KANAL25
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Reel Kesim Güven Endeksi açıklandı
Reel Kesim Güven Endeksi açıklandı
Gazze'de can kaybı 44 bin 235’e yükseldi
Gazze'de can kaybı 44 bin 235’e yükseldi
Ala: “Durmak yok, yola devam’
Ala: “Durmak yok, yola devam’
'Kadınlar zulümlere maruz kalmaya devam ediyor'
'Kadınlar zulümlere maruz kalmaya devam ediyor'
Erdoğan: ‘Eyvallah etmeyiz’
Erdoğan: ‘Eyvallah etmeyiz’
HABERLER>EKONOMÄ°
1 Şubat 2022 Salı - 07:28

Erzurum teşvikli yatırım sayısı 479’a ulaştı

ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da Kasım 2021’de 476 olan Teşvikli yatırım sayısı 2021 yılı Aralık ayı kaydında 479’a yükseldi.

Erzurum teşvikli yatırım sayısı 479’a ulaştı

Erzurum’da Kasım 2021’de 476 olan Teşvikli yatırım sayısı 2021 yılı Aralık ayı kaydında 479’a yükseldi.

Teşvikli yatırımlar kaydında, Bölgesel yatırım payı aylık süreçte yüzde 66,6, yıllık kayıtta ise yüzde 45,23; Bölgesel yatırımların teşvikli yatırım toplamındaki istihdam oranı ise 2021 yılı Ocak –Aralık döneminde yüzde 29,85, 2001 – 2021 düzeyinde de yüzde 43,20 oldu.

SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI VERİLERİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2021 dönemi teşvikli yatırım verilerini paylaştı. Erzurum’da 2021 Aralık ayı bölümünde 2 bölgesel, 1 genel toplam 3, 2021 yılı Ocak – Aralık ayları dizininde 19 bölgesel, 23 genel bazlı toplam 42; 2001 – 2021 yılları kapsamında ise 146 bölgesel, 333 de genel ölçekli olmak üzere toplam 479 yatırım teşvik belgesi aldı.

ERZURUM ARALIK 2021 DÖNEMİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2021 Ocak – Aralık dönemi Teşvikli yatırımlar il dağılım sonuçlarını paylaştı. Erzurum’da Aralık ayı ölçeğinde 2 bölgesel, 1 genel bazlı yatırımın teşvik kapsamına alındığı açıklandı. Genel yatırımlar için 35, bölgesel yatırımlar için 10 milyon harcama yapıldı. Teşvikli yatırımlarda 93 kişilik istihdam kapasitesi oluşturuldu.

ERZURUM 2021 OCAK – ARALIK DÖNEMİ

İlde 2021 düzeyinde 19 bölgesel, 23 genel kapsamlı 42 yatırım teşvik kapsamında değerlendirildi. Bölgesel bazlı yatırımlar için 269 milyon, genel kapsamdaki yatırımlar için 632 milyon olarak toplam 901 milyon TL tutarında harcama yapıldı. Bölgesel yatırımlarda bin 278, genel yatırımlarda 122, toplam bin 400 kişilik istihdam kapasitesi oluşturuldu.

ERZURUM 2001 – 2021 DÖNEMİ

Erzurum’da 2001 - 2021 yılları düzeyinde  146 bölgesel, 333  de genel kategoride toplam 479 yatırım teşvik kapsamına girdi. Bölgesel yatırımlar için 2 milyar 502 milyon, genel yatırımlar için ise 3 milyar 289 milyonluk harcama gerçekleştirildi. Bölgesel teşvikli yatırımlarla 9 bin 409, genel teşvikli yatırımlar kaydında ise 4 bin 161 kişi iş edindi.

53 MİLYAR TL'LİK YATIRIMA TEŞVİK

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Aralık 2021'de düzenlenen 2 bin 123 teşvik belgesiyle 83 bin 172 kişiye istihdam sağlayacak 53 milyar liralık yatırımın önünün açıldığını bildirdi.

Varank, sosyal medya hesabından, Aralık 2021 yatırım teşvik belgelerine ilişkin rakamları paylaştı.

