En az 2 doz aşı olmuş 18 Yaş ve üstü nüfus verileri açıklandı. Erzurum’da 2’inci doz aşı yaptıran kişi sayısı oranı yüzde 68,0 olarak bildirildi. 2’inci doz aşı Türkiye ortalaması ise yüzde 78,83 olarak açıklandı. Doğu Anadolu Bölgesinde 2’inci doz aşı olma oranının en düşük olduğu iller Muş, Bingöl, Bitlis ve Ağrı, KUDAKA Bölgesinden de Bayburt olarak kaydedildi.
ERZURUM SARI KATEGORİDE
Sağlık Bakanlığı 2’inci doz aşı haritasını yayımladı. Kırmızı, Turuncu, Sarı ve Mavi renklerle aşı olma oranlarının verildiği haritada, kırmızı kategoride hiçbir il yer almazken, Ağrı, Muş, Bingöl ve Bitlis illeri turuncu; Kars, Erzurum, Erzincan, Van, Iğdır, Hakkari Malatya, Elazığ illeri sarı; Ardahan ve Tunceli ise mavi kategoride değerlendirildi.
İLLER 2’İNCİ DOZ AŞI ORANLARI
Sağlık Bakanlığı verilerine göre İller 2’inci doz aşı oranı Ağrı’da yüzde 63,3, Ardahan’da yüzde 77,3, Bingöl’de 59,6, Bitlis’te yüzde 60,7, Elazığ’da yüzde 65,2, Erzincan’da yüzde 70,5, Erzurum’da yüzde 68,0, Hakkari’de yüzde 72,1, Kars’ta yüzde 70,5, Muş’ta yüzde 58,5, Malatya’da yüzde 70,8, Tunceli’de yüzde 75,4, Van’da yüzde 67,8 oldu.
BAZI BÖLGESEL VERİLER
KARADENİZ BÖLGESİ
Zonguldak, her 100 binde vaka sayısı istatistiklerine göre Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı tabloda vaka sayısı en çok düşen iller arasında olmasına rağmen vaka sayısı en yüksek ikinci il oldu.
Sağlık Bakanlığı, illerin her 100 binde vaka sayısı istatistiklerini açıkladı. 16-22 Ekim tarihleri arasındaki vaka sayılarına göre Zonguldak’ın da aralarında bulunduğu 5 il vaka sayısında 100 bin kişide 100’ün üzerinde azalma yaşandı.
Vaka sayısı en çok düşen ikinci ol olan kent; en fazla vakanın görüldüğü iller arasında Türkiye ikincisi olarak yer aldı. Açıklanan verilere göre 100 bin kişide vaka sayısına göre Zonguldak’ta 100’ün üstünde azalan vaka sayısı 184,03 olarak açıklandı.
Korona virüs çözümünün insanlardan olduğunu ifade eden Osman Zaimoğlu, “Vaka sayılarında en yükseğe çıktığınız zaman biraz düzelme o vilayette oldu mu en çok azalan il haline geliyorsun. Bu gerçeği değiştirmiyor. Sonuçta rakamlar belli. Sağlık Bakanlığının açıkladığı veriye göre 100 binde 700 civarındaydık. Biraz düştüyse 600’dür 500’dür. Bu da iyi değil. Mesele ülke meselesi bu yazı son baharda yapılan faaliyetler bizlere vaka olarak geri dönüyor. Çözüm öncelikle bizlerde biz bu işe ne kadar duyarlıyız önemli olan bu. Bakan beyin açıkladığı maske, mesafe ve temizliğe uymamız lazım. Ben açıkçası aşılamaya karşı olan bir kişiydim. Bir müddette direndim olmamak için. Fakat gördük ki aşılanmayan insanlarda bu hastalık daha ağır geçiyor ve ölümle sonuçlanıyor. 2 doz aşımı ailemle birlikte oldum. Aşı olma oranının yüksek olması umutlarımızı arttırıyor ama aşı bulaşmaya engel değil. Biz önce bulaşı ortadan kaldırmamız lazım” şeklinde konuştu.
