Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Küçükuğurlu, Erzurum kitaplığına iki eser daha kazandırdı. Kendisi gibi Erzurumlu olan Öğretim Görevlisi Bayram Ali Sivaz’la birlikte “Erzurum Kış Sporları Tarihi” adlı kaynak kitabı çıkaran Küçükuğurlu’nun ikinci kitabı ise, “Erzurum Vilayeti Sıhhi ve İçtimai Coğrafyası” oldu.
ERZURUMLU İKİ AKADEMİSYENİN ÖRNEK ÇALIŞMASI
Erzurumlu akademisyenler, kültür yaşamına yeni eserler kazandırmaya devam ediyor. Daha önce “Erzurum Halkevleri”, “Erzurum Belediyesi Tarihi” ve “İngiliz Yüksek Komiserlerinin Gözüyle Milli Mücadele” adlı eserleri yayınlanan Küçükuğurlu, bu kez de Erzurum’un kış sporları ve sağlık tarihini ele aldı. Karadeniz Teknik Üniversitesi BESYO’da kendisi gibi Erzurumlu olan Öğretim Görevlisi Bayram Ali Sivaz’la birlikte “Erzurum Kış Sporları Tarihi” adlı kitabı çıkaran Küçükuğurlu, 1915’ten bu yana kış sporları ve 2011 Kış Oyunları’na varıncaya kadar geçen süreci ele aldı.
ERZURUM SPOR TARİHİ
Erzurum spor tarihine genel bir bakış olarak değerlendirilen kitap 4 bölümden oluşurken, birinci bölümde kayak tarihi, ikinci bölümde Erzurum’daki kış spor tesisleri, üçüncü bölümde kış sporları ve Erzurum spor kulüpleri, dördüncü bölümde de, geçmişten günümüze Erzurumlu kayakçılara yer veriliyor. Doç. Dr. Küçükuğurlu, Erzurum kış sporlarının bir asırlık tarihini ele aldığı çalışmada, aynı zamanda kayak sporunun geçmişten günümüze kadar uzanan serüvenini anlattığını belirterek, kitapta, Erzurum’un geçmişte yaşadığı tecrübeler ve altyapı sorunlarına da yer verdiğini ifade etti.
ERZURUM’UN SIHHİ VE İÇTİMAİ COĞRAFYASI
Çıkardığı ikinci kitabın ise, “Erzurum Vilayeti Sıhhi ve İçtimai Coğrafyası” adını taşıdığını dile getiren Doç. Dr. Küçükuğurlu, bu kitabın da dört bölümden oluştuğunu kaydetti. Küçükuğurlu, kitabın giriş bölümünde Şerif Bey’in hayatı ve eserlerine yer verdiğini anlatarak, birinci bölümün “Erzurum Vilayeti Sıhhi ve İçtimai Coğrafyası” ikinci bölümün “Meclisi Umumi Vilayete Takdim Kılınan Layiha”, üçüncü bölümün “Erzurum Vilayetinde Yapılması Gereken Sağlık İşleri” ve dördüncü bölümün de, “Erzurum Vilayetinde Mevcut Şehir ve Kasabaların Krokileri ve Bunlarla İlgili Malumat” başlığı altında kaynak bilgileri barındırdığını kaydetti.
Erzurum’un hemen her alanda tarihine ilişkin olarak kaynak iki eseri hazırlamış ve toplumun istifadesine sunmuş olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Küçükuğurlu, “2011 Kış Oyunları’nı geride bırakan ve gözünü olimpiyatlara diken Erzurum’un, kış sporlarıyla yeni tanışmadığını, tarihi bilgi ve belgeler ışığında ortaya koyduk. Kitapların, ilgili alanlarda Erzurum’a dair merak edilen detaylara ışık tutacağına inanıyorum.” diye konuştu