En az 2 doz aşı olmuş 18 Yaş ve üstü nüfus verileri açıklandı. Erzurum’da 2’inci doz aşı yaptıran kişi sayısı oranı yüzde 73.6 olarak kaydedildi. 2’inci doz aşı Türkiye ortalaması ise yüzde 84,37 olarak güncellendi. Doğu Anadolu Bölgesinde 2’inci doz aşı olma oranının en düşük olduğu iller Bingöl, Muş, Bitlis, Ağrı ve Elazığ olarak bildirildi.
ERZURUM SARI KATEGORİDE
Doğu Anadolu Bölgesinde 6 il mavi kategoride yer aldı, Turuncu kategoride 2, sarı kategoride ise 6 il kaydedildi. Sağlık Bakanlığı 2’inci doz aşı haritasını yayımladı. Kırmızı, Turuncu, Sarı ve Mavi renklerle aşı olma oranlarının verildiği haritada, Muş, Bingöl illeri turuncu; Bitlis, Ağrı, Erzurum, Van, Iğdır, Elazığ illeri sarı; Ardahan, Kars, Hakkari, Malatya, Erzincan ve Tunceli ise mavi kategoride değerlendirildi.
BÖLGE İLLERİ 2’İNCİ DOZ AŞI ORANLARI
Sağlık Bakanlığı verilerine göre İller 2’inci doz aşı oranı Ağrı’da yüzde 69,0, Ardahan’da yüzde 83.2, Bingöl’de 64,2, Bitlis’te yüzde 67.3, Elazığ’da yüzde 70,1, Erzincan’da yüzde 76,1, Erzurum’da yüzde 73,6, Hakkari’de yüzde 78.4, Kars’ta yüzde 77,2, Muş’ta yüzde 64,5, Malatya’da yüzde 76,2, Tunceli’de yüzde 79,9, Van’da yüzde 74.9 oldu. Erzurum 2’inci doz aşı oranı yüksekliği bakımından bölge illeri sıralamasında 8’inci sırada yer aldı.
En az 2 doz aşı olmuş 18 yaş üzeri nüfusu kapsayan verilere göre Türkiye'de 2. doz aşılama ortalaması yüzde 84,37 oldu. 1. doz ortalaması yüzde 92,48 olurken, 1., 2. ve 3. doz aşısını olan vatandaş sayısı toplamda 141 milyon 703 bin 801 ’e yükseldi.
2 DOZ AŞILAMADA İLK SIRADA OSMANİYE VAR
Verilerde, aşılamada önde giden illere de yer verildi. Bakanlığın tablosuna göre yüzde 88,5 ile Türkiye'de en çok aşılamanın gerçekleştirildiği Osmaniye’yi, Ordu, Amasya, Muğla, Kırklareli, Çanakkale Eskişehir, Balıkesir, Zonguldak ve Manisa takip etti.
EN DÜŞÜK AŞILAMA ŞANLIURFA’DA
Bakanlığın tablosuna göre yüzde 61,2 ile Türkiye'de en az aşılamanın gerçekleştirildiği Şanlıurfa’yı sırasıyla Batman, Siirt, Diyarbakır, Bingöl, Muş, Mardin, Bitlis, Ağrı ve Elazığ takip etti.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Vaka sayılarında görülen Omicron varyantı kaynaklı artış umut kırıcıymış gibi anlaşılmamalı. Virüs eski gücünde değil. Salgının endişe verici dönemi artık geride kaldı. Tedbirlere uyarak, aşılarımızı aksatmadan hayatımıza devam edeceğiz. Dünyanın gündemi normale dönüyor.” dedi.
BÖLGESEL VERİLER
DOĞU ANADOLU
Van Valisi Bilmez: “Vakalar 15 kat arttı”
- “Van en iyi şehir ama vakalarda ciddi artış var”
- Van’da baskın varyant Omicron oldu
(Fotoğraflı)
Yılmaz Sönmez - Yunus Tuğrul
VAN (İHA) - Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, korona virüs vaka sayısı bakımından Türkiye’nin en iyi şehri olan Van’da, Omicron varyantının yayılmasıyla birlikte vaka sayısının 15 kat arttığını söyledi.