Herkesin dikkat ettiği halde vaka sayılarının yüksek olduğunu ifade eden Hüseyin Kenan Akgöz, “Herkes dikkat ettiği halde vaka oranı artıyor. Bunu bende anlamış değilim. Herkes dikkat ediyor ama vaka sayıları artıyor. Ben aşımı oldum hastalığı hafif atlattım. Arkadaşım aşı oldu ama o ağır geçirdi. Kişiden kişiye değişiyor” şeklinde konuştu.
GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ
Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Öğretim Görevlisi Muhammet Asena, genç hastalarda öz güven oluştuğunu ve kendilerine bir şey olmayacağı kanaatinde olduklarını belirterek, “Şu anda hasta popülasyonuna baktığımızda özellikle genç ve gebe hastalarda korona virüs etkilerinin çok daha ağır izlediğini görüyoruz. Kesinlikle tüm topluma buradan duyurumuz, çağrımız ikinci doz aşılarımızı da gecikmeden, bir an evvel yapmalarıdır” dedi.
Diyarbakır’da 2’inci aşılama oranında yüzde 57 seviyelerini korurken korona virüs vaka oranında ise 100 binde 77 seviyelerine kadar geriledi. İkinci doz aşılamada geride olan kentte korona virüs ile mücadelede en önemli hastanelerinden biri olan Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Öğretim Görevlisi Muhammet Asena, vatandaşlara aşı olmaları konusunda çağrıda bulundu.
“KORONA VİRÜSÜN KİMDE HANGİ GENETİK YAPIDA NE HASAR VERECEĞİ BELLİ DEĞİL”
Son iki yıldır pandemiyle ciddi bir mücadele verdiklerini belirten Başhekim Dr. Asena, “Özellikle Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanemizde son iki yıl içinde yatan hastalarımız yine kaybettiğimiz hastalarımızla beraber Diyarbakır'da ciddi bir mücadele verildi. Diyarbakır ve bölgede ortalama 4 defa bir pik yaşadı. Tabii bu süre zarfı içinde toplumsal olarak hemen hemen etkilenmeyen hane halkı kalmadı. Bununla beraber ilk doz aşılama bilindiği üzere Türkiye'de şu an yüzde 90, ama ikinci doz aşı yine yüzde 70 seviyelerinin üzerinde. Bölgemizde ise hala turuncu kategorisindeyiz. Burada da bizim saptayabildiğimiz insanlarda bir öz güven var. Hani bana bir şey olmaz gibi bir savunma mekanizması gelişmiş. Bu da yani toplumsal bir bağışıklık oluştuğu kanaati, lakin şu anda hasta popülasyonuna baktığımızda özellikle genç ve gebe hastalarda korona virüs etkilerinin çok daha ağır izlediğini görüyoruz. Kesinlikle tüm topluma buradan duyurumuz, çağrımız ikinci doz aşılarımızı da gecikmeden, bir an evvel yapmamız. Çünkü korona virüs kimde hangi genetik yapıda hangi hanede nasıl gidileceği kesinlikle belli değil. İkinci doz aşılarımızı da yapalım” diye konuştu.
“KORONA VAKALARININ GERİLEMESİ BİZİM İÇİN ASLINDA UMUT VERİCİ BİR TABLO”
Havaların soğumasıyla birlikte hastanelerin acillerinde ciddi bir yığılma beklediklerinin bunun olmaması için vatandaşlara aşı olmaları konusunda çağrıda bulunan Başhekim Dr. Asena, “Şu an görülen, en son rakamlarda Diyarbakır geçen hafta 100 binde 84’lerdeyken şu an 70 ileride. Bu bizim için aslında umut verici bir tablo. Yine sonbahardayız. Kış ayına giriyoruz. Bilindiği üzere Influenza yine Rinna virüs yani kronik hastalıklar zemininde ciddi bir tekrar etkilenme aslında öngörüyoruz, bekliyoruz. Lütfen bir an önce aşılarımız olalım. Çünkü bu önümüzdeki günlerde acillerde tekrar bir kronik hastalıklardan dolayı bir yük oluşacak, bununla beraber bir korona virüs yükü de eklenirse yine acillerimizde ve sürüntü alanlarımızda yaşadığımız o yığılmaları ve kuyruklarını lütfen tekrar yaşamayalım ve bir an önce ikinci doz aşılarımızı yapalım” şeklinde konuştu.
