Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Atasever, Erzurum’daki yerli ırk hayvanların kültür ırkına dönüştürülmesi anlamında sevindirici gelişmeler yaşandığını söyledi. Yerli ırk hayvanlardan hem et, hem de süt verimi açısından beklenen kazanımın elde edilemediğini anlatan Dekan Atesever, kültür ırklarının, yerli ırklara göre kat kat daha verimli olduklarını dile getirdi.
//SUNİ TOHUMLAMA PROJESİ
Erzurum’da yürütülen suni tohumlama çalışmalarının, yerli ırkın dönüştürülmesinde en büyük etken olduğunu vurgulayan Atasever, bu çalışmaların süratle ve daha geniş kapsamlı biçimde devam ettirilmesi gerektiğini dile getirdi. Yerli ırkların, kültür ırklarına ait üreme hücreleriyle tohumlanması şeklinde tarif edilen suni tohumlamadan, çok kaliteli buzağılar elde edildiğini ifade eden Dekan Atasever, Erzurum’daki besicilerin bu yöntem sayesinde her anlamda kazançlı çıkacaklarını belirtti. Yerli ırkların kültür ırklarına dönüştürülmesi sürecinin, oldukça kapsamlı hayvan çiftliklerinin açılması sayesinde hız kazanacağını kaydeden Prof. Dr. Atesever, hayvancılığın geliştirilmesi için bu amaç doğrultusunda yoğun çaba gösterilmesi gerektiğini söyledi.
//VERİM DÜŞÜKLÜĞÜ SORUNU
Türkiye’nin birçok bölgesinde olduğu gibi, Erzurum’daki hayvancılığın da istenen seviyede olmadığını vurgulayan Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Atasever, “Hayvancılıkla ilgili olarak çeşitli problemlerin yaşandığı bölgelerde, karşımıza öncelikle et ve süt veriminin düşüklüğü çıkıyor. Böyle bir sonucun ortaya çıkmasında, kuşkusuz rol oynayan birçok unsur var. Bunlardan en önemlileri, hayvancılığın günün şartları ve işletme mantığına göre değil de, tam tersine ilkel yöntemlerle yapılıyor olmasıdır. Hayvan varlığının değerlendirilmesi de, bu süreç içerisinde önemli bir faktör.” diye konuştu. Hayvancılık sektörüne yönelik olarak et ve süt üretimini teşvik edici bir takım düzenlemeler bulunduğuna dikkati çeken Atasever, “Erzurum’da hayvancılık alanında hizmet üretmeyi amaçlayan büyük çiftlikler ve işletmeler kurulursa, Veteriner Fakültesi olarak biz her türlü desteği vermeye hazırız. Gerek hayvan sağlığı ve gerekse teknik tüm hususlarda, fakültemizin öğretim elemanları, besicilerimizin hizmetinde olacaklardır. Bizden her türlü danışmanlık hizmetini rahatlıkla alabilirler.” ifadelerini kullandı.
//KÜLTÜR IRKI 60 BÜYÜKBAŞ HAYVAN SATIŞA ÇIKARILACAK…
Öte yandan Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Atasever, fakülte olarak hayvancılık sektörüne kültür ırkı takviyesinde bulunduklarını da bildirdi. 14 Nisan’da, hoştayn ve montofon diye tabir edilen kültür ırkı büyükbaş hayvanları, açık artırma usulüyle satışa sunacaklarını açıklayan Dekan Atasever, “Elimizde şu anda 191 hoştayn ve montofon büyükbaş hayvan bulunuyor. Bunların 60 tanesini, 14 Nisan’da açık artırma usulüyle satışa çıkaracağız. Besicilerimizin sabırsızlıkla beklediği ihaleyi, fakültemize bağlı olarak hizmet veren çiftliğimizde gerçekleştireceğiz.” dedi.
Geçen yıl da aynı şekilde 30 kültür ırkı büyükbaş hayvanı açık artırma usulüyle sattıklarını hatırlatan Atasever, bu hayvanların, yerli ırkın kültür ırkına dönüştürülmesin sürecine büyük ölçüde katkı sunduklarını sözlerine ekledi.