Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Sapanca’da devam eden ‘Yurtdışı Hizmetleri Konferansı’nın üçüncü gününde Sakarya’da görev yapan din görevlileriyle bir araya geldi.
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Adapazarı Orhan Gazi Kültür Merkezi’nde din görevlilerine hitaben yaptığı konuşmada, Diyanet’in yurt içi ve yurt dışı hizmetlerinde yeni ufuklar belirlediğine değinerek, “Sakarya’da bulunan her mihrap görevlisi, hizmetlerini düşünürken ve planlarken artık sadece Sakarya’yı, bu coğrafyayı, bu bölgeyi, Türkiye’yi düşünme lüksüne sahip değildir” dedi.
GÖRMEZ DİN GÖREVLİLERİNE SESLENDİ
Sakarya Müftülüğü tarafından düzenlenen ve çok sayıda din görevlisinin katıldığı toplantıda din görevlilerine seslenen Başkan Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığının hizmet alanlarında yeni ufuklar belirlediğini dile getirdi. Yurt dışında olduğu gibi yurt içinde de bu ufukların gözetilmesi gerektiğine işaret eden Başkan Görmez, şunları söyledi:“Sakarya’da bulunan her mihrap görevlisi, hizmetlerini düşünürken ve planlarken artık sadece Sakarya’yı, bu coğrafyayı, bu bölgeyi, hatta Türkiye’yi düşünme lüksüne sahip değildir. Biz artık Türkiye’nin en ücra köşesinde mihrabı bekleyen her arkadaşımızla, her Kur’an öğreticimizle hizmetlerimizi planlarken, Rusya içinde kalan 20 milyon Müslümanı da düşünmek zorundayız. Bizler, kendimizi yetiştirirken ve hizmetlerimizi planlarken, artık bütün Türk ve Müslüman coğrafyasını, Kazakistan’ı, Kırgızistan’ı, Azerbaycan’ı ve Kafkasya’nın tamamını düşünüyoruz. Dolayısıyla siz, hizmetlerinizi planlarken, caminize hizmet götürürken, sabah namazınızı cemaatinize kıldırırken, hutbenizi ve vaazınızı hazırlarken, hutbe ve vaaz konuları üzerinde çalışırken, sadece kendi cemaatinizi, kendi mahallenizi değil, hizmetlerinizi oradan başka dünyalara nasıl taşıyabileceğinizi düşünmek zorundasınız. Hepimiz bunu düşünmek zorundayız”
Başkan Görmez, çoğu kimse tarafından haritada yeri bile bilinmeyen ancak içinde Müslüman azınlıkların yaşadığı ülkeler bulunduğunu söyledi. Dünyanın dört bir yanında bulunan Müslüman azınlıkların Diyanet’ten destek beklediğini ifade eden Başkan Görmez, bunun için yoğun bir çaba gösterildiğini kaydetti.
“TÜRKİYE, VARLIĞIYLA BAŞKA ÜLKELERDE HAFIZA TAZELİYOR”…
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Asya, Avrupa ve Afrika’da açılan imam-hatip lisesi ve İlahiyat fakültelerine de değindi. Kırgızistan, Kazakistan, Azerbaycan, Bulgaristan, Fransa, Almanya ve bazı Afrika ülkelerinde, din eğitimi alanında önemli adımlar atıldığını hatırlatan Başkan Görmez, Türkiye’nin, sadece varlığıyla “kimlik” oluşturmada büyük bir etken olduğunu vurguladı.
Yurt dışından 3 bin 600 öğrencinin Türkiye’ye gelerek eğitim aldığını söyleyen Başkan Görmez, şunları ifade etti:“Türkiye, varlığıyla başka ülkelerde hafıza tazeliyor. Türkiye, varlığıyla, kültürüyle, inancıyla, tarihiyle başka dünyalarda da insanların hafızalarını tazeleyen bir ülkedir. Türkiye’nin varlığı, başka yerlerde kimlik bilincinin oluşmasını sağlıyor. Bizim varlığımız, aynı zamanda bir umuttur. Değişik ülkelerde görev yapan pek çok Diyanet İşleri Başkanı, Türkiye’de tahsil görüp ülkelerine döndü. Türkmenistan Diyanet İşleri Başkanı, Bursa İlahiyat mezunu. Benim şahsen bazı öğrencilerim, başka ülkelerde müftü oldular”
“DİYANET’İN GÜÇLENMESİNİN YOLU, GÜÇLÜ MİHRAP GÖREVLİLERİNDEN GEÇİYOR”…
Diyanet İşleri Başkanlığının aslî görevinin “mihrap görevi” olduğunu ifade eden Başkan Görmez, güçlü bir Diyanet için, mihrap görevlilerine büyük görev düştüğünü söyledi. Başkan Görmez, şöyle konuştu:
“Diyanet’in güçlenmesi, yurt içi ve yurt dışındaki hizmetlerini yüceltmesi, yükseltmesinin yolu nereden geçiyor? Güçlü bir Diyanet İşleri Başkanı’ndan mı? Hayır. Güçlü genel müdürlerden mi? Hayır. Tabi ki onlar da büyük görev üstleniyor. Güçlü bir merkez teşkilatından mı geçiyor? Hayır. Nereden geçiyor? Güçlü mihrap görevlilerinden geçiyor. Gücü bizde aramayın, güç, sizde”
Toplantıya, Sakarya İl Müftüsü İlyas Serenli, ilçe müftüleri, din görevlileri ve Kur’an kursu öğreticileri katıldı.