Erzurum Halk Oyunları ve Türküleri Derneği Başkanı Cahit Alparmak, “Yeni nesil maalesef halk oyunlarına ve halk kültürüne yabancı olarak yetişiyor.” dedi. Ünü dünyalara yayılmış olan ‘Erzurum Barı’nın bile ilgisizlik sorunuyla karşı karşıya olduğunu söyleyen Alparmak, bar çeşitlerinin de bu nedenle unutulmaya yüz tuttuğunu söyledi.
ALPARMAK’IN UYARISI
Erzurum Halk Oyunları ve Türküleri Derneği, 12 ile 17 yaş arası çocuklara yönelik halk oyunları eğitimi veriyor. Halk oyunlarının, sadece figürlerden oluşan bir dans gösterisi olmadığını, aynı zamanda kültürün, örfün, yöresel terbiye ve ahlakın bir ifadesi olduğunu vurgulayan Alparmak, halk oyunlarının bu nedenle önemsenmesi gerektiğini kaydetti. Yeni yetişen nesli bu bilince kavuşturmak ve kendi kültürü içerisinde yoğurmak amacıyla 12 ile 17 yaş arası çocuklara yönelik halk oyunları eğitimi verdiklerini anlatan Alparmak, “Erzurum halk oyunlarını, Erzurum Barı ve diğer bar çeşitlerini yaşatmaya ve göz önünde tutmaya kararlıyız. Çünkü bugün olmuş ilgisizlik yüzünden yöremizde oynanan birçok bar çeşidi neredeyse unutulma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır.” diye konuştu.
Yetişkin erken ve kadınların, 1940 ile 1970’li yılların sonuna kadar ‘Erzurum Barı’na büyük ilgi gösterdiklerinin altını çizen Alparmak, “Erzurum’da bugün 16 ayrı erkek barı olduğunu bilenlerin ve hatta oynayabilenlerin sayısı çok azdır.” dedi.
ALPARMAK: ERZURUM’DA BİRÇOK BAR ÇEŞİDİ UNUTULMAK ÜZERE
Özellikle yarışma ve çeşitli festivallerde ‘Hançer Barı’ ve ‘Baş Bar’ olarak adlandırılan oyunların daha çok sergilendiğine işaret eden Alparmak, bu bar çeşitlerinin dışında Erzurum’a ait ‘Köroğlu’, ‘Delloy’, ‘Tanzana’ ve ‘Tavuk Barı’ gibi barların ise pek bilinmediğini, oynayanların sayısının ise, bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az olduğunu ifade etti. Alparmak, “Şimdi görsellik açısından kolay ve risksiz oyunlar tercih edilmeye başlandı. Ecdat yadigârı olan halk oyunlarımızın yaygınlaştırılması ve unutturulmaması için yarışmalarda unutulmaya yüz tutan oyunlarımızın oynanması zorunluluk haline getirilirse, bu oyunlarımızı günümüze ve geleceğe taşıyabiliriz.” ifadelerini kullandı.
Dernek olarak bu amaca hizmet etme doğrultusunda işe küçük yaştaki çocuklardan başladıklarını belirten Erzurum Halk Oyunları ve Türküleri Derneği Başkanı Cahit Alparmak, “Kültürümüzün gelecek nesillere aktarılması ve yaşatılabilmesi bağlamında periyodik aralıklarla kurslar açacağız, Şimdilik 15 yavrumuza hafta sonlarında halk oyunları eğitimi veriyoruz. Bu çerçevede Erzurumlu anne ve babaların da ilgisini ve desteğini bekliyoruz. Çünkü bu kültürü yaşatmak ve diri tutmak hepimiz için büyük bir sorumluluktur.” dedi.