En az 2 doz aşı olmuş 18 Yaş ve üstü nüfus verileri açıklandı. Erzurum’da 2’inci doz aşı yaptıran kişi sayısı oranı yüzde 68,4 olarak bildirildi. 2’inci doz aşı Türkiye ortalaması ise yüzde 79,25 olarak açıklandı. Doğu Anadolu Bölgesinde 2’inci doz aşı olma oranının en düşük olduğu iller Muş, Bingöl, Bitlis ve Ağrı, KUDAKA Bölgesinden de Bayburt olarak kaydedildi.
ERZURUM SARI KATEGORİDE
Sağlık Bakanlığı 2’inci doz aşı haritasını yayımladı. Kırmızı, Turuncu, Sarı ve Mavi renklerle aşı olma oranlarının verildiği haritada, kırmızı kategoride hiçbir il yer almazken, Ağrı, Muş, Bingöl ve Bitlis illeri turuncu; Kars, Erzurum, Erzincan, Van, Iğdır, Hakkari Malatya, Elazığ illeri sarı; Ardahan ve Tunceli ise mavi kategoride değerlendirildi.
İLLER 2’İNCİ DOZ AŞI ORANLARI
Sağlık Bakanlığı verilerine göre İller 2’inci doz aşı oranı Ağrı’da yüzde 64,0, Ardahan’da yüzde 77,7, Bingöl’de 60,0, Bitlis’te yüzde 61,5, Elazığ’da yüzde 65,6, Erzincan’da yüzde 70,9, Erzurum’da yüzde 68,4, Hakkari’de yüzde 73,4, Kars’ta yüzde 71,1, Muş’ta yüzde 59,1, Malatya’da yüzde 71,3, Tunceli’de yüzde 75,7, Van’da yüzde 68,4 oldu.
SAĞLIK BAKANLIĞI VERİLERİ
Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan tabloda, 2 doz aşılama verilerine de yer verildi. En az 2 doz aşı olmuş 18 yaş üzeri nüfusu kapsayan verilere göre Türkiye'de 2. doz aşılama ortalama yüzde 79,19 oldu. 1. doz ortalaması yüzde 89,59 olurken, 1., 2. ve 3. doz aşısını olan vatandaş sayısı toplamda 117 milyon 311 bin 720 ’e yükseldi.
2 DOZ AŞILAMADA İLK SIRADA ORDU VAR
Verilerde, aşılamada önde giden illere de yer verildi. Bakanlığın tablosuna göre yüzde 83,3 ile Türkiye'de en çok aşılamanın gerçekleştirildiği Ordu’yu Amasya Muğla, Kırklareli Osmaniye, Çanakkale Eskişehir, Balıkesir, Zonguldak ve Edirne takip etti.
EN DÜŞÜK AŞILAMA ŞANLIURFA’DA
Bakanlığın tablosuna göre yüzde 54,1 ile Türkiye'de en az aşılamanın gerçekleştirildiği Şanlıurfa’yı sırasıyla Batman, Diyarbakır, Siirt, Muş, Bingöl, Mardin, Bitlis, Ağrı ve Bayburt takip etti.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Hedeflediğimiz aşı başarısına ulaşabilmiş değiliz. Aşı kararsızlığı bunun önemli nedenleri arasında. İlk dozu olmayanlar ve ikinci dozu erteleyenler konuyu sürüncemede bırakmayıp, ciddiyetle ele almalı. Bilgi kaynağımız bilim insanları, yüzde 79’un kararıysa hepimize örnek olmalı” dedi.
BÖLGESEL VERİLER
KARADENİZ BÖLGESİ
En az 2 doz aşı olmuş 18 yaş ve üstü nüfus yüzdesine göre Karadeniz’de bulunan 18 il arasında en az aşılama oranına sahip olan Bayburt'un vaka oranında da en düşük il olması şaşırtıyor.