Korona virüs vaka oranıyla Türkiye’nin en iyi şehirleri arasında yer alan Van, aşı konusunda henüz aynı başarıyı yakalayamazken, vaka sayısının son günlerde hızla arttığı gözlemlendi. Sağlık Bakanlığının 100 binde görülen korona virüs vaka sayısı verilerine göre 16,44 olan Van, ikinci doz aşı oranıyla henüz sarı kategoride yer alıyor. Özellikle son günlerde Omicron varyantının görülmesiyle birlikte geçtiğimiz haftalara oranla vaka sayısında 15 kat artış, endişelendirdi. Gençler hastalığı hafif atlatırken, hatırlatma doz aşısını yaptırmayan 60 yaş üstü vatandaşların ise hastalığı ağır atlattığının görüldüğü kentte, yetkililer uyarılarını yeniliyor.
“Vakalarımızın büyük bir kısmını Omicron varyantı oluşturuyor”
İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van’ın vaka oranı sayısı konusunda Türkiye’nin en iyi şehri olduğunu hatırlattı. Son günlerde vaka sayısı konusunda ciddi bir artış olduğunu ifade eden Vali Bilmez, “Vakalarımızın büyük bir kısmının Omicron varyantı olduğunu görmekteyiz. Yavaş yavaş hastanelere düşen hasta sayısında bir artış olduğunu gözlemlemekteyiz. Hastaneye düşen kesim 60 yaş üstü olup, hatırlatma dozunu yapmayanlardır. Şimdiki hastalık çok hafif atlatılıyor. Gençlerin çoğunun hastane ihtiyacı olmuyor. Ancak büyüklerimiz büyük sıkıntı yaşamaktadır. Bu yüzden yaşlıların sırası gelmişse hatırlatma dozunu yapması lazımdır” dedi.
Günlük vakamız 150’nin üzerine çıktı”
Vaka artışına rağmen Türkiye ortalamasına göre durumun henüz iyi olduğunu dile getiren Bilmez, “Günlük vakamız önceleri 10’nun altındayken, maalesef şu an günlük vakamız 150’nin üzerine çıktı. Bu durumda 15 kat bir artış söz konusudur. ‘Bu hastalık bitti’ demeyelim, taziye yerlerinde dikkat etmeliyiz. Cuma namazına maskesiz gitmeyelim. Taziyedeki yemekler kesinlikle yasaktır. Yasaklara riayet etmemiz lazım. Kapalı ortamlarda ise uzun süre durmayalım” diye konuştu.
KARADENİZ BÖLGESİ
Türkeli Toplum Sağlığı Merkezi, İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde, ilçe sakinlerinin aşıya ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.
Bu kapsamda, Devlet Hastanesi, Toplum Sağlığı Merkezinin yanı sıra, pazar yerlerinde, meydanlarda ve ilçeye bağlı köylerde oluşturulan noktalarda stantlar kurarak, bu noktalara gelenlere randevusuz bir şekildecovid-19 aşılarını uygulayabiliyor.
Geçen hafta Türkeli ilçesinde Perşembe günü açılan pazar yerinde ve Cuma günü Merkez Camii yanında aşı standı kuruldu.
Buraya gelen vatandaşlara randevusuz bir şekilde tercihlere göre Sinovac veya Biontech aşıları uygulandı.
Henüz Covid-19 aşısı olmamış vatandaşların bir an önce aşılarını olmaları ve daha önce aşı olan vatandaşların da hatırlatma dozlarını yaptırmalarının önemine dikkat çeken Türkeli Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Tunahan Bozkurt, aşılama faaliyetlerine köy köy, kapı kapı devam ettiklerini söyledi.
Bu kapsamda, 31 Ocak Pazartesi günü Yapı-Yapı Şantiyesinde, 1 Şubat Salı günü Güzelkent köyünde, 2 Şubat Çarşamba günü Kuşçular köyü ve çevre köylerde, 3-4 Şubat Perşembe-Cuma günlerinde ise ilçe merkezinde aşı planı olduğu açıklandı.
