Son günlerde ülke genelinde meydana gelen cep telefonu dolandırıcılığı olaylarında artış yaşanması üzerine, Erzurum Emniyet Müdürlüğü'nden bir açıklama yapılarak vatandaşlar uyarıldı.
Yapılan açıklamada, cep telefonu dolandırıcılarının ilginç yöntemlere başvurdukları belirtilerek, şu bilgilere yer verildi: “Türkiye'de telefonla para ve kontör dolandırıcılığı yapanlar, geliştirdikleri çeşitli yöntemlerle aradıkları kişiyi ikna etmeyi başarıyor. Dolandırıcılar, bilgisayar programı yardımıyla 155 Polis İmdat hattından arıyormuş izlenimi vererek, rastgele seçtikleri kişileri arıyor.
KENDİLERİNİ HÂKİM, SAVCI, POLİS OLARAK TANITIP SİZDEN PARA TALEP EDEN DOLANDIRICILARA İTİBAR ETMEYİNİZ.
Kendisini Polis ya da Savcı olarak tanıtan dolandırıcılar, aranan kişiye kimlik bilgileri, telefon numarası ya da banka hesaplarının terör örgütleri tarafından ele geçirildiğini ve kullanıldığını söylüyor. Kendisini emniyet amiri, rütbeli asker, hâkim veya savcı olarak tanıtan dolandırıcılar, çeşitli vaatlerde bulunarak kişileri dolandırıyor.
NASIL YAPIYORLAR?
Yapılan dolandırıcılık olaylarında şüpheliler bir cep telefonundan kurbanlarını arayarak kendilerini polis, savcı hatta hakim olarak tanıtıyorlar. Çoğunlukla gazeteler ya da internet sitelerinden büyük davaları takip eden savcıların adını öğrenerek kullanan dolandırıcılar, mağdurlara karşı fondan gelen polis telsiz sesi eşliğinde konuşarak şüphelilerin banka hesaplarının ve kimlik bilgilerinin terör örgütü tarafından ele geçirildiğini, adlarına sahte kredi kartları çıkarıldığını belirterek kendileriyle sözde ortak çalışmalarını veya haklarında "tutuklama" kararı çıkmak üzere olduğunu söyleyerek kurbanlarını korkutan şüphelilerin sözde sanıkları yakalamak için banka hesaplarında hareket olmasını gerektiği bu amaçla verecekleri hesap numaralarına para transfer etmelerini istiyorlar. Şüpheliler kurbanlarına operasyonun tamamlanmasının ardından paralarının "örtülü ödenek" hesabından kendilerine gönderileceğini söylüyorlar. Şüpheliler son zamanlarda ise yöntem değiştirerek dolandırıcılık olaylarında, mağdurlardan para ve altınları çöp tenekelerine veya verdikleri adreslere bırakmalarını istiyorlar. Trabzon'dan uçağa binerek İstanbul'a geldiği yanında getirdiği içinde para ve ziynet eşyası bulunan çantayı şüphelilerin istediği çöp tenekesine bıraktıktan sonra tekrar uçakla Trabzon'a döndüğü, bir başka olayda kendisini arayan kişinin büyük bir davanın savcısı olduğuna inanan bir ev hanımının önce bankada bulunan 12 bin dolar parasını istenen hesaba havale ettiği, bir gün sonra tekrar arayan kişinin "Sizin evinizdeki altınları terör örgütünün parasıyla satın aldığınızı düşünüyoruz. Altınları kontrol edeceğiz." demesi üzerine aynı kadının bu kez evinde bulunan altınları bir torbaya koyarak kapıya gelen polis zannettiği şüpheliye verdiği örnek olaylar arasındadır. Bazı olaylarda kurbanların kendilerini uyarmak için telefonla arayan gerçek polislere "Siz sahte polissiniz. Ben onlara inanıyorum. Parayı gönderiyorum." dedikleri bilinmektedir.
NE YAPILMALI?
- Adliyede yapılan işlemler, soruşturmalar ile ilgili Hakim ve Savcılar tarafından herhangi bir para ve ziynet eşyası talebinde kesinlikle bulunulmaz, bu şekilde bir talep yapılırsa dikkate alınmamalıdır.
- Emniyet birimlerinde verilen hizmetlerle ilgili vatandaşlardan her hangi bir ücret kesinlikle talep edilmez, aksi bir talep ile karşılaşıldığında dikkate alınmamalıdır.
- Bu tür telefon alan kişiler karşı tarafın söylemlerine asla itibar edilmemeli, herhangi bir hesap numarasına para kesinlikle yatırılmamalı, dolandırıcıların verdikleri adreslere ziynet eşyası ve para kesinlikle bırakılmamalı, bu tarzda bir yaklaşım içerisinde bulunan şahıslar hakkında en yakın kolluk kuvvetine zaman kaybetmeden gidilmeli veya ücretsiz olan 155 - 156 nolu telefon numaraları aranarak kolluk kuvvetine bilgi verilmelidir.
- Kolluk hizmetlerinde halkımızın can güvenliği esas alındığından operasyonel bir faaliyet içerisine kesinlikle vatandaşlarımız dâhil edilmez. Aksi bir söyleme kesinlikle itibar edilmemelidir.
-Herhangi bir konu ile ilgili olarak vatandaşımızın bilgisine ihtiyaç duyulduğunda, polis veya jandarma ilgili ile mutlaka yüz yüze görüşme yapar. Aksi bir duruma itibar edilmemelidir.
- Vatandaşlarımız dolandırıcıların sıklıkla kullanmış olduğu yöntemler arasında olan “hesabınızda bloke var, vergi borcunuz var” gibi açıklamalara asla itibar etmemeli, hiç kimseye kimlik bilgilerini, TC kimlik numarasını, hesap numarasını ve banka kartı şifrelerini vermemelidir.
-Kaynağını bilinmeyen havale ve EFT’yi kabul edilmemelidir.
-Dolandırıcılık maksadıyla kendilerine polis veya savcı süsü vererek yapılan aramalarda polis telsizi sesi duyulsa bile buna asla itibar edilmemelidir.
-Vatandaşlarımız bu tarzda bir olay yaşadığında en yakın kolluk kuvvetine gitmelidir.
- Bilgi teknolojileri iletişim kurumu vatandaşlarımızın kendi üzerlerine kaç adet hat açıldığını öğrenebilecekleri “Mobil Hat Sorgulama Sistemi“ ortamını oluşturmuştur. Bu web sayfasına“https://hat-sorgulama.btk.gov.tr” internet adresinden ulaşılabilmektedir. 02/01/2013 tarihinden itibaren kullanıma açılan sistem vasıtası ile vatandaşlarımız bilgileri dışında kendi üzerlerine açılan hatları öğrenerek, bu hatları kapattırmak için GSM operatörlerine başvurmalıdır.”