“GÜNDE 100 KİŞİ AŞI OLUYOR”
Günlük hastanelerinde 100’e yakın vatandaşın aşı olduğunu ifade eden Başhekim Dr. Asena, “Aşılama oranlarımız bizim Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde biz yaklaşık 25 aşı odamızla hizmet veriyoruz. Aşılamaların ilk gününde günlük ortalama 3 bin 500 4 bin civarı ortalama aşılama yaptık burada aşı uygulandı. Fakat son dönemlerde şuanda kendi hastanemizde günlük 100 civarı, bir aşı uygulanıyor” ifadelerini kullandı.
ORDU AŞILAMADA İLK SIRADA
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son 24 saatte 224 kişinin korona virüsten hayatını kaybettiğini, 29 bin 796 yeni vakanın olduğunu açıkladı. Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye'nin yeni korona virüs tablosu açıklandı. 2 Kasım’da açıklanan 24 saatlik verilere göre, 29 bin 796 vaka tespit edildi. Virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 224 oldu. Bir günde toplam 361 bin 533 test yapılırken, iyileşen hasta sayısı 29 bin 837 olarak kaydedildi. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan tabloda, aşılama verilerine de yer verildi. En az 2 doz aşısını olmuş 18 yaş üzeri nüfusu kapsayan verilere göre Türkiye'de 2. doz aşılama ortalama yüzde 78,70 oldu. 1. doz ortalaması yüzde 89,38 olurken, 1., 2. ve 3. doz aşısını olan vatandaş sayısı toplamda 116 milyon 663 bin 497’e yükseldi.
“AŞILAMADA İLK SIRADA ORDU VAR”
Verilerde, aşılamada önde giden illere de yer verildi. Bakanlığın tablosuna göre yüzde 82,9 ile Türkiye'de en çok aşılamanın gerçekleştirildiği Ordu’yu Amasya, Muğla, Kırklareli, Osmaniye, Çanakkale, Eskişehir, Balıkesir, Zonguldak ve Edirne takip etti.
“En Düşük Aşılama Şanlıurfa”
Bakanlığın tablosuna göre yüzde 53,4 ile Türkiye'de en az aşılamanın gerçekleştirildiği Şanlıurfa’yı, Batman, Diyarbakır, Siirt, Muş, Mardin, Bingöl, Bitlis, Ağrı ve Bayburt takip etti.
Sağlık Bakanı Koca, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “18 yaş ve üstü nüfusta birinci doz aşı oranımız %90’a yakın. İkinci doz oranımız %79 seviyesinde. İkisi arasında 11 puan fark var. Bu farkı kapatmalıyız. Aşının süreci stabil hale getirdiği ve can kayıplarını azalttığından şüphemiz yok. Fakat tek doz, sonuç almak için yetersiz!” dedi.
MARMARA BÖLGESİ
Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, vatandaşların aşı konusunda hassasiyet göstermelerini istedi.
