Erzurum'da 477 yıldır aralıksız devam eden Binbir Hatim geleneği kapsamında son bir ay içerisinde vatandaşlar cami ve evlerinde 11 bin 336 hatim yaptı. Hatimlerin duası ise Erzurum Müftüsü Yakup Arslan tarafından Ulu Camii'nde binlerce vatandaşın katılımıyla gerçekleştirildi.
11 BİN HATİM İNDİRİLDİ
Erzurum'da 1533 yılında Pir Ali Baba tarafından okutulmaya başlanan hatim geleneği bu yıl da 11 bin 336 hatimle noktalandı. 17 Aralık- 21 Ocak günleri arasında Erzurum il genelindeki camilerde ve vatandaşların evlerinde okuduğu 11 bin 336 hatm-i şerifin duası Ulu Cami'de yapıldı. Camideki duaya yaklaşık 8 bin kişi katıldı. Cuma namazı öncesinde okunan Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından hatm-i şerif Mütfü Arslan'ın duasıyla son buldu. Müftü Arslan, okunan hatimlerin ve duaların ülkenin ve milletin bela ve musibetlerden korunmasına vesile olmasını temenni etti. Müftü Arslan, "477 yıldır Erzurum'da Binbir Hatim okunuyor, dua yapılıyor. 17 Aralık-21 Ocak tarihleri arasında yaklaşık 11 bin 400 hatim okundu, dua yaptık. Memleketimizin, milletimizin selameti için, belalardan korunmamız için Kur'an-ı Kerim okuyarak, hatimleri indirerek Allah'a sığınıyoruz. Allah kabul eylesin ülkemiz, memleketimize güzellikler ve insanlarımıza hayırlı ömür diliyoruz." dedi.
BAYRAM HAVASI GİBİ
Binbir hatimlerin dua törenine katılan AK Parti Erzurum Milletvekili Muzaffer Gülyurt, Erzurum'un tarihi bir gün yaşadığını söyledi. Milletvekili Gülyurt, asırlardır okunan ve adı 'Binbir Hatim' olan gelenekte bu yıl 11 bin 336 hatmin okunduğuna dikkat çekerek, “Erzurum hakikaten tarihi bir gün yaşadı. Asırlardır devam eden Binbir Hatim geleneği yerine getirildi. Adı binbir hatim ama bu sene 11 bin 336 hatim okundu. Okunan dua ve hatimlerin hürmetine bu ülke ve bütün İslam alemi kötülük ve afetlerden koruyacaktır. Bayram havası içerisinde buraya gelen cemaat birbirleriyle bayramlaşıyor gibi manevi havayı, feyzi, sevinci paylaşıyorlar." diye konuştu.
Erzurum'da 1500'lü yıllardan bu yana geleneksel olarak sürdürülen ve '1001 Hatim' adı verilen Kur'an-ı Kerim'i baştan sona okuma geleneği, bu yıl da devam etti. Gelenek kapsamında bir ay içinde okunan 11 bin 336 hatmin duası yapıldı.
YAZICI BİNBİR HATİMİ ANLATTI
Dua öncesi İl Müftü Yardımcısı Osman Yazıcı, Binbir Hatim geleneğinin bu yılki Kur'an okumalarının 17 Aralık tarihinde başladığını, 50 camide toplam 11 bin 336 kez Kur'an-ı Kerim hatmedildiğini belirtti.
Yazıcı, Hatm-i Şerif'in İslam dininde çok önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: 'Kur'an-ı Kerim'i okumak ne kadar değerli ise ne kadar sevap ise Kur'an-ı Kerim'i okuduktan sonra yapılan hatim duası da o derece değerlidir. Çünkü sevgili Peygamberimiz buyuruyorlar ki; (Her kim Kur'an-ı Kerim'i hatmeder, hatimden sonra dua ederse onun duasını Allah kabul eder. Her kim Kur'an-ı Kerim'i hatmeder onun duası için elini açarsa Cenab-ı Allah onbin tane melek indirir, onun duasına amin der) Şimdi bu vesileyle bu güzel coşkuyu bu güzel ahengi görünce bunun devamını diliyor ve arzu ediyoruz.'
Daha sonra Olur İlçe Müftüsü Mustafa Bodur ile Ulu Cami müezzinleri Emrullah Kaçar ve Yakup Tosunoğlu tarafından Kur'an-ı Kerim okundu.
AĞIRMAN KURAN OKUMANIN ÖNEMİNİ ANLATTI
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Ağırman da müminlerin Kur'an-ı Kerim'e karşı görevlerinin bulunduğunu anımsatarak, 'İslam coğrafyasında Müslümanların Kur'an-ı Kerim'e karşı üç görevi vardır. Bunlar Kur'an-ı dinlemek, Kur'an-ı okumak ve Kur'an-ı Kerim ile amel etmektir. Kur'an-ı Kerim müminler için rahmet ve şifadır. Kur'an-ı Kerim müminlerin eksikliklerini tamamlar' diye konuştu.
Ardından Binbir Hatm-i Şerif'in 477. hatim duası gerçekleştirirken, dua esnasında vatandaşların duygulu anlar yaşadıkları gözlendi.