Aralık 2021'in, yatırım iştahının zirve yaptığı ay olarak tarihe geçtiğine dikkati çeken Varank, "Düzenlediğimiz 2 bin 123 teşvik belgesi ile 83 bin 172 kişiye istihdam sağlayacak 53 milyar liralık yatırımın önünü açtık. Önceki yıla göre 2021'de düzenlenen belge sayısı yüzde 22,2, öngörülen istihdam yüzde 28,8 oranında arttı." ifadesini kullandı.

EN ÇOK İHRACAT YAPAN 8'İNCİ ÜLKEYİZ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 2002'de 290 milyon dolar olan mobilya ihracatının 14 kat büyüyerek geçen yıl 4,3 milyar dolara ulaştığını hatırlatarak, “Bugün Türkiye, mobilyada dünyanın en çok ihracat yapan 8'inci ülkesi. 2022 yılı ihracat hedefi 6 milyar dolar. Bu performansla dünya mobilya ticaretinden yüzde 5 pay almak istiyoruz.” dedi.

Bakan Varank, İstanbul Mobilya Fuarı’nın açılış programına video konferans yöntemiyle katıldı. Buradaki konuşmasında, İran’ın doğal gaz arzında kesintiye gitmesinin OSB’lerde ve sanayi tesislerinde doğal gaz ve elektrik arzında kısıtlamalara gidilmesine neden olduğunu hatırlatan Varank, “Elbette kış şartlarının ağır geçtiği böyle bir dönemde, doğrudan vatandaşlarımızın evinde kullandığı gaz ve elektrikte bir kesintiye gitmemiz düşünülemez. En başından beri Enerji Bakanlığımız süreci hassasiyetle yönetmeye çalışıyor. Enerji Bakanlığımız, sanayicilerimizin talep ve önerilerini dikkate alarak, İran kaynaklı bu kısıtlamaları, üretime en az etki edecek şekilde düzenliyor. İnşallah birkaç gün sürecek bu sıkıntılı süreci sanayicilerimizle el ele vererek atlatacağız.” ifadelerini kullandı.

ÜRETİM KAYBI YAŞAMAYACAĞIZ

“Üretimle uzaktan yakından alakası olmayan kesimlerin, oluşturmaya çalıştığı panik havasına kimse aldırış etmesin.” diyen Varank, “Şoklara karşı direncini defalarca kanıtlamış sanayi sektörümüz, birkaç gün sürecek bu sıkıntılı sürecin üstesinden gelecek güce sahiptir. Büyük ölçüde telafi edemeyeceğiz bir üretim kaybı yaşamayacağız. Biz sanayicilerimizin karşılaştığı her sorunda yanlarında olduk, bundan sonra da olmaya devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

800’ÜN ÜZERİNDE FİRMA

Varank, fuarın bu yıl da TÜYAP ve İstanbul Fuar Merkezi olmak üzere iki ayrı alanda gerçekleştirilen ilk fuar olarak kayıtlara geçeceğini, hem katılımcı sayısı hem de icra edildiği alan bakımından Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise ikinci büyük fuarı olacağını dile getirdi. Fuarda 800’ün üzerinde yerli ve yabancı firmanın 3 binin üzerinde markasının sergileneceğini ifade eden Varank, fuarda 150 binin üzerinde ziyaretçinin ağırlayacağına dikkati çekti. Varank, "Almanya’da iptal edilen, İtalya’da da sönük geçen fuarların ardından İstanbul Mobilya Fuarı’nın Türkiye’de büyük bir ilgiye sahne olması bizleri ziyadesiyle gururlandırıyor." diye konuştu.

AYNI RESMİN PARÇASI

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak sektörleri birbirinden ayrı görmediklerini vurgulayan Varank, "Bütün sektörlerimiz bizim için aynı resmin kıymetli birer parçası. Mobilya sektörü de büyük ve güçlü Türkiye’nin inşası yolunda önemli katkılar sunuyor. Heartmade for Life markasıyla dünyanın dört bir tarafında saygınlığı hedefleyen mobilyacılarımız ülkemiz adına büyük başarılara imza atıyor. Bunun en net yansımasını sektörün ihracat performansından görüyoruz." dedi.

