Doğu Anadolu Sigorta Acenteleri Derneği (DASAD) Başkanı Engin Akın, "1. 2. ve 3. derece deprem bölgelerinde yer alan, 14 şehrimizde bulunan 597 bin 555 konuttan, sadece 114 bin 726'sı, depreme karşı sigortalı" dedi.
Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu'na (TÜSAF) bağlı DASAD Başkanı Akın, yaptığı açıklamada, Van'da meydana gelen depremin ardından vatandaşın, alması gereken dersi iyi kavrayamadığını söyledi.
DEPREM SİGORTASI EĞİLİMİ
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki şehirlerin konut oranlarıyla, depreme karşı sigortalattırılan konut sayıları arasında uçurum bulunduğunu belirten Akın, şunları kaydetti:
"1. 2. ve 3. derece deprem bölgelerinde yer alan 14 şehrimizde bulunan 597 bin 555 konuttan, sadece 114 bin 726'sı, depreme karşı sigortalı. Resmi rakamlar, deprem gerçeğinden ve ortaya çıkabilecek, olumsuz tablolardan ders çıkarmadığımızı gözler önüne seriyor. Doğal Afet Sigortalar Kurumu (DASK) resmi rakamlarına göre, ülkemizde en fazla deprem sigortası yaptıran şehirler Marmara Bölgesi'nde bulunuyor. Türkiye'de, depreme karşı konut sigortası oranlarında; Marmara yüzde 44, İç Anadolu Bölgesi yüzde 18,6, Ege Bölgesi 14,9, Akdeniz Bölgesi yüzde 9,4, Karadeniz Bölgesi yüzde 6,9, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ise yüzde 3,1 ile son sırada bulunmakta."
SİGORTAYI YENİLEMİYORLAR
Akın, Erzurum merkezde 100 metrekare bir evin yıllık deprem sigortasının 101 lira olduğunu, deprem sigortası maliyetlerinin yüksek olmadığını ifade ederek, şöyle konuştu:
"Zorunlu deprem sigortası, ev alırken yaptırılıyor. Fakat günü geçtikten sonra yenilenmiyor. Sigorta acenteleri, olarak sigortası biten kişiye ulaşıp yenilemesi gerektiğini belirtiyoruz. Üstelik çeşitli kampanyalarla da halkın ilgisini çekmeye çalışarak, deprem sigortasının önemini de anlatıyoruz. Konutunu sigortalattıran bir kişiye ikinci yıl yüzde 20, aynı sitede veya apartmanda yaşayanların toplu halde sigorta yaptırması halinde, artı yüzde 20 daha indirim yapılıyor."