Erzurum İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden Kurban Bayramı öncesinde batı illerine kurbanlık hayvan sevki yapacaklara uyarılarda bulunularak belgelerinde eksiklikler olanlara para cezası uygulanacağı belirtildi.
HAYVAN SEVKİYATI
Bayram’a az bir zaman kaldığını belirten Erzurum İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, kurbanlık hayvan sevki öncesinde hayvan sahiplerinin gerekli belgeler konusunda il ve ilçe müdürlüklerinden bilgi sahibi olabileceklerini kaydettiler.
2 Aralık 2011 tarih ve 28130 sayılı Resmi Gazetede ‘Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği’, ‘Koyun ve Keçi Türü Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği’ ile 17 Aralık.2011 tarih ve 28145 sayılı Resmi Gazetede ‘Yurtiçinde Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürünlerin Nakilleri Hakkında Yönetmelik’ yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirten yetkililer, “Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliğine göre tanımlanmayan ve beraberlerinde pasaportu bulunmayan sığır cinsi hayvanlar ile Koyun ve Keçi Türü Hayvanların Tanımlanması, Tescili İzlenmesi Yönetmeliğine göre tanımlanmamış veya nakil belgesi bulunmayan ya da nakil belgelerinde yanlış bilgileri bulunan koyun ve keçi türü hayvanların işletmede bulundurulmasına, nakledilmesine, kesimhanede kesimlerine, hayvan pazarı ve borsaları ile kurbanlık hayvan satış yerlerine girişine izin verilmez.” dediler.
Yetkililer konu hakkında şu bilgileri verdiler:
“Sığır cinsi hayvanların nakilleri; Sığır cinsi hayvanların ilçe içi nakillerinde hayvan pasaportlarının nakil esnasında hayvanların beraberinde bulundurulması. İl veya ilçeler arası sevklerinde, işletmenin bağlı bulunduğu il/ilçe müdürlüğü tarafından hayvan pasaportları kontrol edilerek düzenlenecek veteriner sağlık raporunun alınması. Hayvan pasaportlarının arka yüzünün çıkış işletmesinin idari olarak bağlı bulunduğu yerin köy muhtarlığı, belediye başkanlığı, il/ilçe müdürlüğü veya hayvan pazarı/borsası yetkililerince mühürlenip onaylanması gerekmektedir. Koyun ve Keçi Türü Hayvan Nakilleri: Koyun ve keçi türü hayvanların ilçe içi nakillerinde, çıkış işletmesinin idari olarak bağlı bulunduğu yerin köy muhtarlığı, belediye başkanlığı, il/ilçe müdürlüğü veya hayvan pazarı/borsası yetkililerince mühürlenip onaylanmış nakil belgesinin nakil esnasında hayvanların beraberinde bulundurulması. İl veya ilçeler arası sevklerinde, işletmenin bağlı bulunduğu il/ilçe müdürlüğü tarafından nakil belgesinin kontrol edilerek düzenlenecek veteriner sağlık raporunun alınması gerekmektedir. Hayvan Hareketleri yönetmeli gereği nakil esnasında belirtmiş olduğumuz belgelerde eksiklik olması durumunda 5996 sayılı kanuna göre Büyükbaş hayvan başına 356 TL, küçükbaş hayvanlara 58 TL ve nakil araç başına da 1.187 TL para cezası uygulanacaktır. Bakanlığımız ilgili paydaşlarla birlikte yürütülen aşılama, eğitim, bilgilendirme ve hayvan hareketlerinin etkin kontrolü sonucu 2007 yılından beri Trakya’da Şap hastalığı görülmemiştir. İlimizden Trakya Bölgesine yapılacak hayvan sevklerine yetiştiricilerimizin uyması gereken usul ve esaslar şöyle sıralanmıştır. Trakya’ya canlı hayvan sevk edecek yetiştiriciler, sevk tarihinden en az 4 ay öncesinden İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne müracaatta bulunacaklardır. Trakya’ya sevk edilecek hayvanlar doğumlarından itibaren işletme değiştirmemiş olacak veya en az 3 aydır halen bulundukları işletmede barındırılmış olacaktır. İşletmenin 10 km çevresinde de en az 3 aydır şap hastalığı görülmemiş olacaktır. Sevk edilecek hayvanlar, sevk öncesi 30 gün süre ile karantina altında tutulacaktır. İzolasyon sürecinde bütün hayvanlar şap virüsü varlığı yönünden ücreti yetiştiriciden karşılanmak üzere teste tabi tutulacak ve virüs tespit edilmesi durumunda sevklerine izin verilmeyecektir. Şartların tamamını taşıyan hayvanların Trakya Bölgesine sevkleri İlçe Müdürlüklerimiz tarafından yapılacaktır. Ancak yapılan kontrollerde yukarıdaki şartları taşımayan yetiştiricilerimizin talepleri kabul edilmeyecektir.”