Bandırma’da pandemi konusunda açıklamalarda bulunan Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, il genelinde vaka sayılarının arttığını söyleyerek vatandaşları mutlaka aşı olmaları konusunda uyardı. Ülkedeki vaka sayılarının Sağlık Bakanlığı tarafından açıklandığını belirten Vali Şıldak, “Balıkesir genelinde ise vaka sayılarında artışlar yaşanıyor. Vatandaşlarımız hastalığın yavaşladığını ve aşı olmalarının kendilerini koruyacağını düşünüyorlar. Bu rehavet de Balıkesir genelinde vaka artışlarının başlıca nedeni oluyor. Hastanede yatan hasta sayısı ve ölüm sayılarında ise geçmiş döneme göre artış söz konusu değil. Vefat eden hastalarımız tüm aşılarını olmamış kişiler. Bu vesile ile tüm vatandaşlarımızı aşılarını tamamlamaya davet ediyorum. Balıkesir’de 1. doz aşısını yaptırmayan 106 bin vatandaşımız var. 2. doz aşıyı ise 58 bin vatandaşımız yaptırmamış. 3. doz aşı olmayan vatandaş sayımız ise 78 bindir. 2 doz Sinovac aşısı olanlar mutlaka 3. doz aşılarını tamamlasınlar. 3. doz aşısını olan ama kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımız da mutlaka hastanelerde antikor seviyelerine baktırsınlar” dedi.
Okullardaki karantina sayısı fazla değil
Yüz yüze başlayan eğitimde okullardaki karantina sayılarının yüksek olmadığını belirten Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, “Kış şartlarının gelmesiyle vatandaşlarımız daha dikkatli olmalı. Öğrencilerimizi ve velileri maske ve sosyal mesafe konularında dikkatli olmaları konusunda uyarıyorum. Okullarımızdaki karantina sayısı eğitimi aksatacak seviyelerde değil. Bu oran yüzde 1-2 seviyelerinde. Bu da bizim için sevindirici bir durum“ diye konuştu.
DOĞU ANADOLU BÖLGESİ
Elazığ İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Cihat Polat, korona virüs nedenli ölümlerin yüzde 95’inin aşısız veya eksik aşılı vakalar olduğunu belirterek, "Buna karşın korona virüs yoğun bakımlarda yatan hastalarımızın da yine yüzde 94’ü aşısız veya eksik aşılı kişilerden oluşmaktadır" dedi.
Elazığ İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Cahit Polat, pandemi salgının hala şehrin en önemli sorunu olduğunu kaydederek, vatandaşları aşı olmaya ve pandemi tedbirlerine uymaya davet etti. Sağlık Müdürlüğü tarafından başlatılan aşı seferberliğinin tüm hızıyla devam ettiğini belirten İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Cahit Polat, "Bilindiği üzere tüm dünyada olduğu ülkemizde de pandemi ile mücadele, hala gündemin ilk sıralarındaki yerini korumaktadır. Dolayısıyla ilimizde de pandemi artış hızında bir düşüş devam etse de İl Sağlık Müdürlüğü olarak salgını önlemeye yönelik tedbirlerimizi gevşetmedik ve tüm çalışanlarımız ile mücadeleye devam ediyoruz. Artık pandemi mücadelesinde aşının maske, mesafe ve temizliğin yanında en önemli koruyucu unsur olduğunu hepimiz çok iyi bilmekteyiz. Şu anda ilimizdeki en az iki doz aşı yapmış 18 yaş üzeri aşılanma oranı yüzde 65.1 seviyesi ile düşük bir hızda devam etmektedir. Oysa aşı uygulamasının başında riskli bölgede bulunan ilimizi aşının koruyuculuğuna inanan vatandaşlarımızın gayreti ile kısa bir sürede kırmızı renkten daha düşük risk seviyesi olan sarı renge taşımayı başardık. Bu gayret için tüm vatandaşlarımıza buradan bir kez daha teşekkür ederim. Ülkemizin yarısından fazlası aşı ile çok daha düşük risk seviyesinde bulunmaktadır. Buna karşılık ilimizin hala sarı renk ile düşük riskli iller arasında yer alması mücadelemizin karşılığının olmadığı kanaatindeyiz. Onun için tüm vatandaşlarımızı başta aşı olmak üzere maske, mesafe ve temizlik tedbirleri ile yanımızda görmek istiyoruz" diye konuştu.
