Erzurum Düşünce ve Strateji Merkezi Başkanı Vahdet Nafiz Aksu, “Hasta yakınlarının ucuz ve kaliteli bir şekilde barınacağı konukevi, Erzurum için acil ihtiyaç” dedi.
Kısa adı ENER olan Erzurum Düşünce ve Strateji Merkezi Başkanı Vahdet Nafiz Aksu, yaptığı yazılı açıklamada, özellikle son yıllarda yapılan ciddi yatırımlarla Erzurum bölgenin en önemli ve iddialı sağlık merkezi haline geldiğini belirterek, “Sağlık Bakanlığı’na ait Bölge Eğitim ve Araştırma hastanesi gerek fiziki imkânlar ve gerekse tıbbi seviye bakımından ülkenin önemli hastaneleri arasında haklı bir şöhret kazanmış bulunuyor. Erzurum’un yanı sıra civar illerden de çok sayıda hastanın tedavi gördüğü bu hastane, uçak ambulans imkânı sayesinde büyük merkezlere hasta sevk eden nadir sağlık kuruluşları arasında yer almayı başardı. Atatürk Üniversitemize ait hastaneler de yüksek düzeyde her türlü sağlık hizmetinin verilebildiği sağlık kuruluşları haline gelmiş bulunuyor. Bölge’den çok sayıda hasta kabul eden üniversite hastanelerimiz, sadece bilimsel düzel bakımından değil, hastanelerin fiziki imkan ve yeterlilikleri bakımından da parmakla gösterilen merkezler arasında yer alıyor” diye konuştu.
SAĞLIK YATIRIMLARI İFTİHAR EDİLECEK DÜZEYDE
“Yakutiye Hastanesinin baştan sona yeniden onarılması, Aziziyenin de yeniden inşa edilen bina taşınmasıyla derli toplu hale gelen ve fiziki imkânlar bakımından beş yıldızlı hale gelen bu hastaneler hem üniversitenin hem de şehrimizin iftihar edebileceği sağlık kuruluşlarıdır” diyen Aksu açıklamasını şöyle sürdürdü; “Hem Sağlık Bakanlığının, hem de Üniversite’nin hastanecilikte bu üstün düzeyi yakalamış olmaları ‘sağlık turizmi patlamasına’ neden olmuştur. Tüm bölgeden akın akın şehre gelen hastaların bir bölümü ayakta tedavi görmekte, bir bölümü de ilgili servislere yatırılarak tedavi edilmektedir. Bazı hastalar birden fazla refakatçiye ihtiyaç duymaktadır. Hem ayakta tedavi gören hastaların, hem de refakatçilerin barınabilecekleri ‘Hasta ve refakatçi Misafirhaneleri’ bu bakımdan acil ihtiyaç halini almış bulunuyor. Türkiye çapında birçok Üniversite Hastanesi bu ihtiyacı zamanında görerek, hastanelere yakın alanlarda Hasta ve Refakatçi misafirhaneleri inşa etmiş bulunuyor. GATA, Hacettepe, Ege Tıp, Memorial hastanelerinin böyle tesisleri bulunuyor. Bazı Belediyelerimiz de sosyal Belediyecilik kapsamında güzel tesisler yaptırmış bulunuyorlar. İnsani Yardım Vakfı (İHH) tarafından Adıyaman 82. Yıl Devlet Hastanesi'ne yapılan Refakatçi Konuk Evi'nin açılışı kısa zaman önce yapılmış bulunuyor. Görüldüğü gibi birçok ilde bu ihtiyaç fark edilerek gereği yerine getirilmiş durumdadır.”
ERZURUM İDDİALI HALDE
Erzurum Hastanelerinin kalitesi ve fiziki imkânları bakımından Türkiye Çapında iddialı hale geldiğini. Erzurum’a da bu önemli hizmetin kazandırılma vaktinin geldiğini söyleyen Aksu şunları kaydetti, “Birbirine yakın mesafede bulunan Üniversite hastaneleriyle, Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yakın bir mahalde büyük bir Refakatçi Konukevi inşasını mümkün görüyoruz. Bu ortak bir proje şeklinde olabilir, Üniversitenin müstakil projesi şeklinde de gerçekleştirilebilir.
Üniversite Hastanelerine bitişik bazı okullara yeni bina yapılarak, onların binaları bu amaca uygun hale de getirilebilir. Belediyelerin de diğer illerdeki uygulamaları inceleyerek bu konuya eğilmelerini diliyoruz. Misafirhane fiyatlarıyla hizmet verecek, fakir hasta yakınlarının ücretlerinin hayırseverler ve ilgili fonlarca karşılanacağı böyle bir tesise olan ihtiyacı gündeme getirmeyi yararlı görüyoruz.“