Erzurum Rölöve ve Anıtlar Müdürü Suat Bakır, Çifte Minareli Medrese’nin karşısındaki Ebu İshak Türbesi’ndeki çalışmalara başlandığını bildirildi. Cumartesi günü başlayan çalışmaların, yaklaşık bir ay süreceğini anlatan Bakır, türbeye güney istikametine bakan merdivenler ve ayrıca engelliler için de yürüme yolu yapılacağını dile getirdi. Ebu İshak Türbesi’nde yürüme yolu, merdiven ve çeşitli peyzaj çalışması yapacaklarını bildiren Bakır, ayrıca istinat duvarları yaparak, türbenin bulunduğu bölümü koruma altına alarak, yeni bir görünüme kavuşturacaklarını dile getirdi. Söz konusu peyzaj çalışmalarına ödenek tahsis edilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan ödenek talebinde bulunduklarını hatırlatan Bakır, taleplerine olumlu yanıt verildiğini belirterek, söz konusu çalışmalar için doğrudan temin yoluyla 50 ile 60 bin lira arasında harcama yapılacağını ifade etti. 4 kişilik bir ekip tarafından yürütülen çalışmalar çerçevesinde, türbenin çevresinde örülen istinat duvarlarının, türbeden 60 santimetre yüksekte olacağını aktaran Bakır, ayrıca mezarların çevresindeki taşların da, yenileneceğini söyledi.
//TARİHİ KAYITLARDA EBU İSHAK TÜRBESİ…
Öte yandan Tarihçe-i Erzurum yazarı Ahmet Nusret Efendi, söz konusu türbeyle ilgili olarak şu bilgileri veriyor: “Bu zat Nefahat’ta mezkur olan Ebu İshak olmayıp, hicri 6. asır ricalinden Tatar ihtilalinde Erzurum’a hicretle burada oturmayı tercih eden, dinin emrine bağlı İslam büyüklerindendir…”
İ.Hakkı Konyalı ise, “Meşhur mutasavvıf, mürşit, kutup Ebu İshak-i Kaziruni burada değil, Kazirunda medfundur. Vefatından sonra manevi nüfuz ve tesiri İslam alemine yayılan Kazirunlu mürşit adına Anadolu’da bir çok zaviyeler yaptırılmış ve zengin gelirler vakıf edilmiştir. Şimdilik adını tespit edemediğimiz bir hayırsever de Erzurum’da Ebu İshak adına bir zaviye yaptırmış ve gelirler vakfetmiştir.”
Türbede yatır haricinde, üç kabir mevcuttur. Ayakucunda, Abaza Mehmet Paşa isyanında Şehit olan, Hüseyin Paşa, yanında Revan müdafaasında yaralanıp şehit olan Murteza Paşa, diğer üçüncüsünün Osmanlı büyüklerinden bir şehit veya ahi olduğu söylenmektedir. Türbe önünde 1813 yılında ölen Çıldır valisi divan katibi Mustafa Efendi. Diğer demir parmaklıkla çevrili olan Sultan Abdülmecit’in hariciye müsteşarı Nuri Efendi (Paşa) İran sefiri ile görüşmeye yetkili kılınmış, Erzurum’da ölmüş. (M.1843) Nuri Efendiye, Nuri babada denilmekte, mezar yerini kendinin belirlediği, ölürsem yetmiş bin evliyanın yattığı yere gömüleceğini söylediği rivayetler mevcuttur. Erzurum’da sık sık ziyaret edilen ziyaretgahlardandır.