MURAT ÇAKA (İHA) - Bingöl'de yapımı devam eden hidroelektrik santraline (HES) karşı çıkan köylüler, iş makinelerinin önünü keserek çalışmalarına izin vermedi. Bingöl merkeze bağlı Çevrimpınar, Alibir, Gökçekanat, Topalan ve Kurudere köyleri sınırlarında yapımına devam edilen enerji santraline köylüler tepki gösterdi. Sivil toplum örgütleri (STK) ve köylülerin karşı çıkması ile yaklaşık 6 aydır faaliyetlerini durduran firma, önceki gün tekrar çalışmaya başlayınca yine köylülerin tepkisi ile karşılaştı. İş makinelerinin önünü keserek çalışmalarına izin vermeyen köylüler, barajın tamamlanması ile birlikte hayvancılık ve tarım yapamayacaklarını ifade ederek canları pahasına bile olsa buna karşı çıkacaklarını dile getirdi.
GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINDI
Köylülerin tepkisi ve protestosu üzerine çalışmalara başlanamazken, jandarma ekipleri bölgede istenmeyen bir olayın yaşanmaması için güvenlik tedbiri aldı. Köylüler ise, çalışmaların tamamen durdurulmaması halinde eylemlerini sürdüreceklerini kaydetti. İşi yüklenen firmanın Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu almadığını öne süren köylüler, konuyla ilgili rızalarının alınmadığını ve yapılacak HES ile yörede yüzlerce ailenin mağdur olacağını öne sürdü.
Binlerce ağacın katledileceğini ve arazilerinin susuz kalacağını ileri sürerek protesto gösterisinde bulunan köylüler, HES projesi sonucunda bölge halkının geçinemeyecek duruma geleceğini iddia etti. İş makinelerinin üzerine çıkarak yolu trafiğe kapatan köylüler, yeşil alanlar yok edilerek çevreye büyük zarar verileceğini vurguladı.
KÖYLÜLERİN İDDİASI
Yapılan çalışmalarla doğa katliamı yaşandığını öne süren köylüler, bir insanın menfaati için yüzlerce ailenin mağdur edilmemesi gerektiğini belirterek, "Bingöl'deki sağduyu sahibi insanları, çevrecileri göreve çağırıyoruz. Sesimizi duyurmak için herkesin desteğine ihtiyacımız var. Hayvanlarımız doğa katliamı nedeniyle dereye inip su içemiyor. Artık hayvancılık yapacak alanımız bile kalmadı. Bunların hepsi bizim zararımıza. Kıt kanaat geçinen bu kadar aile hayvancılığı ve tarımı yitirdiğinde ne yapacak?
Bu yapılanlarla göçe zorlanıyoruz" ifadelerini kaydetti.
Yüklenici firmanın kendilerini, 'Yol, su getireceğiz' vaatleriyle kandırdığını iddia eden köylüler, "Bizler firma sahibinin gelip bizimle konuşmasını istiyoruz. 15 kilometrelik bir alanı tahrip ediyorlar. Bir doğa katliamı yaşanıyor. Ama ne acıdır ki, Bingöl'deki STK ve çevrecilerin yaşananlara sessiz kaldığını görüyoruz. Yüklenici firma yetkilileri daha önce gelip köylülerle görüştü ve yapımı durduracağı taahhüdünde bulundu. Firma sözünde durmayıp tekrar çalışmalara başladı. Bu bölgede herkesin tarlalarıvar, hepsi işlevsiz kalacak. Yüklenici firma Orman Müdürlüğüne gidip 6 mw'lık proje ile başvuru yapmış. Enerji Piyasası'ndan da 11 mw'lık ruhsat almışlar. Resmi kurumları da kandırarak bir şekilde kendilerini kabul ettirmişler" iddialarında bulundu.