DÜZCE AŞILAMADA YÜZDE 77.2’YE ULAŞTI
Korona virüs ile mücadele kapsamında Düzce 2. Doz aşılamada yüzde 77.2’ye ulaştı.
Geçtiğimiz yıllarda Çin’de ortaya çıkarak dünyanın dört bir yanına yayılan korona virüs ile mücadele bir yandan devam ederken, bir yandan da aşılama çalışmaları da yapılıyor. Ülke genelinde bir çok şehirde çift doz aşı yaptıranların sayısı her geçen gün artarken, Düzce’de de iki doz aşı yaptıranların sayısı nüfusa göre artışını sürdürüyor. Bu kapsamda birinci doz aşılamada yüzde 90’lara ulaşan Düzce’de, ikinci doz aşılama yüzde 77.2’ye kadar çıktı. Düzce’nin komşu illeri olan Zonguldak en çok 2. Doz aşılama yaptıran 9. Şehir olarak yüzde 85.2 ile öne çıkarken, Bolu’da yüzde 80.8 ve Sakarya’da yüzde 75.4 aşılama yapıldı.
‘AŞI KURNAZLIĞI’ YAPAN VATANDAŞLAR COVİD SERVİSLERİNİN YOLUNU TUTUYOR
Göğüs Hastalıkları Uzm. Prof. Dr. Şevket Özkaya, “İnsanlar arasında ‘aşı kurnazlığı’ dediğimiz bir tablo var. İnsanlar toplumda rahat hareket edebilmek, rahat seyahat edebilmek için aşı oluyorlar. 2 doz aşının yeterli olduğunu düşünerek tekrarlayıcı, hatırlayıcı dozlarını yapmıyorlar. Bunun getirdiği ekstra bir hasta artışı var” dedi.
Omicron kaynaklı varyantlar hızla artış gösteriyor. Uzmanlar bu vak'a artışını sadece omicronun hızlı bulaşıcı etkisine bağlamıyor. Prof. Dr. Şevket Özkaya toplumda aşı kurnazlığı yapan vatandaşların Covid servislerinde yattığını ifade etti. Bazı vatandaşların sadece alışveriş merkezlerine girmek veya rahat seyahat edebilmek için sadece 2 doz aşılarını yaptırdıklarını belirten Prof. Dr. Özkaya, "Bilindiği gibi vaka sayıları çok hızlı artıyor. Neredeyse 100 bini bulacak ve 100 bini geçeceğini tahmin ediyoruz. Bu vaka artışları sadece ‘omicron’un hızlı bulaşmasına bağlı değil. İnsanlar arasında ‘aşı kurnazlığı’ dediğimiz bir tablo var. İnsanlar toplumda rahat hareket edebilmek, rahat seyahat edebilmek için aşı oluyorlar. Toplum baskı dediğimiz; iş yüzünden ve rahat hareket edebilmek için aşı oluyorlar. 2 doz aşının yeterli olduğunu düşünerek tekrarlayıcı, hatırlayıcı dozlarını yapmıyorlar. Bunun getirdiği ekstra bir hasta artışı var. Omicron varyantı hafif geçirilmesine rağmen bu kadar hasta sayısının artmasının sebebinin toplumda aşı kurnazlığı dediğimiz yaygın bir davranışa bağlıyoruz. İnsanlar alışveriş merkezlerine girebilmek için ya da seyahat edebilmek için 2 doz aşılarını oluyorlar. Devam dozlarını olmuyorlar” diye konuştu.
“ÜZERİNDEN 6 AY GEÇMİŞ AŞININ HİÇBİR KORUYUCULUĞU YOK”
Vaka sayılarına bağlı olarak vatandaşlarda akciğer tutulumları, servise yatan hasta sayısı ,yoğun bakım sayısında ciddi bir artış olduğunun altını çizen Dr. Özkaya, “ Biz her zaman söylüyoruz. Aşı emniyet kemeri gibidir. Hastalığa yakalanmanızı önlemeyecek ama yakalandığınızda hayatta kalmanızı sağlayacak. Topluma daha rahat karışabilmek için aşı olmanızı istemiyoruz, bu hastalığın ağır formuna yakalanmaktan korunmanız için aşı olmanızı istiyoruz. Üzerinde 6 ay geçmiş aşınızın sizi korumadığını bilmenizi istiyoruz. Lütfen aşılarınızı tamamlayın” şeklinde konuştu.
