Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün tarihi eserlere yönelik olarak başlattığı restorasyon çalışmalarına bu yıl da devam edilecek. Bölge Müdürü Kenan Üngan, bu yaz sezonunda yürütülmesi planlanan çok sayıda restorasyon çalışması bulunduğunu söyledi. Bu çalışmalar kapsamında işe ilk olarak İhmal Camisi’nden başlanacağını anlatan Üngan, “İhmal Camisi’nin çevresindeki dükkanların tahliye edilerek sökülmesi gerekiyordu. Bu bağlamda Büyükşehir Belediyesi’ne 15 gün önce yazı yazmıştık. Büyükşehir Belediyesi de, yazışma sonucunda ekiplerini göndererek, dükkanların tahliyesi ve sökümünü gerçekleştirdi.” dedi.
İhmal Camisi’nin yanındaki dükkanların mülk olarak Büyükşehir Belediyesi’ne ait olduğunu vurgulayan Üngan, yıkılmaları için de, bu nedenden dolayı Büyükşehir Belediyesi’nden yardım talep ettiklerini söyledi. Bölge Müdürü Üngan, “Normal şartlarda tarihi yapılara bitişik bir biçimde işyeri olmaması lazım. Bu işlerleri vakti zamanında yapılmış, ancak Büyükşehir Belediyesi’nin konuya duyarlı yaklaşımı sayesinde İhmal Camisi’ni gün yüzüne çıkarma amacına da, ulaşılmış olundu.” diye konuştu.
//ÜNGAN: VAKIF ESERLERİNİ KORUMAK HEPİMİZİN SORUMLULUĞU
Bu yaz sezonu içerisinde 12 tarihi yapıyla ilgili olarak restorasyon planladıklarını kaydeden Bölge Müdürü Üngan, Çifte Minareli Medrese’nin de, söz konusu program içerisinde bulunduğunu belirterek, Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak, vakıf eserlerinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Üngan, “Vakıflar hamiyetli ve hayırsever atalarımızın, öz varlıklarından fedakarlık yaparak milletin hizmetine sundukları ve bu duygularla meydana getirmiş oldukları değerli varlıklardır. Atalarımızın Anadolu ya ayak bastıkları yıllarda 1048’de Erzurum Pasinler de kurulan ilk Vakıf Halil Divanı Güce’ den bu yana kurula gelen Vakıfların oluşturduğu kurumlar yurdumuzdaki en eski tarihi kurumlardır. Köklü şerefli geçmişe sahip olan bu kurumlar uzun, verimli, çok yönlü ve başarılı hizmetler suna gelmişlerdir, sunmaya da devam etmektedirler. Onları korumaksa, kurumsal olarak bizlerin ve toplumsal manada da, herkesin sorumluluğudur.” ifadelerini kullandı.
//İHMAL CAMİSİ
Halk arasında İhmal Camisi olarak bilinen ibadethane, Topçuoğlu adıyla anılan Abdullah İbn-i Ebubekir tarafından, 1715 yılında yaptırıldı. Erzurum’daki dikdörtgen planlı ve düz dam örtülü camilerden biridir. Ahşap direkler üzerine düz tavanlı son cemaat yerinin sağındaki merdivenle mahfile çıkılır. Son cemaat yerinden düz atkı taşlı kapıyla harime giriş sağlanır. Ahşap kapı kanatları boyanmış olup, işlemeli demir tokmaklarıyla dikkati çeker.