Korona virüse yakalan hastaların yaş ortalamasının çok düştüğünü ifade eden Prof. Dr. Polat, şu ifadeleri kullandı:
"Artık pozitif vakaların yarıya yakını 30 yaşın altında. İlimizde şimdiye kadar 341 bin 452 kişiye 1. doz, 299 bin 431 kişiye 2. doz ve 72 bin 413 kişiye de 3. doz aşı yapılmıştır. Korana virüse yakalanan kronik hastalarımızda risk her zaman daha büyüktür. Tam doz aşı bu riski azaltıyor. Aşı vücudu önceden korumaya aldığı için aşılı olanlar hastalığı daha hafif geçirmektedir. Aşı olanların, aşı olmayanlara bir faydası olmayacaktır. Nasıl olsa başkaları aşı oldu ben olmasam da olur düşüncesi tamamen yanlıştır. Aşı, birinci derecede, aşı olan kişileri korumaktadır. İlimizde korona virüs kaynaklı ölümlerin yüzde 95’i aşısız veya eksik aşılı vakalardır. Buna karşın korona virüs yoğun bakımlarda yatan hastalarımızın da yine yüzde 94’ü aşısız veya eksik aşılı kişilerden oluşmaktadır. Aşının riski azalttığını biliyoruz. Hala ilimizde 200 noktada ve 3 ayrı standa randevulu-randevusuz aşı uygulaması devam etmektedir. Bunun yanında pandemi çağrı merkezimizle 7 gün 24 saat saat hizmet vermekteyiz. Ekiplerimiz, evde bakım hastaları, yaşlı ve ulaşım sorunu yaşayan vatandaşlarımızın köylerine, evlerine giderek aşı yapmaktadırlar. Burada tekrar vatandaşlarımıza çağrıda bulunmak istiyorum. Biz sağlık çalışanlarının yaptığı gibi sizler de bir an önce aşılarınız yaptırın ve eksik bıraktığınız aşılarınız tamamlayın. Pandemi tedbirlerinin vazgeçilmezi olan maske, mesafe ve hijyeni elden bırakmayın. Sizleri, aşılarınızı olmak üzere sağlık kurumlarımıza bekliyoruz. Toplumsal bağışıklığı ancak aşı ile kazanabiliriz."
ELAZIĞ’DA UZMANLAR UYARDI
Korona virüs aşılama oranında yüzde 65’i geçerek sarıya dönen Elazığ’da, İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Cihangiroğlu vatandaşları uyararak, "Ben aşı oldum, bu hastalık bana bulaşmaz demeyelim. Bunların hepsi savaşa gitmeden önce aldığımız bir zırh gibiler. Okun vücudumuza isabet etmesini, silahın yaralamasını önleyecek etki gibi aşı da bu hastalığın bulaşmasını önlüyor" dedi.
Ülke genelinde olduğu gibi Elazığ’da da korana virüs ile mücadele sürüyor. Bu kapsamda ikinci doz aşı oranında yüzde 65’in geçilmesiyle Elazığ, haritada turuncudan sarı renkli kategoriye geçti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, "Elazığ ikinci doz aşı oranında yüzde 65’in üzerine çıkarak sarı kategorisine geçti. Aşı oranı düşük tüm illerimizde yüzde 75 hedefine ulaşmalıyız. Geç kalanlar, yarın kolları sıvayalım" ifadelerine yer verdi.