HATIRLATMA DOZU OLMAYANLARIN AKCİĞERLERİ
40 ve 80 yaşında hatırlatma dozu olmayan vatandaşların akciğer tomografilerini inceleyen Özkaya, “Omicro’nun bu hafif geçirme olayı sadece aşılı insanlarda geçerlidir. Omicronu grip gibi geçiriyorsunuz ve gerçekten aşı omicronun akciğerlere tutulumunu önlüyor. Hala aşı konusunda tereddütler var. Hatırlatma dozunu olmayanlar bunun sizi korumadığını bilmenizi istiyoruz. 40
yaşındaki bir hastamız iş yerinde rahat edebilmek için aşılarını yaptırmış ama üzerinden neredeyse 8 ay geçmiş ve o aşının hala koruduğunu düşünerek, toplumda rahat gezerken omicron varyantına yakalanıyor. Maalesef akciğerlerdeki hasar nedeniyle tedavi aldı. 80 yaşındaki bir hastamız ise 2 doz Sinovac aşısını olmuş ve rapel dozlarını olmamış. Pozitifi olarak bize geldiğinde akciğerlerine inmiş bir şekilde geldi. Aşı konusu artık bitsin istiyoruz. Gerçekten aşının şu anda her türlü varyanta etkili olduğunu biliyoruz. Aşı kurnazlığı yaparak sadece göstermelik aşıların sizi koruduğunu düşünmenizi istemiyoruz” ifadelerini kullandı.
TRABZON’DAKİ VAKA ARTIŞLARI TEDİRGİN EDİYOR
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, il bazında 100 bin kişi içinde bir haftalık toplam yeni Covid-19 vaka sayısının yer aldığı insidans haritasını paylaşırken bu iller arasında Trabzon’da yer aldı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabı üzerinden 8-14 Ocak tarihleri arasındaki il bazında 100 bin kişi içindeki bir haftalık toplam yeni Covid-19 vaka sayısını paylaşırken vaka yoğunluğu bir önceki haftaya göre en çok artan 10 il arasında Trabzon da yer aldı.
Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde süren Türkovac aşı Faz-3 çalışmaları hakkında bilgi alan ve personelle görüşen Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, il genelinde vakaların artması ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Usta, vakaların daha da artacağını önceden söylediklerini belirterek özellikle okulların tatil olmasından dolayı büyükşehirlerden bölgeye gelişlerin vaka sayılarını daha da arttıracağına dikkat çekti.
Usta, “Vakalarımızın gittikçe daha da artacağını önceden söylemiştik. Büyükşehirdeki okulların tatil olması nedeniyle nüfus bu tarafa kayacağını tahmin ediyoruz. Bu bağlamda da bir şekilde bizim daha da vakalarımızın artacağını ön görüyoruz. Hastanelere ufak tefek yansımalar olduğunu gözlemliyoruz. Bu anlamda tedbirlerimizi aldık. Ancak vatandaş nezdinde herkesin aşısını gerçekten yaptırması bunun dışında özellikle de maske mesafe konularında azami özen gösterilmesini bekliyoruz” dedi.
İl genelinde aşı oranının yüzde 80’in üzerinde olduğunu ancak 30 ve 15 yaş altı kişilerin aşıya daha hızlı refleks göstermelerini beklediklerini kaydeden Usta, “Aşıyla bağlantılı olarak, özellikle vatandaşlarımızın 30 yaş altı 15 yaş altı da olmak üzere aşıya biraz daha hızlı refleks vermesini bekliyoruz. Aşı oranımız yüzde 80’lerin üzerinde olmakla birlikte bu gruptaki aşılamanın da daha yukarılara çekilerek taşıyıcı nüfusunda özellikle korunmasını ve bir başka kişilere virüsün bulaşmasının önüne geçmesini de bekliyoruz” diye konuştu.
Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Türkovac aşı çalışmaları sorumlusu Dr. Özlem Bayraktar Saral da 185 gönüllü sayısına ulaşabilmek için 7 tane daha gönüllüye ihtiyaç duyduklarını hatırlattı. Saral “Türkovac aşı çalışmalarında Trabzon Türkiye’de 40 kadar merkezden bir tanesi. İki doz Sinovac olan kişilerde 90 gün geçtikten sonra en aktif Türkovac aşısı uygulanarak bağışıklığı ne kadar etkilediğini ne kadar koruduğunu anlamaya yönelik yapılmış bir çalışma bu. 185 gönüllüye ulaşılması planlanıyordu şu anda 7 tane gönüllüye ihtiyacımız var, bu çalışmanın sonlanabilmesi için. Bu konuda biz ülke olarak çok güzel adımlar atacağımıza inanıyorum. Bu çalışma sonrasında başka tür aşılarında ülkemizde çok güzel bir şekilde temin edileceğini ve üretileceğini düşünüyorum” diye konuştu.
İÇ ANADOLU BÖLGESİ
Ankara Üniversitesi’nin TÜBİTAK’ın desteğiyle geliştirdiği Adenoviral Vektör tabanlı yerli Covid-19 aşısında Faz-1 aşamasına geçildi.
Ankara Üniversitesi’nin TÜBİTAK’ın desteğiyle geliştirdiği Adenoviral Vektör tabanlı yerli Covid-19 aşısında Faz-1 aşamasına geçildiği açıklandı. Ankara Şehir Hastanesi Klinik Araştırmalar Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan aşının geliştiricisi Prof. Dr. Hakan Akbulut, aşı çalışmasına Mart 2020’de başladıklarını ve şu an klinik aşamaya geldiklerini belirterek, aşının Türkiye’de yapılabilmesi ve bu aşamaya gelmesinin önemli bir olay olduğunu söyledi.
“Aşımızın Omicron Da Dahil Tüm Varyantlara Etkili Olmasını Bekliyoruz”
Geliştirilen aşının tüm varyantlara karşı etkili olmasını beklediklerini dile getiren Akbulut, “Aşımızın Omicron da dahil tüm varyantlara etkili olmasını bekliyoruz. Kesin sonuçlarını klinik çalışmadan sonra söyleyebileceğiz. Tasarım itibarıyla yaklaşık 6-8 kat daha güçlü ve daha geniş kapsamlı olacak şekilde planlandı. Bir diğer özelliği de uzun süreli bağışıklık oluşturmasını bekliyoruz. 3-4 ayda bir tekrar doz yapmak yerine aşılandıktan sonra ortalama 2 yıl kadar etkili olmasını tasarladık. Bütün bunları tasarım olarak söyleyebiliyoruz, gerçek sonuçları klinik çalışmayı yaptıktan sonra hep birlikte göreceğiz” dedi.
“FAZ-2’DEN İTİBAREN AĞIZDAN VE BURUNDAN UYGULAMA BAŞLAYACAK”
Aşının ağızdan ve burundan kullanılması noktasındaki bilgileri de paylaşan Akbulut, “Normalde korona virüs ağız ve burun yoluyla vücudumuza giriyor. Vücudumuzun ilk savunma sistemi burun ve ağızdır. Ağız ve burun boşluğunda bir bağışıklık oluşturulması lazım. Bunun en belirgin özelliği de burun salgılarında bulunan antikora sahip olduğunuzda virüs ağzınıza ve burnunuza yerleşemiyor. Dolayısıyla siz hastalığı almıyorsunuz. Bir diğer avantajı da siz aşılandığınız zaman virüsü başkalarına bulaştırmıyorsunuz. Mevcut aşılarda aldığınız virüsü başkalarına rahatlıkla bulaştırabiliyorsunuz. Ağızdan ve burundan uygulamada böyle bir risk yok. Gerçek anlamda pandemiyi bitirebilecek aşı, ağızdan ve burundan uygulanabilir aşılar olacak. Faz-2’den itibaren ağızdan ve burundan uygulama başlayacak” diyerek aşının dil altına damlatılarak kullanılacağını söyledi.
