(DAİB) tarafından, 1 Ocak-25 Kasım 2011 tarihleri arasında, 172 ülkeye 5 milyar 480 milyon 848 bin 176 liralık ihracat gerçekleştirildi.
DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, yaptığı açıklamada, 1987 yılında 26 olan aktif ihracat yapan üye sayısını 2010 yılı itibariyle 12 bin 743'e çıkardıklarını belirterek, İran, Irak, Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere 172 ülkeye ihracat yaptıklarını söyledi.
ŞENGEL’İN AÇIKLAMASI
Doğu Anadolu İhracatçıları Birliği'nin yetki alanının; Ağrı, Ardahan, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Muş, Siirt, Şırnak, Tunceli, Van olmak üzere 17 ilden oluştuğunu hatırlatan Şengel, Doğu Anadolu Bölgesi olarak ticaretin gelişmesine yönelik farklı konularda işbirliği çalışması yaptıklarını vurguladı.
BİRLİK VİZYON BÜYÜTTÜ
Birlik olarak, 1987 yılında tek sektörde faaliyet gösterirken, bugün 24 sektörün tamamında yetkili olduklarının altını çizen Şengel, "1987'de 7 milyon Dolar olan birliğimizin ihracat rakamı, 2010'da 3 milyar 369 milyon 47 bin 916 dolara ulaştı" dedi.
Birliğin 1987 yılında sadece 6 ülkeye ihracat yaparken, 2011 yılı itibariyle 172 ülkeye ihracat yapmaya başladığını belirten Şengel, şunları kaydetti:
"Yapmış olduğumuz çalışmalarda, başta Bakanımız Zafer Çağlayan'ın bölgemize verdikleri önem, Dış Ticaret Müsteşarlığımız ve Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin sağladığı katkılar sonucunda, ülkemiz ihracatında yaşanan gelişmelere paralel olarak, Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023'te 10 milyar dolarlık bir ihracat rakamına ulaşmayı planlıyoruz."
İHRACAATTA ARTIŞ
Son yıllarda ihracat rakamlarını artırmaya çalıştıklarını vurgulayan Şengel,
"1 Ocak-25 Kasım 2011 tarihleri arasında 172 ülkeye, 3 milyon 348 bin 291 ton, 7 bin 847 farklı kalem ürün satarak, 5 milyar 480 milyon 848 bin 176 liralık ihracat gerçekleştirdik. İhracatımız artarak devam edecek" dedi.
Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere, 172 ülkeye, inşaat malzemesi, gıda malzemesi, mermer, seramik, su boruları, Oltu Taşı başta olmak üzere mücevher ürünleri sattıklarını anlatan Şengel, "düşünen, fikir oluşturan, üreten, çalışan, cesaret eden, risk alan, istihdam sağlayan, katma değer oluşturan, mücadele eden, kendi dünyasından çıkıp dış dünyaya açılan, rekabet eden, bir saniye durmadan koşan bir birlik olarak her zaman ihracatçıların yanında olduklarını" söyledi.
İhracatın gelişmesine yönelik çalışmalarına da değinen Şengel, 24 Eylül'de Çin'den gelen alım heyet ihracatçılarını, bölgedeki işadamlarıyla buluşturduklarını anlattı. Şengel, Ekim ayında, "Gıda Sektörel Ticaret Heyeti"nin Irak'a gittiğini de belirterek, "Gıda sektöründe faaliyet gösteren firmalarımız, heyetimize katılarak, hızla büyüyen bu pazardan pay alma arayışına girmiştir" dedi.
Birliğin yetki alanının, Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan, İran ve Irak ile sınırının bulunduğunu anımsatan Şengel, "Bu durum, bölgemiz açısından çok önemli bir potansiyel oluşturmaktadır. Mevcut potansiyeli fırsata dönüştürebilmemiz, ihracatla ilgili bütün kesimlerin, el ele, omuz omuza, özveriyle çalışmasıyla mümkün olacaktır. Bunun için her türlü desteğe çok önem veriyoruz. Hedeflerimize ulaşabilmek amacıyla, kamu kurumlarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın, sanayicilerimizin, esnafımızın, basınımızın ve ilgili bütün kesimlerin katkılarını bekliyoruz" diye konuştu.