Yaklaşık 5 yıl önce yapılan kazılarda ortaya çıkarılan tarihi Erzurum Kalesi’nin suru, restorasyondan kalan inşaat demirleri ve doğalgaz borularından dolayı çirkin bir görüntü oluşturuyor.
Yaklaşık 2 bin metre yüksekliğindeki bir tepe üzerinde 5’inci yüzyılda Bizans İmparatoru Theodosius tarafından yaptırılan tarihi Erzurum Kalesi’nde, Kültür Müze Müdürlüğü ile Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyelerince yapılan kazı çalışmasında Çifte Minareli Medrese’ye 50 metre mesafede sur kalıntıları bulundu. Yaklaşık 5 yıl önce yapılan kazılar soruncu ortaya çıkarılan surlar, restore edilerek koruma altına alındı. Bizans, Roma ve Sasani egemenliğinden sonra 16’ncı yüzyılda Osmanlılar’ın egemenliğine giren kalenin yapılan restorasyon sonrası yarım kalan sur duvarında, inşaat demirlerinin ortada kalması çirkin bir görüntü oluşturuyor. Kalenin tarihini aydınlatmak için 2000 yılında başlatılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarıldıktan sonra kaderine terk edilen sura Tebrizkapı çarşısı doğalgaz borusunun döşenmesi vatandaşların tepkisini çekiyor.
Cazibe merkezi projeleriyle tarihi eserlerin açıldığı günlerde kentin en eski tarihi yapılarından birinin hoyratça kullanıldığını kaydeden vatandaşlar, “Bir yandan milyonlarca lira harcanarak tarihi yapılar çirkin görüntüden kurtarılırken bir yandan Erzurum Kalesi’ne ait surlara yapılan bu davranışı anlamak mümkün değil. Tarihi surlarda restorasyon sonrası inşaat demirleri ortada bırakıldı. Demirler ve surların içerisinden çıkan borular çirkin bir görüntü oluşturuyor. Bütün bu yapılanlar yetmezmiş gibi Tebrizkapı çarşısında kullanılacak olan doğalgazın boruları sur kalıntılarına döşendi. Turizm merkezi olmaya çalışan kentte, tarihi eserlere karşı gösterilen bu vurdumduymazlığı anlamak mümkün değil” diye konuştu.