“Virüsün 2 yıl içerisinde geçireceği 5-6 mutasyonu önceden bilgisayar yardımıyla tahmin ettik”
Vatandaşları aşı çalışmalarına katılmaya çağıran Prof. Dr. Akbulut, virüsün 2 yıl içerişinde geçireceği mutasyonları tahmin ettiklerini vurgulayarak şunları söyledi:
“Henüz Covid-19 geçirmemiş ve aşılanmamış olanlar varsa 18-59 yaş arası, özellikle Ankara’da yaşayanları bu çalışmaya katılmaya çağırıyorum. Biz aşıyı tasarlarken virüsün oluşabilecek varyantlarını hesaba katarak hücreye tutunan ve immunite bağışıklık oluşturan proteini kodlayan geni parçalara ayırdık. Bunun olabileceği mutasyonları tasarladık ve ona göre karşılı bir yapı dizayn ettik. Bu özelliği nedeniyle varyantlara karşı da etkili olmasını bekliyoruz. Virüsün 2 yıl içerisinde geçireceği 5-6 mutasyonu önceden bilgisayar yardımıyla tahmin edip ona göre tasarımını yaptık. Bu açıdan dünyada bir ilk. Benzer başka bir aşı uygulaması yok.”
Adenoviral Vektör tabanlı yerli Covid-19 aşısının Faz-1 çalışmaları Ankara Şehir Hastanesi Klinik Araştırmalar Merkezi’nde yapılacak.
AKDENİZ BÖLGESİ
Sağlık Bakanlığı’nca açıklanan insidans haritasına göre vaka sayısında düşüş yaşanan Osmaniye’de korona virüs denetimlerine katılan Vali Erdinç Yılmaz, Omicran’a karşı vatandaşları uyardı. Mücadelede aşının da önemine dikkat çeken Yılmaz, yeni varyant Omicran’a karşı dikkat edilmediği takdirde önümüzdeki süreçte Osmaniye’de vaka sayılarında artışın olabileceğini söyledi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından haftalık olarak açıklanan korona virüs haritasına göre 1-7 Ocak tarihleri arasında 100 binde 123,05 oranında seyreden vaka sayıları son hafta 100 binde 99,53 oranında açıklandı. Geçen hafta açıklanan vaka sayısı ile son hafta açıklanan vaka sayısı arasında 100 binde 23,52 oranında düşüş yaşanan Osmaniye’de korona virüs denetimleri hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda göreve geldiği ilk günden beri korona virüs denetimlerine katılan Vali Erdinç Yılmaz, yeni varyant olan Omicran’a karşı vatandaşları uyardı. Korona virüsle mücadelede Osmaniye’nin iyi durumda olduğunu ifade eden Vali Yılmaz, “Şu anda iyi durumdayız fakat bu yeni varyant çok hızlı yayılıyor. Eğer çok dikkat etmezsek, hep birlikte bu mücadeleyi sürdürmezsek önümüzdeki süreçte Osmaniye’mizde bu artışın olma ihtimali yüksek görünüyor” dedi.
Mücadelede aşının da önemine dikkat çeken Vali Erdinç Yılmaz, “Korona virüs tedbirlerine yönelik denetimlerimizi bugün de sürdürüyoruz. Şu anda iyi durumdayız fakat bu yeni varyant çok hızlı yayılıyor. Eğer çok dikkat etmezsek, hep birlikte bu mücadeleyi sürdürmezsek önümüzdeki süreçte Osmaniye’mizde bu artışın olma ihtimali yüksek görünüyor. Dolayısıyla artış yaşanmadan hep beraber tedbirlere hassasiyetle uyalım ve aşılarımızı olalım. Biz Osmaniye olarak bu mücadeleyi çok başarılı bir şekilde sürdürdük. İnşallah bunu hep sürdürelim. Bunu başaracağımıza inanıyorum. Bütün Osmaniyeli hemşerilerime bir kez daha çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Denetimlerde Vali Erdinç Yılmaz’a Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Hulusi Akkuş, İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, 112 Acil Çağrı Merkezi Müdür Guddusi Arık eşlik ett