Tarım ve Köyişleri Bakanlığının et fiyatlarına müdahale amacıyla ithal et kararı alması ve ardından Et ve Balık Kurumuna (EBK) et ithalatı yapma yetkisi verilmesi üzerine, EBK ve özel kombinalara çok sayıda besicinin başvurduğu öğrenildi.
//HARMANDAR’IN YORUMU
Besiciliğin yoğun olarak yapıldığı Ocak-Mart ayları döneminde 2 bin 600 büyükbaş hayvanın kesimini yapan EBK Erzurum Kombinası, et ithalatı kararının açıklanmasının ardından 500 büyükbaş havyanın kesimi için başvuru aldı. EBK yetkilileri, et ithalatı kararı alınmasıyla birlikte besicilerden büyük ilgi görmeye başladıklarını belirtti.
Erzurum Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar da çiftçinin elinde besili hayvan bulunmadığını, ancak İl Tarım Müdürlüğünün yaptığı sayıma göre, Erzurum'da besicinin elinde 3 bin adet besili hayvan bulunduğunu ifade etti.
//'DAHA FAZLA ZAM BEKLİYORLARDI'
Birçok besicinin et ithalatı kararı alınana kadar kırmızı ete daha fazla zam beklentisiyle hayvanlarını kesime götürmediğini anlatan Harmandar, şunları kaydetti:
'Et ithalatı kararı alınmasıyla besici hayvanını elinden çıkarmanın telaşına düştü. Birçok besicinin hayvanını bir an önce kestirmek için kombinalarda sıraya girdiği bilgisini aldık. Bu nedenle piyasada kırmızı et bolluğu olacağından yakında fiyatlarda önemli oranda bir düşüş olacağını tahmin ediyoruz.'
//BESİCİLİKTE GERİLEME ENDİŞESİ
Et ithalatının büyük besicilerden çok çiftçiyi etkileyeceğine dikkati çeken Harmandar, şöyle devam etti: 'Köylü yıllar önce besiciliği zaten terk etmişti. Hayvanını beslemeden satıyordu. Yem maliyetinin yüksek olması ve pazar sıkıntısı nedeniyle yıllar önce besiciliği terk eden köylü, hayvancılık faaliyetlerinin yeniden canlanmasıyla besicilik yapmak için cesaret bulmuştu. Ancak çiftçi et ithalatı kararıyla yine hayal kırıklığı yaşıyor. Birçok çiftçi besicilik yapmaya karar vermişti. Bu sefer de et ithalatı kararı, besicinin cesaretini kırmış durumda.'