Yeni Teşvik Paketi açıklandı. Yeni düzenlemeyle Erzurum, 14 ille birlikte 5’inci bölgede yer aldı. 5’inci bölgede Erzurum’la birlikte Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Ordu, Tokat, Yozgat, Sinop, Çankırı, Aksaray, Niğde, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Osmaniye illeri yer alıyor.
5. bölgede yatırım yapan yatırımcının 5 puan döviz kredisinin 2 puanı devlet tarafından ödenecek.
BAŞBAKAN’IN AÇIKLAMASI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren yeni teşvik sisteminin uygulanacağını belirterek, yeni sistemle cari açığın azaltılması amacıyla ithalat bağımlılığı yüksek olan ara malı ve ürünlerin üretiminin artırılmasının, en az gelişmiş bölgelere sağlanan yatırım desteklerinin artırılmasının, bölgesel gelişmişlik farklılıklarının giderilmesinin, destek unsurlarının etkinliğinin artmasının hedeflendiğini söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık Yeni Bina'da düzenlediği basın toplantısında 'yeni teşvik sistemini' açıkladı. Yeni teşvik sisteminin, hükümetin uygulamaya koyacağı 4'üncü teşvik sistemi olacağını belirten Erdoğan, "2003, 2006 ve 2009 yıllarında da dönemin ihtiyaçlarını gözeterek teşvik sistemini yeniledik, ayrıca belli dönemlerde kısmi teşvikleri uygulamaya koyduk" dedi.
Başbakan Erdoğan, Türkiye ekonomisinin, hükümetleri döneminde son derece dinamik, güvenli ve istikrarlı bir yapı sergilediğini bildirerek, 2002 sonundan itibaren, küresel krizin en ağır seyrettiği 2009 yılı hariç olmak üzere Türkiye ekonomisinin sürekli büyüme kaydettiğini söyledi. Erdoğan, "230 milyar dolardan devraldığımız gayri safi milli hasıla, 9 yılda 3 kattan fazla artış göstererek, 2011 sonunda 772 milyar dolara yükseldi. 36 milyar dolardan devraldığımız ihracat 135 milyar dolara, 27 milyar
dolardan devraldığımız Merkez Bankası rezervi 91 milyar dolara ulaştı. Kronik enflasyonda, işsizlik oranlarında ve faizlerde tarihi seviyelerde düşüş kaydettik" şeklinde konuştu.
Başbakan Erdoğan, "AB tanımlı borç stokunun milli gelire oranı, görevi devraldıklarında yüzde 74 seviyesinde iken, bugün yüzde 39'a düştü, kamu net borç stokunun milli gelire oranı 2002 yılında yüzde 61,5 iken, bugün yüzde 22 oldu. Ekonomideki büyümenin, ekonominin geldiği noktanın görülmesi açısından, yatırımlar özellikle önem arz ediyor" dedi.
"TEŞVİKLERİN SUİİSTİMAL EDİLMESİNE DE ASLA MÜSAADE ETMEDİK"
Başbakan Erdoğan, 2002 yılında, toplam yatırım miktarının 59 milyar lira iken, 2011 sonunda bu miktarın, yaklaşık 5 kat artışla 283 milyar lira olduğunu bildirerek, konuşmasında şunları kaydetti:
"Özel sektörün yatırımları da, 43 milyar liradan 235 milyar liraya yükseldi. Yatırımlardaki bu ciddi artış, 9 yıldır Türkiye'ye hakim olan güven ve istikrarın bir neticesidir. Bugün artık yatırımcı önünü görebiliyor, siyasete güveniyor, devlete güveniyor ve ayağını yere sağlam basarak ilerliyor. Hiçbir konuda yap-boza izin vermiyoruz. güven var istikrar var. Aldığımız kararların arkasında sağlam duruyor, böylece ekonominin tüm aktörlerinin ufuklarını net olarak görebilmelerini sağlıyoruz. Elbette, bu 9 yıllık süreçte, uygulamaya koyduğumuz teşvikler de, yatırımların bu oranda artmasına katkı sağladı. Biz, geçmiş hükümetler dönemlerinde olduğu gibi, belli bölgelere, belli zümrelere, belli çevrelere değil, tüm Türkiye'ye hitap edecek bir teşvik anlayışını hakim kıldık. Teşviklerin ölü doğmasına mahal vermediğimiz gibi, suiistimal edilmesine de asla müsaade etmedik. 9 yıllık süreçte, günün şartlarına, ulusal ve küresel ekonominin seyrine göre, teşvik sistemini yeniledik. Yeni ihtiyaçları, yeni şartları özellikle gözettik, küresel ekonomideki gelişmelere ve krizlere göre teşvikleri yeniledik, sürekli müteyakkız olduk ve yeni gelişmelere uyum sağladık."
"BÖLGELER İLE İLLER ARASINDAKİ GELİŞMİŞLİK FARKLARINI BU SİSTEMLE DAHA DA İNDİRECEĞİZ"
Bugün açıklanacak teşvik sisteminin de, aynı şekilde yeni şartların, yeni ihtiyaçların, ulusal ve küresel ekonomideki yeni gelişmelerin ışığında hazırlanmış bir teşvik sistemi olduğunu anlatan Erdoğan, küresel kriz sürecinde yüzde 8,5 gibi rekor bir seviyede büyüyen, krizde işsizliğini düşüren, krizde ihracatını artıran, güçlü, dirençli, sağlam bir ekonomi için hazırlanmış bir teşvik sisteminin açıklandığını hatırlattı. Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"2023'e yürüyen bir ülke olarak, bu yeni teşvik sistemi, inanıyorum ki Türkiye genelinde yatırımı daha da özendirecek, üretim, istihdam, ihracat noktasında Türkiye'yi çok farklı bir boyuta taşıyacaktır. Önceki teşvik uygulamalarında olduğu gibi, bu teşvik uygulamasında da inşallah hedeflerimizi tutturacağız. Bütün bunların ötesinde, bölgeler arasındaki, iller arasındaki gelişmişlik farklarını bu sistemle daha da indireceğiz."
Erdoğan, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren yeni teşvik sisteminin uygulanacağını belirterek, yeni teşvik sistemiyle, cari açığın azaltılması amacıyla ithalat bağımlılığı yüksek olan ara malı ve ürünlerin üretiminin artırılmasının, en az bölgelere sağlanan yatırım desteklerinin artırılmasının, bölgesel gelişmişlik farklılıklarının giderilmesinin, destek unsurlarının etkinliğinin artması ve kümelenme faaliyetlerinin desteklenmesinin amaçlandığını söyledi.