14 KAT BÜYÜDÜ

Varank, 2002'de 290 milyon dolar olan mobilya ihracatının 14 kat büyüyerek geçen yıl 4,3 milyar dolara ulaştığını hatırlatarak, "Bugün Türkiye, mobilyada dünyanın en çok ihracat yapan 8'inci ülkesi. 2022 yılı ihracat hedefi 6 milyar dolar. Bu performansla dünya mobilya ticaretinden yüzde 5 pay almak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

TASARIM VE ÜRETİM

Sektörün yüksek kaliteli tasarım ve üretim kabiliyetleriyle hedeflere ulaşması noktasında şüphesinin olmadığını aktaran Varank, "Yeter ki ülkemizin dört bir tarafındaki üreticilerimizle birlikte, inanarak ve çalışarak yolumuza devam edelim. Biz bu noktada devlet olarak 19 yılı aşkın süredir taşın altına elimizi koyduk, koymaya da devam ediyoruz." şeklinde konuştu.

MOBİLYA EKOSİSTEMİNE KATKI

Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2022 yılı yatırım programında yer alan Mardin Mobilyacılar Sanayi Sitesi'nin proje çalışmalarının da devam ettiğini anımsatarak, "Her yeni yatırım sektörün rekabetçiliğini bir üst seviyeye taşıyor. Yine temel atma törenine bizzat katıldığım Elmadağ Mobilyacılar İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde de inşaat işleri sürat kazandı. Burası da örnek bir ihtisas OSB olarak Mobilya ekosistemine büyük katkı sağlayacak. İnegöl, Kaynarca, Torbalı Mobilya İhtisas OSB’leri neredeyse tam doluluk oranlarını yakalamış durumda. Mobilyacılarımız heyecanlı, biz onlardan daha heyecanlıyız." diye konuştu.

SANAYİCİLERE SESLENDİ

Sanayicilere seslenen Bakan Varank, “Fuar destekleri de dahil hangi desteğe ihtiyaç duyuyorsanız biz emrinizdeyiz. Bakanlık olarak firmaların kendi bünyesinde kurduğu Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerine büyük muafiyetler veriyor, ciddi avantajlar sağlıyoruz. Mobilya sektöründeki 30 Ar-Ge ve Tasarım Merkezine sağladığımız destek tutarı 254 milyon lirayı buldu. TÜBİTAK’la Ar-Ge projelerini destekliyoruz. Son 19 yılda TÜBİTAK’la sektörden gelen toplam 105 projeye yaklaşık 50 milyon lira destek sağladık.” ifadelerini kullandı.

 
Erzurum’dan 2021’de 137.4 milyon dolarlık dış ticaret
 
11 yabancı uyruklu göçmen yakalandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’dan 2021’de 137.4 milyon dolarlık dış ticaret
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - TÜİK Genel Ticaret Sistemi Dış Ticaret verilerini ...
Erzurum FİNTÜRK 2021 açıklandı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - BDDK, Finansal Türkiye Haritası (FİN-TÜRK) 2021 ...
Erzurum 2021’i 2’inci sırada tamamladı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü ...
 
Erzurum taşıt devir verileri açıklandı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da 2 bin 668 otomobil, 63 minibüs, 14 ...
Erzurum’un faal mükellef sayısı arttı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı ...
Erzurum 27 yılda 356 patent üretti
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da 1995 – 2021 yıllarını kapsayan 27 ...
 
Doğuya sevk edilen ürünlerde don yaşandı
Yurt genelinde etkili olan kar yağışı en çok gıda sektörünü etkiledi. ...
Erzurum 2021 Yılı taşıt varlığı açıklandı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da 2021 yılı ölçeğinde trafiğe kayıtlı ...
Erzurum’da 2021’de 252 şirket kuruldu
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - TOBB 2021 yılı birikimli kurulan ve kapanan ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva