Erzurum’un Yakutiye ilçesinde ‘Suni Tohumlama’ seferberliği başlatılıyor. Tarım İl Müdürlüğü, Erzurum Veteriner Hekimleri Odası Başkanlığı ve Erzurum Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ortaklığıyla 2011 yılında hayvancılığa yönelik kapsamlı çalışmalar yürütülecek.
PROJE SÜRECİ
Yakutiye İlçe Tarım Müdürü Çetin Tokur, hayvan ırklarının ıslahı ve kültür ırkı hayvancılın geliştirilmesini sağlamak amacıyla yürütülen ‘Sonu Tohumlama’ çalışmaları hakkında bilgiler verdi. 2011 yılında ilçeye bağlı 10 köy ve 28 mahallede kapsamlı bir ‘Suni Tohumlama’ projesi uygulayacaklarını anlatan Tokur, “Kaliteli ve kültür ırkı boğa spermlerinin kullanıldığı suni tohumlama çalışmaları, bölge hayvancılığı açısından büyük önem taşıyor. Aynı zamanda bu çalışma, Erzurum’daki hayvan varlığı içinde kültür ırkının önemli bir yere kavuşmasına sebep olacak. Büyükbaş hayvan varlığı açısından tüm iller içinde ilk sırada yer alan Erzurum’da, düşük verimli yerli ırklar nedeniyle et ve süt üretimi beklentilerin çok altında kalıyor. Bu nedenle bu proje sayesinde, mevcut hayvan varlığının önemli bir bölümünün kültür ırkı haline getirilmesi amaçlanıyor” diye konuştu.
‘Suni Tohumlama’ uygulamasını çok daha cazip hale getirmek için çeşitli adımlar da attıklarına dikkati çeken Yakutiye İlçe Tarım Müdürü Tokur, veteriner hekimlerin, sperma ve uygulama için artık üreticilerden ücret talep etmeyeceklerini kaydetti.
SUNİ TOHUMLAMANIN MALİYETLERİ
‘Suni Tohumlama’ işleminde kullanılacak olan tohumun Tarım İl Müdürlüğü tarafından temin edilmesi halinde bu işlem için herhangi bir ücret talep edilmeyeceğini anlatan Tokur, “Eğer tohum özel sektörden ya da Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ne aitse, üretici kendi tercihi doğrultusunda ücret ödeyecek. Bu yıl yapacağımız çalışma çerçevesinde, hayvanlarına suni tohumlama yaptırtmak isteyen üreticilerimiz; 50 TL katılım payı ödeyecek. Yetiştiricilerimiz, proje ekibinin köylerine ulaşabilmesi için gerekli aracı talep edemediği durumlarda, sadece gidiş yönü hesaba katılarak her bir kilometre için 60 kuruş ödeyecek.” şeklinde konuştu.
Uygulanacak proje ve tohumlama işlemlerinin çiftçiye olan maliyetinin azaltılması maksadıyla 1 milyon 500 bin lira ödenek tahsis edildiğini anlatan Tokur, “Suni tohumlama sonucunda elde edilen kültür ırkı buzağılarda, hem et, hem de süt üretimi, katbekat fazla oluyor. Ne kadar çok yerli hayvanı bu uygulamaya dahil edersek, ilçemizdeki canlı hayvan varlığına o kadar çok nitelik kazandırmış olacağız. Bu nedenle üreticilerimize, bu projeye mutlaka dahil olmaları çağrısında bulunuyoruz” şeklinde konuştu