Erzurum’un makul bir süre içerisinde bölgenin ve ülkenin parlayan yıldızı haline geleceği bildirildi.
Şehrin bunun için gerekli olan coğrafi, tarihi ve stratejik alt yapıya sahip olduğu vurgulandı.
ENER Başkanı Vahdet Nafiz Aksu, yaptığı açıklamada, Erzurum’un sahip bulunduğu entelektüel sermayenin gerçekleştirilecek atılımların lokomotif gücü olacağını belirtti.
Aksu, “Elbette şehir yöneticileri ve ilgililer bu konuyu düşünecekler, yeni hizmet dönemi dağarcığına ‘yeni ve parlak hedefler’ koyacaklar. Şehir önderleri, yerel medya, sivil örgütler ‘hizmet mayalanması’ aşamasında kendi görüş ve önerilerini toplumla paylaşırlarsa iyi olur. “Toplumsal müşavereden’ hayırlı sonuçlar çıkar” dedi.
ORTAK AMACA YOĞUNLAŞMA
2011 şehrin dünya çapında tanıtımı, kente tesislerin kazandırılması bakımından çok yararlı olduğuna dikkat çeken AKSU, Ancak, bize göre organizasyonun asıl yararının ‘şehri ortak bir amaca kilitlemesi’ olduğunu söyledi.
Şehir, birkaç yıl boyunca adeta bu konuyla yatar kalkar hale geldiğine de işaret eden Aksu, “Hemşerilik enerjisi ilk kez böyle bir ortak amaca yönlendirilebildi. Ortak hedefler konulursa ve toplum buna inandırılırsa ‘şehirde ortak heyecan dalgalarının’ kolayca oluşturulabileceğini 2011 bize gösterdi” dedi.
Aksu, önümüzdeki hizmet döneminde şehri ortak bir istikamete sürükleyecek yeni hedeflere ihtiyaç olduğunun da altını çizen AKSU, şehrin ustalık dönemindeki yol haritasında yer alacak projelerin, hedeflerin önem taşıdığını belirtti.
ENER’İN ‘USTALIK DÖNEMİ’ YOL HARİTASI
“Şehrin ‘ustalık dönemi’ yol haritası belirlenirken, ENER tarafından kamuoyu ile paylaşılan üç önerinin gözden ırak tutulmaması gerektiğine inanıyorum” diyen AKSU, önerileri şöyle sıraladı:
‘ERZURUM AVRASYA VE ORTADOĞU’NUN HAYVANCILIK MERKEZİ HALİNE GETİRİLMELİ
Türkiye’nin uygulayacağı ‘Hayvancılıkta Devrimsel Dönüşüm Projesi’nin, Doğu Anadolu Bölgesi eksenli ve Erzurum merkezli olmalı. Erzurum’un yüksek teknolojiye dayalı hayvancılık ve bağlı gıda sanayi alanında yeni atılımları yapacağından kuşku duymuyoruz. Erzurum ekonomisini gelecekte iddialı kılacak ve şehrin zenginleşme atılımını gerçekleştirecek olan temel unsun ‘üretime dayalı’ bir kalkınma anlayışıdır. Bunun temel eksenini de yüksek teknolojiye dayalı hayvancılık ve gıda üretiminin sanayileşmesi, yerel ürünlerin küresel marka haline gelmesidir. Bunun için atılması gereken adımlardan ilki ‘Hayvancılık organize sanayi Bölgesi’nin bir an önce kurulması olacaktır. Ulusal hayvancılık reformuna ilişkin programların pilot ve odak ili de Erzurum olarak ilan edilmelidir.’
DOĞU ANADOLU BİLİŞİM VADİSİ PROJESİ
Bölgenin kalkınması konusunda bir yandan geleneksel ekonomik arayışların sürdürülmesi gerektiğini savunurken, diğer yandan da 'teknolojik sıçramalar' yapmamız gerektiğine inanıyoruz.
Doğu Anadolu Bölgesi’ni, Erzurum merkezli bir 'yüksek teknoloji bölgesi' yapma hedefine vurgu yapan ENER'in 'Doğu Anadolu Bilişim Vadisi Projesi' ustalık dönemi hedefleri arasında mutlaka yer almalı...
HAFİF RAYLI SİSTEM
Geldiğimiz noktada Erzurum’da toplu taşıma “olursa iyi olur” tarzında bir yatırım olarak değil, “olmazsa olmaz” bir proje haline geldi.
Çağdaş şehircilik, ‘geleceğin kenti’ni planlamaktır. Raylı sistemin, geleceğin Erzurum’u için temel bir ihtiyaç haline geldiği düşüncesindeyiz… Hafif Raylı Sistem, üzerinde ciddiyetle durulmaya layık bir ‘ustalık dönemi projesi’ olarak karşımızda duruyor’.
Aksu, bunlara ek olarak, şehrin ortak hizmet enerjisinin ‘Erzurum Teknik Üniversitesi’ni de sarıp kuşatmak olduğunu söyledi.
KURUCU ÜNİVERSİTE YÖNETİMİNE DESTEK ÇAĞRISI
‘Kurucu Üniversite yönetimine tüm şehrin destek olması gerekiyor. Bu sevimli evladını şehir, şefkat ve ilgiyle büyütmeli. Çünkü Teknik Üniversite şehri ‘bilgi toplumuna’ taşımakta güçlü bir köprü olacak’ değerlendirmesi yapan Aksu, şöyle devam etti:
‘Teknik Üniversite’ye klasik bölümlerin yanı sıra BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ, BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ, DOKU MÜHENDİSLİĞİ ve dört mühendislik dalının (elektronik,
makine, bilgisayar ve kontrol mühendislikleri) katkıları ile oluşmuş disiplinler arası bir mühendislik alanı olan MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ gibi bölümlerin açılması ‘ustalık döneminin’ şehre armağanı olacaktır…
Erzurum’un önümüzdeki hizmet döneminde, daha önce çeşitli siyasi şahsiyetler tarafından da açıklanan “Erzurum’un geleceğin Davos’u” haline getirilmesi, Erzurum’un “kongre şehri” yapılması, Palandöken’in tüm spor dalları açısından ‘kamp, eğitim, antrenman merkezi’ halinde yapılandırılması, Tam kapasiteli modern bir kültür merkezi inşası, İstiklal ve savunma müzesinin açılması, konuları da tartışılmalı ve bu alanlarda somut adımlar atılmalıdır’. Özet olarak tekrarladığımız ‘yol haritasının ‘ detayları http://www.enerstratejimerkezi.com/Projeler.aspx adresinden incelenebelir.”