Erzurum, İran’ın Tebriz kentinden sonra şimdi de Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin Bahçesaray şehri ile kardeş oluyor. Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oylanarak kabul edilen kardeşlik teklifi, önümüzdeki günlerde imzalanacak protokolle hayata geçirilecek.
Erzurum Büyükşehir Belediye Meclisi, Ahmet Küçükler başkanlığında bugün toplandı. 30 maddeden oluşan meclis gündeminin görüşüldüğü toplantıda, Erzurum’dan sınırlar ötesine yeni bir kardeşlik kapısı daha açıldı. Meclis toplantısında, İran’ın Tebriz kentiyle ‘Kardeş Şehir’ olan Erzurum’un, Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin Bahçesaray şehri ile de kardeş olması kararlaştırıldı.
İlgili gündem maddesi üzerinde bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, tesis edilecek bu kardeşlik ilişkileri kapsamında Erzurum’un marka kent imajının daha da çok zenginleşeceğini ifade etti. Büyükşehir Belediyesi olarak, geçtiğimiz yıl İran’ın Tebriz kentiyle ‘Kardeş Şehir’ protokolü imzaladıklarını hatırlatan Küçükler, “Geride bıraktığımız bir yıl içerisinde İran’ın Tebriz kentiyle ortak birçok çalışmamız oldu. Tebriz’le Erzurum’umuzu birbirine bağlayan birçok bağ var. Hem kültürel ilişkilerimizi güçlendirmek ve zenginleştirmek, hem de kurumsal işbirliği ve tecrübe mübadelesi gerçekleştirmek anlamında bu tip çalışmalar yapılmasının çok faydalı olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
BAŞKAN KÜÇÜKLER: ZENGİN TARİHİ GEÇMİŞE SAHİP İKİ KENT KARDEŞ OLUYOR
Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin Bahçesaray şehri ile ‘Kardeş Şehir’ olunması yönündeki gündem maddesi, meclis üyelerinin oylarıyla kabul edilirken, Başkan Küçükler konuyla ilgili olarak değerlendirmelerde de bulundu.
Bahçesaray’ın, Kırım’ın çok önemli kültür ve turizm şehirlerinden birisi olduğunu dile getiren Başkan Küçükler, Kırım Tatar ve Türk kültürünün günümüze kadar ulaşabilmiş önde gelen eserlerinin bu şehirde bulunduğunu ifade etti. Bahçesaray’ın aynı zamanda Kırım hanlığının tarihi başkenti olduğuna dikkati çeken Küçükler, “Tarihi geçmişi en az Erzurum kadar zengin olan Bahçesaray’la kardeş şehir olmak bizleri de çok mutlu kılacak. Çeşitli medeniyetlere beşiklik etmiş olan güzel Erzurum’umuzun, hem kültürel, hem de kurumsal ilişkileri geliştirme noktasında kapılarını sınırlar ötesine açacak olması, güzel bir olay. Her iki şehir de, sonuç itibariyle tarih, turizm ve kültür kenti. Bu kentler arasında kardeşlik ilişkileri tesis edilmesinin, söz konusu ayrıcalıkların kazanıma dönüştürülmesi sürecine olumlu katlılar sağlayacağı görüşündeyiz” şeklinde konuştu.