Türkiye'de ilk kez 2007 yılında yapılan seçmelerle oluşturulan Kayakla Atlama Mili Takımı'nın sporcuları, çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.Kayakla Atlama Milli Takımı Başantrenörü Vasja Bojc, yaptığı açıklamada, Türkiye'de 2007 yılında ilk sporcuları seçilen kayakla atlamada alınan mesafeyi ve yaptıkları çalışmaları değerlendirdi.
KAMP ÇALIŞMALARI
Türkiye Kayak Federasyonu'nun kendilerine sunduğu maddi manevi destek için teşekkür ederek söze başlayan Bojc, Türkiye'de kayakla atlama yapılabilmesi için gerekli tesisin olmaması nedeniyle çalışmalarının başlangıçta kolay olmadığını söyledi.
İlk yıllarda yurt dışında atlama kulelerinin bulunduğu ülkelerde çalıştıklarını anlatan Bojc, şunları kaydetti:"Başlangıçta tamamen fiziksel yetiştirmeye dayalı bir eğitim yaptık. Slovenya'ya gidip antrenmanlarımıza orada devam ettik. İlk seçmemizde 20 çocuğu alıp, Avrupa'ya götürdük. Şu an Erzurum'da tesisler olduğu için çalışmalarımız kolaylaştı. Sporcularımızı burada seçebiliyoruz. Örneğin iki gün önce bir seçme yaptık. 10 yeni çocuğu seçtik. Diğer taraftan ilk seçmelerdeki çocuklarımızla beraber programlarımıza devam ediyoruz. Avrupa'da bu sporu yapan birçok ülke doğal olarak bizden çok önde bulunuyor. Kayakla atlama diğer temel spor branşları olan futbol ve basketboldan biraz daha farklıdır. Biraz daha karmaşık bir yapıya sahiptir. Yani biz maksimum 9 yaşındaki sporcuları bu spor için alabiliriz. İdeali ise 7-8 yaşlarıdır. Ama bu diğer bazı sporlarda 14-15'e kadar çıkabiliyor."
ERZURUM 2012
Bojc, 2012 yılının şubat ayında Erzurum'da Kuzey Kombine Dünya Gençler Şampiyonası'nın düzenleneceğine dikkati çekerek, "Bu erken atılmış güzel bir adımdır. Dünya gençler şampiyonasından üst makamlar madalya bekliyor. Ama bu kolay olmayacak. Herşeyimizi, tüm bilgimizi bu spora ve sporcularımıza harcıyoruz" diye konuştu
ADRENALİN SPORU
Bojc, kayakla atlamanın yüksek adrenaline sahip bir spor dalı olduğuna değinerek, "Bu nedenle kayakla atlama birçok kişinin ilgisini çekiyor. Aileler bu konuya çok ilgili" dedi.
Diğer taraftan kayakla atlamanın riskli bir spor olduğuna dikkati çeken Bojc, şöyle devam etti:
"Kim bu spora başlamak istiyorsa, bu riskleri de hesaba katmak zorundadır. Biz de zaten bu riskleri ailelere anlatıyoruz. Özellikle çocukların çok fazla ilerlemesi için (aman bir an önce atlasın) diyen ailelere bunu anlatmaya çalışıyoruz. Diğer taraftan gelen herkese kapımız açık. Birçok aile çocuklarının bu spora başlamasını istiyor."
KAYAKLA ATLAMADA SİSTEM SORUNU
Bojc, kayakla atlamada bir sistem oluşturmak isteniyorsa, sporun tüm Türkiye'ye yayılması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:"Ama bu tabiki bizim sorumluluğumuzda değil. Bu ilgili bakanlığın ve doğal olarak Türkiye Kayak Federasyonu'nun planı, programına bağlı olarak yapılacak birşeydir. Biz Avrupa'da nereye gidersek gidelim diğer ülkelerin antrenörlerinden, teknik adamlarından teşekkür alıyoruz ki geçen 3-4 yıl içerisinde yaptığımız işin onlar tarafından ne kadar beğenildiğini de görüyoruz. Türkiye'de şunu herkesin bilmesi lazım ki bu spor öyle kolaylıkla olacak bir spor değildir. Bu sporda güçlü olan ülkelerden Avusturya, Norveç ve Almanya gibi ülkeler 100 yılık bir geçmişe sahip. Onun için de biraz zamana ihtiyacımız var."
