Erzurum’da bir ilköğretim okuluna adı verilen Erzurumlu Vali Hafız Paşa’nın, Osmanlı’nın çözülme dönemlerinde görev yaptığı Kosova’da Bulgar çetelerinin korkulu rüyası olduğu öğrenildi. Tarihi kayıtlarda, Mithat Paşa’dan sonra Türk milletinin yetiştirdiği en mümtaz şahsiyetlerden birisi olarak anılan Vali Hafız Paşa’nın, özellikle Valilik yaptığı Kosova’da, Bulgar komitecilerine adeta nefes bile aldırmadığı kaydediliyor.
II. Adulhamid döneminde Kosova Valiliği’ne atanan Vali Hafız Paşa, 1903 yılına kadar, Osmanlı’nın aleyhine faaliyet gösteren Bulgar çetecilere göz açtırmazken, önü alınamayacak bir Bulgar harekatını da, üstün devlet adamlığı becerisiyle başlamadan engelledi. İştip’te, Bulgar çetecileri adım adım izlettiren Vali Hafız Paşa, binlerce silahın depo edildiği çeteci yuvalarını ortaya çıkarırken, Osmanlı’ya yönelik bir kargaşanın önüne geçen Erzurumlu Vali olarak adlandırılıyor. Görev yaptığı Kosova’da gösterdiği üstün başarılarla damı dilden dile dolaşmaya başlayan Vali Hafız Paşa’nın, Bab-ı Ali’nin baskısıyla, bir müddet Valilik görevinden alındığını aktaran tarihi kaynaklar, Bulgarların bölgede yeniden işgale başlamasıyla birlikte tekrar görevine iade edildiğine yer veriyor.
Arnavutları kırdığı gerekçesiyle görevinden alınan, ancak Kosova’da yeniden baş gösteren çete faaliyetleri nedeniyle görevine II. Abdulhamid tarafından tekrar iade edilen Vali Hafız Paşa, göreve başlar başlamaz ayaklanmaları anında etkisiz hale getirdi. Bulgar çeteci ve komitecileri ikinci kez bozguna uğratan Erzurumlu Vali Hafız Paşa’nın, bölgeye Osmanlı hakimiyetini yeniden yerleştirdiği bir dönemde aniden vefat ettiğine, “Makedonya Eşkıyalık Tarihi ve Son Osmanlı Yönetimi” adlı eserde özellikle vurgu yapılırken, Paşa’nın kıymetinin, ölümünden sonra bölgede daha iyi anlaşıldığı ifade ediliyor.