Türkiye’de en çok vaka artışının yaşandığı illeri zaman zaman bünyesinde bulunduran Karadeniz Bölgesi’nde aşılama rakamları dikkat çekiyor. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın son açıkladığı Günlük Covid-19 Vaka Tablosuna göre Türkiye’de en çok aşı yapılan iller Ordu ve Amasya olurken, bölgedeki en az aşılama yüzdesi ise Bayburt’ta kayıt altına alındı. Bu verilere ters orantı olarak Bayburt, Karadeniz’de en az Covid-19 vakasına rastlanılan il olarak dikkat çekti. Aşılamada ilk sıralarda yer alan Ordu’da vaka oranı 100 binde 431,31, Amasya’da 332,94 ve Türkiye’de en çok aşılamanın yapıldığı 9. il olan Zonguldak’ta ise vaka oranı 100 binde 518,60 oldu. Öte yandan diğer ilginç bir veri ise bölgede en az aşılama oranına sahip illerden biri olan Karabük (yüzde 74 aşılama oranı), 100 binde 552,92 vaka ile Karadeniz’in en çok vakaya sahip il oldu.
Karadeniz Bölgesi’nde aşılama oranı en yüksek iller sırasıyla şöyle sıralandı:
Ordu yüzde 83,3, Amasya yüzde 82,9, Zonguldak yüzde 81, Bartın yüzde 80,6, Giresun yüzde 80,4, Artvin yüzde 79,8, Sinop yüzde 79,6, Çorum yüzde 79,5, Kastamonu yüzde 78,2, Samsun yüzde 78,1, Tokat yüzde 76,9, Bolu yüzde 76,9, Trabzon yüzde 76,6, Rize yüzde 75,3, Karabük yüzde 74, Düzce yüzde 72,1, Gümüşhane yüzde 68,5 ve Bayburt yüzde 64,8.
En çok Covid-19 vakası Karabük’te en az vaka da Bayburt’ta kaydedildi
18 il bulunan Karadeniz Bölgesi’nde nüfus kayıt sistemine göre 100 bin nüfusta en fazla Covid-19 vakası bulunan iller sırasıyla şöyle:
Karabük 552,92, Zonguldak 518,60, Düzce 447,59, Ordu 431,31, Kastamonu 419,79, Bolu 414,55, Tokat 402,43, Çorum 393,68, Samsun 334,86, Amasya 332,86, Trabzon 321,47, Giresun 310,88, Sinop 289,66, Bartın 278,42, Rize 217,22, Gümüşhane 182,78, Artvin 161,06 ve Bayburt 85,46.
Ayrıca Türkiye genelinde yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz toplamı 117 milyon 223 bin 420 oldu.
“YOĞUN BAKIM ODASINI ANLATAMAM BİLE”
Karabük’te 7 aylık hamileyken virüse yakalanan polis eşi 26 yaşındaki Kübra Demir, entübe edilerek yoğun bakımdan çıkmayı başarınca aşı karşıtlarına böyle seslendi; “O yoğum bakım odasını anlatamam bile” dedi.
Karabük Emniyet Müdürlüğü’nde görevli polis memuru ve 7 aylık eşi korona virüse yakalandı. Polis memuru aşılı olduğundan hastalığı ayakta atlatırken, durumu ağırlaşan 7 aylık hamile eşi Kübra Demir ise Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun bakım servisine kaldırıldı. İlk olarak sezaryen ile bebeği alınan genç anne daha sonra entübe edilerek 6 gün boyunca yoğun bakım servisinde hayatta kalma mücadelesi verdi.
Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Uzmanı Doç. Dr. Murat Acat’ın uyguladığı tedavi yöntemi ile değerleri normale dönerek hayata tutunmayı başaran Demir, normal servise çıkarıldıktan sonra aşı olmamasının pişmanlığını ise “O yoğun bakım odasını anlatamam bile” diyerek yaşadıklarını anlattı.
“O YOĞUM BAKIM ODASINI ANLATAMAM BİLE”
Sosyal medyada okuduklarından dolayı kendisinin de aşı karşıtı ve aşı olmak istemediğini anlatan Kübra Demir, “Eşim görevi icabı iki doz Biontech aşısı oldu. Hatta ona bile aşı olmamasını söylemiştim. Ama virüse yakalanınca eşim bu hastalığı ayakta atlatırken, ben çok ağır bir şekilde entübe olarak resmen ölümden döndüm. O Yoğum bakım odasını anlatamam bile. Ölümden döndüm. Herkes mutlaka aşısını olsun, hele ki hamileler mutlaka olsun” dedi.
