Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) yetkililer, Türkiye'de 4 bin 200 ruhsatlı, bin civarında da kaçak dershane bulunduğunu bildirdi. Kaçak dershanelerin cirosunun yıllık 5.5 milyar lira olduğunu iddia eden yetkililer, bu durumun sektöre ciddi zarar verdiği söyledi.
Türkiye'deki kaçak dershaneler konusunda ilgili kurum ve kuruluşlardan bilgi topladıklarını kaydeden DES yetkilileri, sayıları hızla artan kaçak dershane ve büroların, öğrencilere, eğitime ve dershanecilik sektörüne ciddi zarar verirken devleti vergi kaybına uğrattığını dile getirdi. Sınav tür ve sayılarının artması başta olmak üzere, çarpık dershane açma yönetmeliği ve fahiş vergiler nedeniyle kaçak dershane ve büroların hızla yayılmaya başladığını anımsatan yetkililer, dershane seçiminde velilerin dikkatli olması gerektiğinin altını çizdi.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ruhsat verilmiş olmasının, sınav başarısının, öğretmen kadrosunun ve yayınlarının yeterliliği gibi hususların öncelikli olarak sorgulamaları gerektiğini anımsatan yetkilileri, kaçak dershanelerin sektörde standartlaşmayı engellediğini vurguladı. Dersane yetkilileri, “Denetim dışı oldukları için onaysız yayın kullanıyor, vergi ve sigorta primlerini ödemiyor ve haksız rekabete yol açtıkları için kaliteyi düşürüyor. Özel dershane sayısı 2002’de 2 bin 122 iken 2011’de 4 bin 200'e ulaştı. Yine aynı dönemde 606 bin 522 olan öğrenci sayısı 1 milyon 234 bin 738'e, bu dershanelerde çalışan öğretmenlerin sayısı ise 19 bin 881'den, 50 bin 209'a yükseldi” diye konuştu.