KANAL25
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
‘Hedef 2025’te Avrupa’da ilk üçe girmek’
‘Hedef 2025’te Avrupa’da ilk üçe girmek’
Gezeravcı Erzurum’da öğrencilerle buluştu
Gezeravcı Erzurum’da öğrencilerle buluştu
Bayraktar İstanbul Energy Forum'una seslendi
Bayraktar İstanbul Energy Forum'una seslendi
Fidan Dışişleri gündemini paylaştı
Fidan Dışişleri gündemini paylaştı
Yılmaz: 'Milletimizin takdiri bizim pusulamızdır'
Yılmaz: 'Milletimizin takdiri bizim pusulamızdır'
HABERLER>EKONOMÄ°
4 Ekim 2016 Salı - 21:57

Erzurum Eylül TÜFE’si açıklandı

M.COŞKUN-TÜİK Eylül ayı Erzurum İstatistik Bölgesi TÜFE’sini paylaştı

Erzurum Eylül TÜFE’si açıklandı

TÜİK Eylül ayı Erzurum İstatistik Bölgesi TÜFE’sini paylaştı. Erzurum İstatistik Bölgesi’nde, fiyatlar ağustos ayına göre yüzde 1,18 oranında artış gösterdi. Yıllık fiyat artış oranının yüzde 6,92 olarak kaydedildiği Erzurum Bölgesi’nde, fiyatlar 2015 aralık ayına göre de yüzde 4,80 oranında arttı, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı da yüzde 7,24 olarak hesaplandı.

EYLÜL 2016 DÖNEMİ TÜRKİYE ORTALAMASI VE ERZURUM

 TÜFE Temmuz 2016 dönemi verileri bazında, Erzurum İstatistik Bölgesi’nde enflasyon, Türkiye ortalamasına göre,  aylık bazda aynilik gösterdi.  2015 aralık ayına göre fiyat artışının yüzde 0,08 oranında yüksek kaydedildiği bölgede, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı yüzde 0,68, yıllıkta ise yüzde 0.36 oranında düşük olarak belirlendi.

AĞRI BÖLGESİ   EYLÜL AYI TÜFE’Sİ

 TRA2 Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan istatistik çevresinde aylık bazda fiyatlar yüzde 0,22 oranında artış kaydetti.  Bu bölgede fiyatlar aralık 2015’e göre yüzde 5,66 oranında artarken, bölgenin yıllık enflasyon oranı yüzde 7,60 olarak açıklandı. Ağrı bölgesinde 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı ise yüzde 7,58 oldu.

MALATYA BÖLGESİ EYLÜL AYI TÜFESİ

Malatya istatistik Bölgesi’nde fiyatlar ağustos ayına göre yüzde 0,12 oranında düşüş kaydetti. TÜİK verilerine göre TRB1 Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli İstatistik Bölgesi’nde 9 aylık ölçekte yüzde 4,29, yıllık bazda ise yüzde 7,95 oranında fiyat artışı tespit edildi. Malatya bölgesinde 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı da yüzde 7,78 olarak tespit edildi.

VAN BÖLGESİ EYLÜL AYI TÜFESİ

 Eylül 2016 döneminde, TRB2 Van, Muş, Bitlis, Hakkari Bölgesi’nde fiyatlar aylık bazda yüzde 0,32 oranında düşüş gösterdi. Van bölgesinde dokuz aylık enflasyon yüzde 4,77, yıllık enflasyon yüzde  7,11 ölçeğinde belirlendi. Van Bölgesinde 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı ise yüzde 7,10 düzeyinde kaydedildi.

EYLÜL AYI TÜFE’SİNDE BÖLGENİN ENLERİ

 DOSİAD analizlerine göre, Doğu Anadolu Bölgesi illerini içeren 4 istatistik bölgede Eylül 2016 dönemi bazlı TÜFE’nin en yüksek olduğu bölgeler aylıkta yüzde 0,22 ile Ağrı Bölgesi, 2015 yılı aralık ayına göre fiyat artışında yüzde 5,66 ile Ağrı bölgesi, Yıllıkta yüzde 9,95 ile Malatya Bölgesi, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranında da yüzde 7,78 ile Malatya bölgesi olarak kaydedildi.

