Erzurum sokaklarında yürürken neredeyse her köşe başında bir kamera ve etrafında birçok öğrenci harıl harıl bir şeyler çekme telaşındalar. Çifte Minareli Medrese, Erzurum Kalesi, Cumhuriyet Caddesi, Ulu Camii, Üç Kümbetler, Taşhan, Tabyalar, Atlama Kuleleri gibi Erzurum’un sembolleşmiş merkezleri sanki birer film seti gibi.
İLETİŞİM ÖĞRENCİLERİNDEN UYGULAMALI EĞİTİM
Erzurum halkı bir yandan şaşkın bir şekilde bu çekimleri seyrederken diğer taraftan bu çalışmaların sebebini merak ediyor. Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri projeleri kapsamında Erzurum’u adeta açık hava film platosuna çevirdi. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde film festivallerine ve yarışmalarına katılmak üzere film çekimleri için Erzurum’un çeşitli yerlerini kullanan öğrenciler aynı zamanda kentin tanıtımına da katkıda bulunuyorlar. Erzurum esnafının da artık aşina olduğu film çekim çalışmaları konusunda Taşhan esnafı öğrencilerin çalışmaları konusunda memnuniyetlerini ifade ederek bu filmlerin, ürünlerinin satışlarının artması noktasında da etkili olduğunu söylüyorlar.
Oltu taşı esnaflarından Mevlüt Şahin, Erzurum esnafı olarak öğrencilerin bu faaliyetlerinden memnun kaldığını ifade ederken Oltu taşı gibi bir Erzurum değerinin tanıtımı konusunda bu tür faaliyetlerin faydalı olacağını belirtiyor.
Bakırcılar çarşısı esnaflarından Hüseyin Usta ise neredeyse yok olmuş bu mesleğin kayıt altına alınmasından dolayı mutlu olduğunu belirtirken çalışmaların diğer esnaflarca da desteklenmesini istiyor.
YURDİGÜL’ÜN AÇIKLAMASI
Kendi ifadesiyle çalışmaları özendirmekle yükümlü olduklarını belirten İletişim Fakültesi Öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Yusuf Yurdigül özellikle uygulama dersleri kapsamında hazırlanan filmlerin öğrencileri motive ettiğini, derslerde öğrendiklerini uygulamaya dökmek için birer fırsat olduğunu söylerken hedeflerinin geleceğin sinemacılarını ve televizyoncularını yetiştirmek ve her geçen gün biraz daha gelişen Türk Sinemasına katkıda bulunmak olduğunu söyledi.
Yurdigül, ortaya çıkan tablo itibariyle Erzurum’un bir açık hava film setine dönüşmesinden de ayrıca mutlu olduklarını, şehirden gelen olumlu tepkilerin de kendilerini çok daha fazla motive ettiğini ifade etti.
KENDİNİ BİL FİLMİ
Yıldızkent, Cumhuriyet Caddesi ve Üniversite Kampüsünde “Kendini Bil” adlı kurmaca filmin çekimlerini gerçekleştiren öğrenci ekibinin yönetmeni Yaşar Bayoğlu film festivallerine katılmak için canla başla çalıştıklarını Erzurum halkının da kendilerine her türlü kolaylığı sağladığını belirtti.
“Öşvank” adlı belgesel çalışması için Uzundere ilçesinde çekimler gerçekleştiren Radyo Televizyon Sinema Bölümü Öğrencilerinden Ünal Karaca ise Ulusal kısa film festivallerinde Erzurum’un isminin duyurulmasını amaçladıklarını söyledi.Türkiye’nin diğer ucu İzmir’den Erzurum’a öğrenci olarak gelen Uğur Aşçı önceleri şehre adapte olmak konusunda zorluk çekseler de dersler kapsamında verilen projeler için Erzurum’un elverişli bir yer olduğunu ifade etti. Aşçı, özellikle atlama kulelerinin oldukça ilgi çekici bir yapı olduğunu, son projesinin ise bu kuleler üzerine olacağını belirtti.