Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün bedelli askerliğin koşullarını açıklaması üzerine 30 yaş bedelli askerlikten yararlanabilmek için avukatlara yaş tashihi için müracaatlarda artış yaşanmaya başladı. Erzurum Baro Başkanı Mehmet Güzel, "Yaş tashihi her aşamada açılabilecek davadır. Ancak sadece bedelli askerlikten yararlanabilmek için yaş tashihine gidenlere daha sonra da Adalet Bakanlığı temyiz yoluna gidebilir. Mağdur olabilirler" dedi.
BEDELLİDEN YARARLANMAK İÇİN YAŞ TASHİHİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün AK Parti grup toplantısında bedelli askerliğin koşullarını açıkladı. Bedelli askerlikte yaş sınırı 30, bedel ise 30 bin TL olacak. 21 günlük temel eğitim ise verilmeyecek. Uygulamadan yararlanmak isteyenler bedelin yarısını peşin diğer yarısını 6 taksitle ödeyebilecekler. Ayrıca dövizli askerlikten yararlanan ve yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları için de yeni uygulama geldi. Buna göre dövizli askerlikte 38 olan yaş sınırı kaldırıldı. Ayrıca bedel de 10 bin Avro
olarak belirlendi. Bedelli askerliğin koşullarını açıklaması üzerine avukatlara yaş tashihi için müracaatlarda artış yaşanmaya başladı. Yaşını 30 yaşına getirip bedelli askerlikten yararlanabilmek adına büyütme tashih davası açmak için bazı vatandaşlar avukatlara müracaat etmeye başladı.
Erzurum Baro Başkanı Mehmet Güzel, bedelli askerlikten yararlanabilmek için vatandaşların tashih davaları yoluna başladığını belirterek, "Şartların açıklanmasının ardından bugün yaş tahsisi için müracaatlarda da artış yaşanmaya başladı. Yaş tashihi her aşamada açılabilecek davadır. Ancak sadece bedelli askerlikten yararlanabilmek için yaş tashihine gidenlere daha sonrada Adalet Bakanlığı temyiz yoluna gidebilir. Mağdur olabilirler" dedi.
DAVA ARTIŞI
1999 yılında çıkarılan bedelli askerlikte de buna benzer tashih davalarında artış olduğunu ancak bazı vatandaşların ise mağdur olduğunu ifade eden Baro Başkanı Güzel, "Elimizde bir örnek var. 1999 yılında 1 kişi yaş tashihi yaptırıp yaş şartına uygun hale geliyor. Ancak daha sonra Askeri Yüksek İdare Mahkemesi temyize gidiyor. Bedelli olarak askerlik yapan şahsın daha sonra sadece bedelli askerlik yapabilmek için yaş tashihine gittiği anlaşılıyor. Ve bedelli askerlik hakkı elinden alınarak daha sonra
yeniden normal askeri şartlarda silah altına alınıyor" diye konuştu.
Güzel, kimsenin daha sonradan mağdur olmaması için kanuna karşı hile yöntemiyle yaş tashihine gitmemelerini istedi.