TÜFE’NİN EN DÜŞÜK ÇIKTIĞI İSTATİSTİK  BÖLGELER

 Bölgedeki 4 istatistik alan içinde Eylül bazlı aylık TÜFE’sinin en düşük olduğu Bölge yüzde 0,32’lik düşüş oranı  ile Van Bölgesi, 9 aylık TÜFE’nin en düşük olduğu bölge yüzde 4,29 ile Malatya Bölgesi, yıllık TÜFE’nin en düşük olduğu istatistik bölge yüzde 7,11 ile Van Bölgesi, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranının en düşük olduğu bölge yüzde 7,10 ile Van Bölgesi oldu

EYLÜL'DE ZAM ŞAMPİYONU SALATALIK OLDU

TÜİK verilerine göre; Eylül ayı zam şampiyonu salatalık olurken, balık fiyatı en fazla düşen ürün oldu.

 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK); 2016 yılı Eylül ayı Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) verilerine göre fiyatı en fazla düşen ve artan maddelerin istatistikleri açıklandı. Buna göre; salatalık yüzde 23,72 ile zam şampiyonu oldu. İkinci sırayı yüzde 14,96 ile fındık içi alırken, üçüncü sırada yüzde 11,67 ile anaokul ücreti yer aldı.

 Fiyatı en fazla artan ürünler sırasıyla; kabak yüzde 10,28, patlıcan yüzde 8,78, nohut yüzde 7,41, lpg dolum ücreti yüzde 6,81, motorin yüzde 6,77, okul servis ücreti yüzde 6,46, erkek sweatshirt yüzde 6,19, benzin yüzde 6,06, sabun yüzde 5,84, yumurta yüzde 5,82, yurt içi hafta sonu turları yüzde 5,72, kreş ve gündüz bakım evleri yüzde 4,70, okul çantası yüzde 3,61, tablet çikolata yüzde 3,02, sinema yüzde 2,98, taksi ücreti yüzde 2,97, diğer kırtasiye malzemeleri yüzde 2,45 şeklinde gerçekleşti

 Fiyatı en fazla düşen ürün de yüzde 21,36 ile balık oldu. Balığı yüzde 20,47 ile limon izlerken, Yurt içi bir hafta ve daha fazla süreli turlar da yüzde 15,38 ile üçüncü sırada yer aldı.

 Fiyatı Eylül ayında en fazla düşen ürünler sıralaması ise elma yüzde 10,55, üzüm yüzde 8,75, tavuk eti yüzde 7,78, erkek tişörtü yüzde 7,14, umreye gidiş ücreti yüzde 7,08, etek yüzde 3,51, şeftali yüzde 2,68, kuru kayısı yüzde 2,40, mercimek yüzde 2,06, bulaşık makinesi yüzde 2,03, cilt ve vücut ürünleri yüzde 1,64, armut yüzde 1,60, kahve yüzde 1,53, ağız ve diş bakımı ürünleri yüzde 1,32, altın mücevher yüzde 1,29, eşarp yüzde 1,26, no-frost buzdolabı yüzde yüzde 1,04 şeklinde gerçekleşti.

BAKAN ELVAN’DAN EYLÜL AYI ENFLASYON RAKAMLARINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, "Çekirdek enflasyon göstergeleri olan H ve I Endekslerinde 2016 yılı Şubat ayından itibaren gözlemlenen düşüş eğilimi Eylül ayında da belirginleşerek devam etmiştir. Bu durum Merkez Bankasının önümüzdeki dönemde faiz oranlarında indirim yapma konusunda elini güçlendirmektedir" dedi.