“HAMİLELER MUTLAKA AŞILARINI OLSUN”
7 aylık hamile iken Covid-19’a yakalandığını anlatan Demir, “Sezaryen olup bebeğimi aldılar. Sezaryen olduktan sonra solunum sıkıntısı yaşamaya başladım ve entübe edilerek 6 gün tam yoğun bakımda kaldım. Çok zor günler yaşadım. Keşke aşı olsaydım. Allah razı olsun doktorlarımız çok mücadele vererek adeta pervane oldular. Tedavim olumlu sonuç verince şuan normal servise alındım. Nefes alamıyordum, çok kötüydüm. İlk başlarda bende karşıydım aşı olmaya ama kesinlikle öyle değilmiş. Herkes aşısını olsun hele ki hamile anneler. Ben çok zor süreç geçirdim. Hele o yoğun bakım süreci çok kötüydü. Çok şükür kurtuldum. Bebeğim 31 haftalık iken döndü ve bebeğimi daha kucağıma bile alamadım. İnşallah onu da kucağımıza alırız” diye konuştu.
Covid-19 hastalarına uyguladığı ilaç tedavisi ile ilgili yayınladığı makaleyle dünya literatürüne giren Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Uzmanı Doç. Dr. Murat Acat ise kamuoyunda 'gebeler aşı olmaz' diye bir inanışın olduğunu ancak 3 aylık dönemden sonra muhakkak aşı olmasını önerdiklerini söyledi.
AKDENİZ BÖLGESİ
Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Dinçer, kanser hastalarında aşılanmanın son derece önemli olduğunu belirterek, "Ülkemizde mevcut olan Covid 19 aşılarının hiçbirisi canlı aşı olmayıp tamamı kanser hastalarında güvenle kullanılabilmektedir. Tedavisi bitmiş takip hastalarında olduğu gibi, tedavi almakta olan tüm hastaların takip eden hekimleri ile görüşerek zaman kaybetmeden aşılarını yaptırması gerekmektedir” dedi.
Türk Tıbbi Onkoloji Derneği'nce düzenlenen 8. Türk Tıbbi Onkoloji Kongresi, Antalya’nın Belek Turizm Merkezi’ndeki bir otelde gerçekleştirildi.
Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Bir Önceki Dönem Başkanı 8. Türk Tıbbi Onkoloji Kongresi Başkanı Prof. Dr. Serdar Turhal, 900’ü aşkın katılımcının takip ettiği kongrede, 5 paralel salondaki oturumların büyük bir ilgiyle izlendiğini bildirdi.
Yönelik tedaviler hakkındaki gelişmelerden bahseden Turhal, Moleküler profilleme ile kanserli dokudan alınan parça üzerinde moleküler genetik analiz yapılarak hangi yolla tümör hücrelerinin çoğaldığı ve hangi hedefe yönelik tedaviye imkan sağladığını saptama tekniğidir. Bu yöntem gittikçe daha yetkin bir şekilde yapılmaya, daha geniş sayıda moleküler bozukluğu saptamaya ve sonrasında da buna yönelik tedavi imkanları keşfedilmesine imkan tanıyor. Bu işlem gittikçe daha ucuz, kolay ve hızlı bir şekilde yapılabiliyor. Üstelik artık kan örneği ile tümör hücrelerini saptayıp, alınan kanda az sayıda tümör hücresi olsa bile bu moleküler profilleme işlemini hastadan parça alınmasına gerek kalmaksızın yapabilme imkanı da olabiliyor” diye konuştu.
Hedefe yönelik tedavilerle ilgili tedavi yaklaşımı değişimi hakkında da bilgiler veren Turhal, “Bu grup ilaçların, kanseri tamamen çıkarılan bireylerde, ameliyat sonrası süreçte, koruma amaçlı olarak kullanabileceğimize yönelik elimizde kanıt yoktu. Ama son kongremizden bu yana, bu tedavilerin, örneğin akciğer kanserinde, uygun moleküler genetik bozukluk varsa, hap şeklinde verilen bir ilaçla ve hiç kemoterapiye gerek kalmadan, mikroskopik düzeydeki kanserin yok edilmesini başarabildiği gösterildi” dedi.
DOĞU ANADOLU BÖLGESİ
Ağrı’da Covid-19 değerlendirme toplantısı düzenlendi
Ağrı Valisi Dr. Osman Varol'un başkanlığında Covid-19 Değerlendirme Toplantısı düzenlendi.
