Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Fazlı Erdoğan, Erzurum’un Sağlıkta Dönüşüm Programı neticesinde Türkiye’nin önde gelen sağlık merkezlerinden biri haline geldiğini söyledi. Dr. Erdoğan, Türkiye’de sayılı sağlık merkezlerinde bulunan kanser hastalarının tedavisinde ışın tedavisi yöntemi uygulanırken aynı zamanda sağlam dokuları maksimum düzeyde koruyan son teknoloji Tomo Therapy cihazlarından birinin Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Kliniğinde hizmet verdiğini kaydetti.
Başhekim Prof. Dr. Erdoğan, toplam 6 uzman hekim, 2 sağlık fizik uzmanı, 10 teknisyenle 50 yataklı bir servisi bünyesinde barındıran Radyasyon Onkolojisi Kliniği’nin tedavi hizmetlerine son sistem Tomo Therapy cihazıyla devam edeceğini ifade ederek; “Günün sağlık teknolojisini mümkün olduğunca yakından takip etmeye çalışıyoruz. Bankalığımız ve Sağlık İl Müdürlüğümüzle koordineli çalışmalarımız neticesinde ihtiyaç duyulan en etkin ve en modern cihazları halkımızın hizmetine sunarak sağlık hizmetlerinde kalite politikamızı artırmayı hedefliyoruz. Bunun neticesinde Türkiye’de sayılı merkezlerde bulunan Tomo Therapy cihazlarından bir yenisini Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanemizde hizmete sunduk. Halkımıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
KANSERLİ BÖLGEYE NOKTA ATIŞI
İnsan vücudundaki kanserli hücreye doğrudan ışın yoluyla müdahale eden cihazlara bir yenisi daha eklendi. Kanser tedavisinde kullanılan klasik radyo terapi cihazlarından farklı olarak Tomo Therapy isimli cihaz, sadece kanserli hücreye müdahale ediyor, bu nedenle de tedavide çok önemli rol oynuyor. Eski tip cihazlarla 5-6 saat süren tedavi yeni alınan cihazla 5 dakikada yapılabiliyor.
TÜRKİYE’DE 5 MERKEZDE AKTİF HİZMET VERİYOR
Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Uz. Dr. Timur Koca dünyada 120 adet olan Tomo Therapy cihazının Türkiye’de aktif olarak kullanan 5 merkezin bulunduğunu ifade ederek; “Bu merkezlerden biri de Erzurum. Bölgemizdeki hastaların yanı sıra İstanbul, Ankara gibi büyük merkezlerden de tedavi amacıyla başvuran hastalarımız bulunmakta. Bu cihaz tomografi cihazıyla birlikte çalışan bir tedavi cihazı. Tomo Therapy cihazı sayesinde kanserli dokuya en üst seviyede doz uygulayarak sağlıklı doku ve organları başarıyla ayrıştırabiliyoruz. Hastalar, mevcut ışın tedavisi uygulamaları sonrasında geç yan etki olarak ağız kuruluğu ile karşılaşır. Tomo Therapy tedavisinde ise tükürük bezlerine verilen doz en düşük düzeye indirilebildiğinden ağız kuruluğu bir yan etki olmaktan çıkar. Göz gibi diğer yöntemlerde tedavi sürecinde korunması çok zor olan organlar, Tomo Therapy sayesinde çok rahat korunabilir. Ayrıca, beyindeki diğer dokular ile batın ışınlamalarında böbrek, rektum, mesane, bağırsak gibi az doz ışın alması gereken organlar da Tomo Therapy ile daha fazla korunabilir.” dedi.
Tomo Therapynin ışın tedavisinde tümöre istenilen dozu yüksek hassasiyetle verirken, sağlıklı doku ve organları maksimum seviyede koruyan en gelişmiş ve etkili tedavi sistemi olduğunu vurgulanıyor. Tomo Therapy cihazıyla çok küçük tümörlerin yanı sıra daha zor ışınlamaların da çok yüksek hassasiyetle yapılabildiğini belirten uzmanlar, IG-IMRT (Görüntü kılavuzluğunda yoğunluk ayarlı radyoterapi) ve plan adaptif gibi gelişmiş tedavi tekniklerinin kullanıldığı en gelişmiş sistem olduğunu kaydediyorlar.