Mediline Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Cihangiroğlu’da vatandaşları maske, mesafe ve aşı konusunda uyardı. Yakın tarihte aşılama oranında en düşük iller arasında yer alan Elazığ’da aşılamadaki artışın meyvelerini verdiğini ifade eden Uzm. Dr. Ahmet Cihangiroğlu, "Son günlerde vaka sayıları da 30 binlerin altına düşmeye başladı. Daha çok batı ve ege bölgeleri mavi kategoride önde gitmekte. Doğu Anadolu’da komşumuz Tunceli yüzde 75’i buldu. Biz de dün itibariyle aşılama oranını yükselterek turuncudan sarıya geçtik. Kış aylarında özellikle korona virüs süreci daha ağır ve diğer hastalıklarla birlikte olduğu için etkilenme durumu daha sıkıntılı oluyor. Bilindiği üzere aşılanmadan sonra hastalığı ağır geçiren kişilerin sayısı azalmakta, hastaneye yatış oranları düşmekte. Biz de kendi ilimiz olarak vaka sayılarının artışında en yüksek iller arasında son günlerde ikinci sıradaydık. Ancak aşılanma oranlarımızın artışıyla birlikte vaka sayılarımızda da düşmeler başlayacak. Hastalığı ağır atlatan vakalarımız azalacak. Şu anda da yatan ve tedavi gören hastalarımız var ancak çoğu hastamız aşı olmayan kişiler. Aşı olan kişiler, kış aylarında bir soğuk algınlığı gibi yüzde 15 aşının korumadığı durumlarda hastalığı hafif şekilde atlatıyorlar. Aşı olmayanlar hayati sıkıntıya sokacak kadar akciğer tutulumları çoğunlukta olan kişiler oluyor ve yatış sayılarını arttırıyor" diye konuştu.
"BU İLLETTEN KURTULMANIN TEK ÇARESİ AŞILANMAYI ÖNEMSEMEK"
Toplum olarak bu illetten kurtulmanın tek çaresinin aşılanmayı önemsemek olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Cihangiroğlu, "Aşı vakti gelen her kişinin en kısa sürede, özellikle etkili olan Biontech aşısını uygulamalarında sakınca yoksa o aşıyı tercih ederek aşılarını yapmaları gerekir. Kısa sürede mavi kategoriye geçersek bizdeki vaka sayıları da azalacak. Toplum olarak yakınlarımızın ve özellikle yaşlıların sağlığını önemsiyorsak, bulaşma riskini engellemek istiyorsak, aşılanmaya önem verip kategorimizi yükseltmemiz gerekiyor. Sağlık Bakanımız da kategori değiştirmemizden dolayı Elazığ’ımızdan bahsetti. İnşallah en kısa zamanda biz de mavi kategori olan illere ulaşıp toplumsa olarak daha özgür, daha sağlıklı, daha huzurlu bir şekilde bu süreci neticelendiririz" şeklinde konuştu.
AŞIYI SAVAŞA GİTMEDEN ÖNCE GİYİLEN ZIRHA BENZETTİ
Aşıyı savaşa gitmeden önce giyilen bir zırha benzeten Uzm. Dr. Cihangiroğlu, "Özellikle kış aylarında açık alanlar artık kapanıyor. İnsanlar kapalı ortamda vakit geçirmek istiyor. Bu süreçte de yakın temaslar ister istemez artacaktır. Sosyal mesafeye uymayacağımız durumlar ortaya çıkacaktır. Ama biz elden geldiğince bulaşı önlemek için toplu bulunan yerlerde uygun sayılardaki kişiler bir arada bulunmalı, mesafeye dikkat edilmeli. Maskelerini mutlaka takmalarını rica ediyoruz. İlla ben aşı oldum, bu hastalık bana bulaşmaz demeyelim. Bunların hepsi bizim üzerimize geçirdiğimiz savaşa gitmeden önce aldığımız bir zırh gibiler. Okun vücudumuza isabet etmesini, silahın yaralamasını önleyecek etki gibi aşı da bu hastalığın bulaşmasını önlüyor. Ama aradan küçük boşluklardan illaki bulaşır. Bulaş yüzde 85 oranında önleniyor ama yüzde 15’i de bulaşabiliyor. En azından yara aldıysak da hafif sıyrıklarla atlatıp hissetmeden bu hastalıktan kurtuluyoruz" dedi.