SPORCU PROFİLİ
Bojc, Türkiye'deki sporcu profilinden şu anda memnun olduklarını belirterek,
"Ancak 4 yıl önce yaptığımız ilk seçmelerde açıkçası biraz hayal kırıklığına uğradık. Çünkü sporcularımızın biraz daha temel beceri, koordinasyon olarak hazır olmalarını bekliyorduk. Bunlar eksik olduğu için atlama yerine gittiğimiz zaman direkt atlamaya başlayamadık. Bunları güçlendirmek için ekstra zaman harcadık" diye konuştu."Ben dışarıda keşfedilmeyi bekleyen çok sporcunun olduğuna inanıyorum" diyen Bojc, sözlerine şöyle devam etti:
"Ne kadar çok alana yayılabilirsek, o kadar yetenekleri bulmamız kolaylaşır. Bu bir şikayet olarak algılanmasın. Sporcularımızın durumu çok iyi. Ama aramızdaki bağı ne kadar çok çocuğa taşıyabilirsek o kadar iyi oluruz. Bizim şu anda biri Ankara'dan, biri Bodrum'dan seçmelerimize katılıp kazanan sporcularımız var. Ama yaşları 7-8 olduğu için bunların il dışına çıkması, yurt dışına çıkması okullarından ayrılması zor oluyor. Temel sportif şeyleri yaparsak, sporcuları çoğaltabilir ve rekabeti artırabilirsek, gitgide daha yukarıya çıkabiliriz. Örneğin bizim şu anda 3 tane 1997 doğumlu sporcumuz var. Mesela Avusturya'da bu kategoride 70-80 sporcu var. Sporcularımız yurtdışında bazı yarışlara katılıyor. Hep ilk 10 içerisinde yer alıyorlar. Bu iyiye işarettir. Yani şu an sonuçtan ziyade, sosyal parametreler çok önemli. Bu sporun gelişimi için vargücümüzle çalışmaya devam ediyoruz."
Bojc, kayakla atlamada şu an en çok gelişme gösteren sporcularının 16 yaşındaki Faik Yüksel olduğunu belirterek, "Şu anda dünya gençler şampiyonasında yarışacak sporcu yaş aralığı 16-20'dir. Faik daha 16 yaşında. Önünde uzun bir süre var. Yani kısaca bizim, Faik'ten 19 yaşında madalyayı beklememiz lazım. Şu an çok erken" dedi.
YENİ ENTRENÖRLER BEKLENTİSİ
Bojc son olarak, Türkiye'de kayakla atlamada bir sistem kurmaya çalıştıklarının altını çizerek, "Yeni antrenörler istiyoruz. Kule hakemimiz yok. Onlara eğitim vermek istiyoruz. Sporcumuzu seçmek istiyoruz. Onları yetiştirmek istiyoruz. Mesafe ölçücüler var. Onları yetiştirmek istiyoruz. Bir sürü yapacak iş var. Yani daha işin başındayız. Bunun için de iyi bir koordinasyon lazım. O olursa bu işler daha da yolunda gider" diye konuştu.
Kayakla atlama milli takım antrenörü Jure Radeljh ise son yaptıkları seçmelerde 3 kız, 6 erkek sporcu seçtiklerini belirterek, "Şimdi bir bayan takımı kurduk. Şu anki durumumuz iyi. Buradaki çalışmalarımızı bitirerek, kışın kar üzerinde atlamaya başlayacağız. Çocuklarımız kondisyon olarak iyi durumdalar" dedi. Muharrem Aksakallı -AA