 Kalkınma Bakanı Elvan, Eylül ayı enflasyon rakamlarına ilişkin açıklama yaptı. TÜFE’nin Ağustos ayında piyasa beklentilerinin oldukça altında gerçekleşerek yüzde 0,18 oranında artış gösterdiğini belirten Bakan Elvan, "Buna göre yıllık TÜFE Ağustos ayında yüzde 8,05 iken Eylül ayında yüzde 7,28’e gerilemiştir. TÜFE yıllık artış hızında azalma eğilimi devam etmektedir. TÜFE’deki azalmada gıda fiyatlarıyla giyim ve ayakkabı fiyatlarındaki gerileme etkili olmuştur. Haziran ve Temmuz aylarında gıda fiyatlarında kaydedilen yüksek oranlı artışlar sonrasında Ağustos ve Eylül aylarında bir düzeltme hareketi ve azalma gözlenmektedir. Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksinde de (YİÜFE) Eylül ayında nominal döviz kurundaki artış ve petrol fiyatlarının yukarı yönlü hareketi nedeniyle artış söz konusudur. YİÜFE Eylül ayında yüzde 0,29 oranında artmış, yıllık enflasyon bir önceki aya göre yüzde 3,03’den yüzde 1,78’e gerilemiştir" ifadelerini kaydetti.

 Çekirdek enflasyon göstergeleri olan H ve I Endekslerinde 2016 yılı Şubat ayından itibaren gözlemlenen düşüş eğiliminin, Eylül ayında da belirginleşerek devam ettiğine dikkat çeken Elvan, "Bu durum Merkez Bankasının önümüzdeki dönemde faiz oranlarında indirim yapma konusunda elini güçlendirmektedir. 2016 yılının geri kalanında, Türk Lirasındaki değer kaybının enflasyon üzerindeki gecikmeli etkisinin azalmasıyla çekirdek enflasyon göstergelerindeki düşüş eğiliminin devam edeceği tahmin edilmektedir. Doğal gazda yapılan yüzde 10 indirimin önümüzdeki dönemde TÜFE’yi aşağı yönlü etkilemesi söz konusu olacaktır. Yılın kalan döneminde döviz kurunun istikrarlı seyri, gıda fiyatları yıllık artış hızının yüzde 7-8 aralığında hareketi, petrol fiyatlarının 45-50 dolar bandında seyri varsayımları altında TÜFE’nin yıl sonu itibariyle Orta Vadeli Program hedefi olan yüzde 7,5 dolayında gerçekleşmesi beklenmektedir" açıklamasında bulundu.

BAKAN ZEYBEKCİ'DEN ENFLASYON DEĞERLENDİRMESİ

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci yaptığı açıklamada, “Temel hedefimiz, gerçek anlamda bir fiyat istikrarı için enflasyon oranımızı uzun vadede yüzde 5 seviyesinin altına çekmektir” ifadelerini kullandı.

 Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Eylül ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Zeybekci resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Temel hedefimiz, gerçek anlamda bir fiyat istikrarı için enflasyon oranımızı uzun vadede yüzde 5 seviyesinin altına çekmektir” ifadelerini kullandı. Zeybekci'nin açıklamaları şu şekilde gerçekleşti: “Enflasyon oranımız Eylül ayı itibariyle yüzde 7,28 seviyesine geriledi. Gıda enflasyonu ve buna bağlı olarak genel tüketici fiyatlarında son 2 aydır düşüş gözlemliyoruz. Gıda fiyatlarında başlayan bu azalış ivmesini kalıcı hale getirmek için Hükümetimiz yapısal nitelikte tedbirler almaya devam edecek. Benzer şekilde çekirdek enflasyon oranımızda da son 13 ayın en düşük düzeyini gördük. Enflasyon oranının düşürülmesi, reel sektöre daha sağlıklı finansman ve faiz koşullarına yol açılması anlamına gelir. Bu bilinçle de enflasyon problemine kökten neşter vuracak daha geniş perspektifli bir gayret içerisindeyiz. Temel hedefimiz, gerçek anlamda bir fiyat istikrarı için enflasyon oranımızı uzun vadede yüzde 5 seviyesinin altına çekmektir”.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Çekirdek enflasyondaki Eylül ayında aşağı doğru gelişmede Merkez Bankasının faiz indirimi kararlarını destekleyen önemli bir gelişme oldu. İnşallah faiz indirimi ile ilgili Merkez Bankasının kararları bundan sonra da ekonominin gerçeklerine uygun olarak devam edecek” dedi.

BAKAN AĞBAL TÜFE’Yİ DEĞERLENDİRDİ

 Maliye Bakanı Ağbal,TESK’i ziyaret etti. Açıklanan Eylül ayı enflasyon rakamları ile ilgili değerlendirmede bulunan Bakan Ağbal, “Eylül ayı enflasyon rakamları açıklandı ve hepimiz için sevindirici. Enflasyon ne kadar aşağı gelirse hepimiz için iyi. 2016 Ağustos ayında enflasyon 8.1 civarındaydı şuan da Eylül ayında gelen 0.18’lik aylık enflasyondan sonra enflasyon 7.3’e geriledi. Yaklaşık 0.8’lik enflasyonda bir iyileşme var. Bu bizler için son derece sevindiricidir. Gıda ve alkolsüz içeceklerde fiyatların aşağı doğru gelmesi de sevindirici. Çünkü gıda enflasyonu olumsuz manada enflasyonu etkilediği gibi, bu ayda olduğu gibi olumlu manada da enflasyonu aşağı çekebiliyor. Gıda da enflasyonu aşağı çekecek tedbirleri hep beraber alacağız” diye konuştu.

 Gıda Komisyonunun yeniden yapılandırıldığını kaydeden Ağbal, “Başbakan yardımcımızın başkanlığında, benim de içinde bulunduğum bakanlardan oluşan bir komite şeklinde yeniden yapılandırıldı. Gıda da enflasyonu kalıcı bir şekilde aşağı çekecek yapısal düzenlemeleri tek tek yapacağız. Özellikle hal yasası başta olmak üzere üretilen ürünün doğrudan üreticiden tüketicinin eline geçmesini sağlayan yasal düzenlemeleri de bir bir yapacağız. Çekirdek enflasyonda da Eylül ayında aşağı yönlü bir gelişme seyretti. Bu da bizim için sevindirici. 8.4 olan enflasyon oranı 7.7’ye geriledi. Merkez Bankası, bir süredir özellikle faiz oranlarına ilişkin ekonomiyi rahatlatacak kararlar alıyor. Çekirdek enflasyondaki Eylül ayında aşağı doğru bu gelişmede Merkez Bankasının faiz indirimi kararlarını destekleyen önemli bir gelişme oldu. İnşallah faiz indirimi ile ilgili Merkez Bankasının kararları bundan sonra da ekonominin gerçeklerine uygun olarak devam edecek” açıklamasında

 
Hayırsever Aca 500 öğrenciyi sevindirdi
 
2. Lig Beyaz Gurupta ilgi çekici sıralama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bölge tarımında yeni konsept
2016-2017 üretim sezonunda Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılığı İl Müdürlüğü ...
Erzurum şirket sermayesinde 2’inci sırada
MAHMUT AKDAĞ-Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) 2016 Ağustos dönemi ...
Kalkınma Bakanlığı’nda Erzurum gündemi
Teşvik Paketinde yer alan Erzurum, Erzincan, Bayburt ve Gümüşhane bölgesini ...
 
“KOSGEB destekleri iyi bir fırsat”
Özakalın, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanlığı ...
Erzurum SGK’dan Yeniden Yapılandırma uyarısı
Erzurum SGK İl Müdür Vekilliğine atanan Halil İbrahim Coşkun, yeni yürürlüğe ...
Erzurum konut satış verileri açıklandı
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum konut satışı istatistikleri açıklandı. İlde bu yılın ...
 
Erzurum ortalamaları altüst etti
M.AKDAĞ-Erzurum ağustos ayı şirketleşme performansı yüksekliği bakımından ...
Erzurum’dan ihracatta rekor artış
Erzurum’da ihracat bir aylık düzeyde yüzde 55 oranında artış gösterdi. ...
Erzurum Hava Trafiği’nde yüzde 7’lik artış
DHMİ Ağustos ayı sonu Erzurum verilerini açıkladı. Erzurum havalimanından ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva