyor ki, yeni bir tefeci ...
 
HAİNLER ATATÜRK BÜSTÜNE SALDIRDI
ERZURUM’un Sanayi Semtindeki Milli Mücadele Parkı'nda bulunan bronz Atatürk ...
TOKİ hedeflerini açıkladı
TOKİ, Erzurum uygulamaları programını açıkladı. Erzurum’da 11 bin 571 ...
Tarımsal eğitimde AB süreci
Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şubesi tarafından verilen “Tarımsal ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva