Palandöken Belediyesinin kültürel eğitim faaliyetleri kapsamında ülkemizde unutulmaya yüz tutmuş Geleneksel El Sanatlarını yeniden canlandırmak, yok olmasını önlemek, gelecek kuşaklara aktarmak ve ustalar yetiştirmek amacıyla başlattığı kurs büyük ilgi görüyor.
Yenişehir AVM Kültür Merkezin de bulunan kurs atölyesini ziyaret eden Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar, Atatürk Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Öğretim üyelerinden Ahmet Yılmaz gözetiminde eğitim gören yaklaşık 30 kursiyerle yakından ilgilenerek yaptıkları eserler hakkın da bilgi aldı.
“YOK, OLMAYA YÜZ TUTMUŞ SANATIMIZ GELECEK NESİLLERE TAŞIMALIYIZ”
Kursta yapılan eserleri büyük bir dikkatle inceleyen ve zaman zaman Kurs hocası Ahmet Yılmaza ve kursiyerlere sorular yönelterek bilgi alan Başkan Bulutlar,”Türk Süsleme ve Geleneksel El Sanatlarını yaşatılması için sosyal belediyecilik sorumluluğu içerisin de başlattığımız bu kursumuza emek verenlere öncelikle teşekkür ediyorum. Böylesine önemli bir sanatın yaşatılması her şeyden önce gelir. Bu sanatı yaşatmalıyız ki bize bırakılan bir mirası bizlerde gelecek nesillere bırakabilelim. Bunun için belediye olarak üzerimize düşen sorumluluğu her alanda gösterdiğimiz gibi sanat alanında da gösterir olmamız bizleri mutlu ediyor. Kursumuz da bu eğitimi alan 30 yakın pırıl pırıl gencimiz var. Bu gençlerimiz bu sanatı gelecek nesillere taşıyacağından hiç kuşkumuz yok” diye konuştu.
TÜM İNCELİKLERİ ÖĞRETİYORUZ
Palandöken Belediyesinin başlattığı ve yaklaşık 6 ay boyunca devam edecek olan Geleneksel El Sanatlarından olan Tezhip kursunda eğitim alan 30 yakın öğrenci, sanatın tüm inceliklerini öğreniyor. Haftada üç gün verilen kursun usta öğreticisi Atatürk Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Öğretim üyelerinden Ahmet Yılmaz, başlangıçta kursiyerlere; Tezhip'in eskiz, çiçek çizimleri, resim bilgisi ve muhtelif desenlerin kopyalanmasının öğretildiğini dile getirdi. Öğrencilerinin zaman içerisinde kendi kompozisyonlarını yapmaya başladığını dile getiren Ahmet Yılmaz, "Tezhip sanatı çok kolay fakat öğrenilmesi de bir o kadar zor sanattır. Kursumuzun katılımcıları bu öğrenme eşiğini hızlı bir şekilde aştılar. Kendi kompozisyonlarını yapar hale geldiler. Şuanda 22 ayar altınla Tezhip işlemesine başlayan kursiyerlerimiz var." dedi.
Usta öğretici Yılmaz , Tezhip kursiyerlerinin hünerli ellerinden çıkan eserlerin yılsonu sergisinde sergileneceğini de söyledi.
TEZHİP SANATI NEDİR?
Tezhip sözcüğü, Arapça'da 'altınlamak' anlamına gelir. Genelde kağıt üzerine altın ve çeşitli renklerle yapılan, çoğunluğu figürsüz olan süslemeler 'Tezhip' olarak adlandırılır. Tezhip en çok el yazması kitaplarda kullanılmakla birlikte tek levha halindeki yazıların çevresinin de Tezhiplendiği görülür.