Erzurum’daki yaklaşık 40 tarihi eserin maketini yaparak Er-Miniatürk’ü oluşturan Doğan Hattatoğlu, şimdi de Palandöken Dağı ile tahtadan yapılan Türkiye’nin ilk atlama kulesinin maketini yapıyor.
İstanbul'da 1999’da gezdiği Miniatürk'ten etkilenerek Erzurum'daki tarihi eserlerin bire bir maketini yapmaya başlayan evli ve beş çocuk babası Doğan Hattatoğlu, "Özel bir eğitim almadan, sadece hobi olarak başladığım çalışmalarda ilk olarak Çifte Minareli Medrese'nin maketini yaptım. Sigara kullanmadığım ve kahvehaneye de gitmediğim için bunlara normal zamanda harcanması gerektiğini düşündüğüm parayla kentteki tarihi mekanların maketini yapmaya karar verdim. İğne, boya, mukavva, ağaç, plastik, yapıştırıcı ve toprağın kullanıldığı maketlerin tüm masrafını cebimden karşıladım. Fotoğraflarını çektiğim, bire bir ölçümünü yaptığım Çifte Minareli Medrese, Erzurum Kalesi ve Aziziye Tabyası, tarihi Erzurum evleri gibi tarihi eserlerin maketleri 10 yılda yaklaşık 40’ı buldu. Şu an bir kısmı Büyükşehir Belediyesi giriş katında sergilenen ve yaklaşık 100 bin lira harcadığım Er-Miniatürk’teki eser sayısını daha da artırmaya düşünüyorum" diye konuştu.
Son olarak 2011’deki Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları’na ev sahipliği yapacak Palandöken Dağı ile 1960’lı yıllarda tahtadan yapılan Türkiye’nin ilk atlama kulesi maketi üzerinde çalıştığını kaydeden Hattatoğlu, “Erzurum’un Kış Oyunları’nı almasından sonra bu alanda ne yapabilirim diye düşünürken bir gazetede gördüğüm atlama kulesi resminden esinlenerek bu çalışmayı yapmaya başladım. Şu an büyük bölümü tamamlanan çalışmada, Palandöken Dağı ve kayakçıların yanı sıra Kiremitlik Tabya’da 1960’lı yıllarda yapılan tahta atlama kulesini yapıyorum. Eseri bittiği zaman sergileyerek, Erzurum’da kış sporlarının ne kadar eskiye uzandığını göstermek istiyorum” dedi.