Koronavirüs (Covid19) salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, fiziki mesafeyi koruma ve hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla uygulanan tedbirlerin ve aşı uygulamalarının görüşüldüğü “Covid-19 Değerlendirme Toplantısı” Vali Varol’un başkanlığında düzenlendi.
Toplantıda devam dozlarının salgınla mücadeledeki önemine vurgu yapılarak Ağrı'daki 2. ve 3. doz aşıların oranının ele alındığı toplantıda bilgilendirme sunumu yapılarak Ağrı'nın Koronavirüs tablosu değerlendirildi.
SAĞLIK ÇALIŞANLARI KAPI KAPI DOLAŞARAK AŞI ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR
Bitlis’in Tatvan ilçesinde soğuk havaya rağmen aşı ekipleri korona virüs aşılama oranının yükseltilmesi için kapı kapı dolaşarak vatandaşları aşılıyor.
Tatvan İlçe Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki aşılama ekipleri, kent merkezinin yanı sıra mahallelerde aşılama yaparak korona virüs salgınının kontrol altına alınması ve vatandaşların bağışıklık kazanmaları için yoğun çaba harcıyor. Tatvan İlçe Sağlık Müdürlüğünde görevli hemşire Pınar Küçükçayır, ikinci doz aşılama sürecinde yüzde 65’e ulaştıklarını ve aşı ekiplerinin her gün havaların soğuk ve yağışlı olmasına aldırmadan vatandaşların aşılanması için köylerde, aşı çadırlarında, mahallelerde ve ilçe merkezindeki yol güzergâhında bulunan ambulansta çalışmalarına devam ettiklerini belirtti. Soğuk havalara rağmen aşı ekipleri olarak tüm evleri tek tek gezerek vatandaşları aşıladıklarını belirten Pınar Küçükçayır, “Tatvan İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak ilçe merkezi ve köylerdeki tüm evleri tek tek geziyoruz. Aşı zamanı gelmesine rağmen aşılarını yaptırmamış vatandaşlara aşılarını ulaştırıyoruz. Tatvan ilçesi olarak şu anda yüzde 65 oranına ulaşmış durumdayız. Ama toplumsal bağışıklık için yüzde 75’in üzerine ulaşmamız gerekiyor. Vatandaşlarımızın evlerine gittiğimizde, aşılarını olmalarını ve yüzde 75 üzerine çıkarmamız için bize yardımcı olmalarını istiyoruz. Hastalığın ülkemizde bitmesi için ikinci doz aşılarını olmaları gerekiyor. Aşı ekipleri olarak sabah mesaimiz başlıyor ve akşama kadar yürüyoruz. Şu anda yağmur var ve soğuk havada aşılama yapmaya çalışıyoruz. Biz de sağlık çalışanları olarak zorlanıyoruz. O yüzden vatandaşların bize yardımcı olmalarını ve ikinci doz aşılarını olmalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.
Herkesin aşılarını yapması gerektiğini vurgulayan Necdet Kuşin isimli vatandaş, “Sağlık ekipleri ev ev dolaşıp aşılarımızı yapıyorlar. Biz de aşılarımızı yaptırıyoruz. İnşallah bu aşıların faydası olur. Herkesin aşılarını yapmasını tavsiye ediyorum” dedi.
Aşının kötü olduğunu söyleyenlere inanmamak gerektiğini ve aşılarını yaparak hasta olmadıklarını dile getiren Safiye Ayaz ise “Sağlık personelleri mahallemize geldi ve ikinci doz aşılarımızı yaptılar. Herkes ikinci doz aşısını yapsın. Korkulacak hiçbir şey yok. Hastalıktan korunuyoruz. Hastaneye gitmiyoruz. Evimize gelip hastalığımız veya sorunlarımızı tek tek soruyorlar. Allah onlardan razı olsun. ‘Aşı çok kötü’ diyenler var ama öyle değil. Ben yaptığım için hasta olmadım. Bizi koruyor. Kötü bir şey olsaydı sağlık çalışanları bize yapmazdı” ifadelerini kullandı.
İÇ ANADOLU BÖLGESİ
Koronavirüs önlemleri kapsamında yapılan aşılamada Kırşehir 2. doz aşı uygulamasında mavi kategoriye geçti. İl Sağlık Müdürü Ali Bulut yaptığı açıklamada; yoğun bakım ünitelerinde yaşam mücadelesi veren hastaların genelinin aşısız ya da eksik aşılı olduğunu söyledi.
Kırşehir İl Sağlık Müdürü Ali Bulut, Kırşehir'in 2. doz aşılama uygulamasında da mavi kategoriye geçtiğini söyledi. Bulut açıklamasında, "60 yaş üstü riskli guruplarda 3. doz aşı uygulaması da açıldı. 6 ayı geçtikten sonra bu gurup da açıldı. İkinci doz aşı uygulamasında mavi kategoriye geçtik ama vatandaşların daha iyi korunması için, bağışıklık sistemlerini özellikle güçlendirmek için riskli gurupta olan vatandaşlarımızı 3. doz aşı uygulamasına da davet ediyoruz" dedi.
"Yoğun Bakım Ünitelerinde ki hastaların tamamı aşısız ve eksik aşılı"
Yoğun bakım ünitelerinde yatan hastaların genelinin aşısız ve eksik aşılı olduğunu aktaran Bulut, "Yüzde 75'lik mavi kategoriye girmiş olsak da hala aşısını olmayan ve eksik aşılı olan ve takvimini tamamlamayan vatandaşlar var. Yoğun bakım ünitesinde 10 hastamız var. 6'sının durumu ağır ve bu hastalarımızın hepsi istisnasız ya aşısız ya da eksik aşılı. Koronavirüs olan hastaların istatistiklerine baktığımızda genel olarak durumun da bu olduğunu teyit edebiliriz. Aşısı tam olanlar enfekte olsalar dahi süreci hafif atlatıyorlar" diye konuştu.
AKDENİZ BÖLGESİ
Osmaniye’de korona virüsle mücadele kapsamında denetimler hız kesmeden devam ediyor. Salgınla mücadelede aşının önemine dikkat çeken Vali Erdinç Yılmaz, esnafların tekrardan kapanmaması ve eğitim öğretim hayatının devam etmesi için tedbirlere uyulması gerektiğini söyledi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından haftalık olarak açıklanan korona virüs haritasında 9-15 Ekim tarihleri arasında 100 binde 246,83 oranında açıklanan vaka sayısı 16-22 Ekim tarihleri arasında 100 binde 22,97 oranında artış göstererek 100 binde 269,80 oranında açıklandı. Vaka sayılarının yüksek seyrettiği Osmaniye’de korona virüs denetimleri de hız kesmeden devam ediyor. Göreve geldiği ilk günden beri korona virüsle mücadele kapsamında esnaf denetimlerini sürdüren Vali Erdinç Yılmaz, Osmaniye’de vaka sayılarının yüksek seyrettiğine dikkat çekerek esnafların tekrardan kapanmaması ve eğitim öğretim hayatının devam etmesi için tedbirlere uyulması gerektiğini söyledi.
Osmaniye’de vaka sayılarının yüksek seyrettiğini ifade eden Vali Erdinç Yılmaz, “Korona virüs denetimlerimizi sürdürüyoruz. Maalesef ilimizde vaka sayıları yüksek seyrediyor. Bu yükselişi bir an evvel durdurmalıyız. Eğer bunu durdurmazsak yayılma devam edecek. Tekrar kapanmamak için, eğitim öğretimin devamı için tedbirlere uymaya devam etmeliyiz. Aşı olmayan vatandaşlarımız mutlaka aşılarını olmaları ve aşı sürecini tamamlamamış vatandaşlarımızın da bir an önce aşı sürecini tamamlaması gerekiyor. Bu mücadeleyi hep birlikte kurallara uyarak, aşımızı olarak başarılı bir şekilde sürdüreceğimize inanıyorum. Osmaniye olarak bugüne kadar çok güzel sınavlar verdik, çok başarılı sonuçlar aldık. İnşallah aynı başarıyı bir kez daha göstereceğimize ve sürdüreceğimize inanıyorum. Osmaniyeli hemşerilerimden kurallara hassasiyetle uymalarını, aşı olmayan ve aşı sürecini tamamlamamış olanların bir an evvel aşı süreçlerini tamamlamalarını istiyorum. Bu mücadelede inşallah hep birlikte başarılı olacağız” diye konuştu.